Hvordan vet man om en føflekk er farlig?

Det er viktig å gå til fastlegen hvis:
 1. du får en ny flekk.
 2. en føflekk forandrer form og farge, ved at den. blir større enn før, i tykkelse eller i bredden. endrer form og får ujevne kanter. endrer farge, ofte med brunsvarte partier.
 3. en føflekk klør, blør eller danner et sår som ikke vil gro.

Hvordan finne ut om det er kreft i en føflekk?

Symptomene kan være en føflekk eller en ny flekk som:
 1. endrer form eller farge (spesielt til svart)
 2. vokser.
 3. klør.
 4. blør eller danner sår​
 5. har asymmetrisk form.
 6. har ujevn farge.
 7. har uklar overgang til normal hud.

Kan man kjenne føflekkreft?

Føflekkreft kan i noen tilfeller først gi seg til kjenne ved hevelse av lymfeknuter uten at man vet hvor utgangspunktet for kreften sitter.

Hvordan vet man om en føflekk er farlig? – Related Questions

Er det farlig å klø av en føflekk?

Hvis man klør på en føflekk er det naturlig at den blir litt rød, så det kan kanskje være en mulig forklaring på rødheten. Ellers er det et godt tegn at føflekken er liten. Hvis du er bekymret for at det kan være noe farlig er det vanskelig å komme utenom å ta en tur til fastlegen for en sjekk.

Hvilke føflekker bør man sjekke?

Dette skal du se etter
 • du får en ny føflekk.
 • en føflekk forandrer form og farge, ved at den. blir større enn før, i tykkelse eller i bredden. endrer form og får ujevne kanter. endrer farge, ofte med brunsvarte partier.
 • en føflekk klør, blør eller danner et sår som ikke vil gro.

Hvor fort sprer føflekkreft seg?

Melanom i hud sprer seg vanligvis til hud, underhud, lymfeknuter, lunge, lever, skjelett og hjerne. De første spredningssvulstene kommer oftest i hud eller lymfeknuter, men spredning til lunge, lever og hjerne er de vanligste årsakene til død ved langtkomment malignt melanom.

Hvor lenge kan man leve med føflekkreft?

Når det gjelder lokalisert melanom har prognosen bedret seg betydelig de siste årene. 5-årsoverlevelsen har økt fra cirka 65 % til 90 %. Prognoseforbedringen skyldes først og fremst tidligere diagnose. Ved spredning til nærliggende lymfeknuter og fjernspredning har overlevelsen endret seg lite.

Hva er forskjellen på hudkreft og føflekkreft?

Klinisk sett er føflekkreft også en type hudkreft, men vi kaller den gjerne føflekkreft fordi det er i føflekker den utvikler seg. Det medisinske navnet er (malignt/ondartet) melanom. Det vi kaller hudkreft kan være både såkalt basalcellekreft og plateepitelkreft. – Den hudkrefttypen flest får er basalcellekreft.

Hvor mange overlever føflekkreft?

Dødeligheten ved føflekkreft er lav dersom sykdommen oppdages tidlig og kreften blir helt fjernet før den sprer seg. For kvinner er fem års relativ overlevelse 94,2 prosent, mens den for menn er noe lavere med 91,4 prosent.

Hva er en godartet føflekk?

Som hovedregel kan det sies at en føflekk er godartet hvis: Den er under 5-6 millimeter stor. Den rund og symmetrisk i fasongen. Den er velavgrenset.

Kan man sjekke føflekker på apotek?

Har du en føflekk du er bekymret for kan du komme på drop-in på Boots apoteke og få den undersøkt. I våre apotek vil du møte kvalifisert apotekpersonell som tar bilde av føflekken, med et apparat som har en spesiell lysteknologi som ser noen mm under huden.

Hvor lenge kan man leve med melanom?

Fem års relativ overlevelse etter melanom er høy (95,2 prosent for kvinner og 90,3 prosent for menn i perioden 2017-2021), fordi de fleste tilfellene oppdages på et tidlig stadium (lokal sykdom).

Kan man se føflekkreft på blodprøver?

Blant de som hadde føflekkreft, greide blodprøven å påvise det i 79 prosent av tilfellene, mens blant de friske testpersonene, påviste blodprøven det i 84 prosent av tilfellene. Totalt utgjør det en treffsikkerhet på 81,5 prosent.

Kan føflekkreft gjøre vondt?

Gå til legen dersom du finner en føflekk som har forandret form, størrelse eller farge. Føflekker som kjennes annerledes, for eksempel grovere eller mer skorpeaktige enn tidligere, gjør vondt, klør, blør eller blir større bør også få deg til å gå til legen.

Når bør man fjerne føflekker?

Det kan være lurt å fjerne mistenkelige føflekker i god tid før solsesongen, da best mulig kosmetisk resultat krever at arr ikke utsettes for sol før det har gått noen måneder. Etter fjerning av sting vil det gjerne være en periode med rødhet i sårflaten, dette vil gradvis blekes og bli hudfarget.

Kan man fjerne føflekker selv?

Føflekker skal man ikke fjerne selv. Selve «inngrepet», enten man skraper, brenner eller etser, kan gi skader i huden. Dessuten risikerer man at mistenkelige hudforandringer ikke blir oppdaget, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

Hvor mye koster det å fjerne føflekker hos fastlegen?

De fleste fastleger fjerner føflekker som du beskriver her selv. Dette vil koste mellom 200-300kr i egenandel. Dersom du ikke ønsker å gjøre dette gjennom fastlegeordningen, kan du selv oppsøke privat spesialist, men det vil da kunne koste over 1500 kroner.

Kan man fjerne føflekk hos fastlegen?

Fjerning av ondartede føflekker

– Tilnærmet alle fastleger fjerner føflekker. Der noe som gjøres riktig ofte, på ethvert allmennlegekontor. Hvis legen har mistanke om at føflekken kan være ondartet, hender det at pasienten blir henvist til en kirurg, for å fjerne en større sone rundt.

Kan man klippe av en føflekk?

For at en føflekk skal fjernes må alle cellene som utgjør føflekken vekk. Det betyr at man må fjerne føflekken med en viss margin. Derfor må man skjære den vekk, og ikke bare klippe den vekk. Hvis du ønsker å bli kvitt føflekken permanent er det derfor lurt å la en lege gjøre det.

Kan føflekker forandre seg uten at det er farlig?

Føflekker er i seg selv ikke farlige, men de kan utvikle seg til maligne melanomer, føflekkreft. Føflekkreft kan oppstå i føflekker eller som en helt ny pigmentering. Det er viktig å følge med på om føflekkene vokser eller endrer farge, samt om de klør eller blør.

Leave a Comment