Hvorfor er mattrygghet viktig?

Vi har mattrygghet når vi spiser mat som ikke skader oss når den er tilberedt og konsumert i henhold til tiltenkt bruk. De geografiske og klimatiske forholdene i Norge legger til rette for god plantehelse, mindre behov for sprøytemidler og færre dyresykdommer enn i mange andre land.

Hvordan kan man lage trygg mat?

De har laget fem nøkkelprinsipper for god mathygiene:
  • sørge for godt renhold.
  • holde rått og varmebehandlet adskilt.
  • sørge for tilstrekkelig oppvarming.
  • sikre temperaturer ved oppbevaring.
  • bruke sikre råvarer og rent vann.

Hvordan gir god hygiene trygg mat?

Hold rått kjøtt unna andre matvarer
  • Hold rått kjøtt og rå sjømat atskilt fra andre matvarer.
  • Bytt redskap mellom ulike råvarer og mellom råvarer og ferdiglaget mat – eller vask redskapene godt mellom hver oppgave.
  • Dekk til maten med lokk eller plast når den oppbevares.
  • Skyll uvaskede grønnsaker før bruk.

Hvorfor er mattrygghet viktig? – Related Questions

Hva handler mattrygghet om?

Med mattrygghet menes at det er god kontroll med produksjonen av næringsmidler slik at menneskene ikke blir syke av å spise maten. Det faglige ansvaret for mattrygghet i Norge ligger til Mattilsynet, som fra 2003 er underlagt Landbruks- og matdepartementet.

Hvordan ha god personlig hygiene?

Du må være ren og velstelt både for at du skal føle deg vel, og for at det skal være behagelig for andre å omgås deg. Personlig hygiene handler om vask og stell av kropp, hår, hender, tenner og klær. I tillegg vil personlig hygiene bidra til at du holder deg frisk.

Hva er ren sone?

Den rene sonen er det området på kjøkkenet der maten håndteres. Skillet mellom ren og uren sone må defineres i det enkelte kjøkkenområde. Tilgangen til ren sone bør begrenses for å hindre kryssforurensing til maten eller utstyr som brukes til håndtering av maten.

Hva mener vi med næringsmiddelhygiene?

Næringsmiddelhygiene er i regelverket definert som de tiltakene og vilkårene som er nødvendige for å kontrollere farer og sikre at et næringsmiddel er egnet til konsum. Kort sagt – tiltak og vilkår i matproduksjonskjeden for at maten skal være trygg og egnet når den inntas.

Hvor lenge kan mat stå ute?

Varm mat bør kun stå på benken til temperaturen har sunket til 60 grader, og ikke lenger enn to timer, før det settes i kjøleskapet. Ofte blir det rester igjen etter middagen. Da er det viktig å behandle maten riktig for ikke å bli dårlig.

Hvor lenge kan man holde mat varm?

Varm mat skal holdes ved minimum 60 °C. Ved denne temperaturen vokser bakteriene lite. Retningslinjene anbefaler at maten ikke holdes mer enn to timer ved denne temperaturen.

Hvor mange ganger kan man varme opp kjøttdeig?

For oss andre dødelige vil nok det oppleves litt drøyt. Men er det gjort riktig, så er det ingenting i veien for å spise mat som er varmet opp flerfoldige ganger. Maten er fortsatt helt trygg å spise. Utseende og konsistens vil nok endres etter hvor mange ganger maten varmes opp.

Hvilken mat skal ikke varmes opp igjen?

Ikke varm opp pasta, ris og poteter

Spinat og andre bladgrønnsaker er heller ikke de eneste grønnsakene du ikke bør varme opp to ganger. Du kan nemlig få problemer med oppblåst mage hvis du varmer opp igjen middagsrestersom inneholder ris, pasta og poteter.

Er det farlig å sette varm mat i kjøleskapet?

Kjøleskapet har begrenset kapasitet til å kjøle ned mat. Plasserer du varm mat i kjøleskapet, vil temperaturen stige og kondens vil gi gode vekstmuligheter for bakterier. Nylig varmebehandlet mat som skal oppbevares eller spises kaldt, bør derfor dampes av før den settes inn i kjøleskapet.

Hvordan varme opp kjøtt uten at det blir tørt?

Slik unngår du at kjøttet blir tørt når du varmer opp igjen steken. Dekk til med aluminiumsfolie. Når steketermometeret viser 55 grader er skivene passe varme.

Hvordan tilberede ferdig stekt svinestek?

Slik lager du skinkestek:

Krydre steken med salt og pepper. Stek den i ovnen på 180 grader til den har en kjernetemperatur på 70 grader. La den hvile i ca 10 minutter før servering.

Kan grillet kylling varmes opp igjen?

Kylling, kalkun, svin og storfe kjøtt, pass på kjøkkenhygienen. Du kan fint varme opp kyllingen din for andre gang, enten i mikro, ovn eller stekepanne. Dette forutsetter at kjøttet har blitt oppbevart riktig, og ikke for lenge, samt at restene blir ordentlig oppvarmet.

Hvor mange grader for å varme opp mat?

Varm mat skal være rykende varm

Ved 70–80 grader blir de aller fleste bakterier drept.

Hvor mange grader dør bakterier?

OVER +60°C

Ved +60°C vokser ikke bakteriene. Når temperaturen stiger videre under koking og steking dør de fleste av bakteriene. Derfor er det trygt å spise kokt og stekt mat. Hvis du skal holde nylaget kokt og stekt mat varm, er det viktig å holde den over +60°C.

Kan pai varmes opp igjen?

Pai kan varmes opp igjen, men det blir ikke helt det samme, synes jeg. Om du velger gjøre det, ville jeg lagt bakepapir over ved oppvarming så den ikke blir så mørk.

Kan pinnekjøtt varmes opp flere ganger?

– Hvis du er rask til å kjøle ned varmebehandlet mat, helst i løpet av 1-2 timer, er det trygt å varme opp maten flere ganger, sier mikrobiolog i Nofima, Trond Løvdal.

Leave a Comment