Hvordan vet jeg om det er teak?

Hos teak er ferske snittflater gyldengule og mørkner etterhvert. Hos mahogny vil også gamle snittflater være mørkere enn nye men mye mindre forskjell enn hos teak. Et annet kjennetegn er at teak er ringporet, dvs. en ring med store porer for hver årring, mens mahogny har store porer spredt jevnt gjennom veden.

Hvordan behandle gammelt teakbord?

Rens til teak

En maling- og lakkfjerner vil fjerne all tidligere behandling på en skånsom måte uten at du må ty til sliping. Gå først over møblene med møbelrens med stålull nr. 0, før du påfører maling- og lakkfjerner på flatene med en naturbustpensel.

Hvordan pusse opp teak møbler?

Teakmøbler er ofte finért, denne finéren kan være svært tynn, enkelte ganger bare 1 mm tykk. Det kan være risikabelt å slipe på dette. Dersom møbelet er svært skjoldete, eller har krakelert lakk, anbefaler vi i stedet å bruke maling- og lakkfjerner for å fjerne gammel behandling som ligger i treverket.

Hvordan vet jeg om det er teak? – Related Questions

Hvor ofte olje teak?

Du må som regel påføre et par-tre strøk med olje for å mette treverket. Når du ser at treverket ikke lenger suger til seg så mye av oljen, altså at det blir liggende mye olje på toppen, trenger du ikke påføre mer.

Kan man male teak møbler?

Per Lund Nielsen, teknisk servicesjef hos Scanox, råder deg også til å rense med Rødsprit for å sikre deg mot småbobler i overflaten (som man iblant kan få på teakmøbler). Deretter er det litt lett sliping for heft, og vanlig grunning og maling egnet for møbler som gjelder. Lykke til!

Kan bivoks brukes på teak?

Egnet til furu, gran, ask, bøk, eik, mahogny, teak, lutbehandlet og oljet tre.

Hvilken olje til teak?

Owatrol Teakolje 1 liter er en meget penetrerende olje til teak, hardwood og andre eksotiske treslag – Interiør og Eksteriør. Ypperlig olje til båt og møbler. Teakolje gir god beskyttelse, pleie og glød til gammelt og nytt treverk. Overflaten får en naturlig og matt finish som ikke flasser.

Hvordan pusse opp gamle stoler?

Dette gjør du:
  1. Slip overflatene lett med sandpapir. Vask med avfettende vaskemiddel/møbelrens.
  2. Mal ett strøk med heftgrunn. La tørke.
  3. Mal to strøk med interiørmaling. La tørke mellom hvert strøk.

Hvordan behandle teak hagemøbler?

Bruk olje som passer til hardtre. Det er anbefalt at du tar på olje to eller tre ganger gjennom sesongen og rett før du setter inn møblene til vinteren. Møbler i teak krever ingen oljebehandling fordi teak er en meget oljeholdig tresort. Over tid kan møbler i teak få et naturlig hvitskjær, som kan fjernes med teakolje.

Kan teak stå ute hele året?

Hagemøbler i teak kan stå ute hele året. De naturlige egenskapene til teak gjør at det tåler regn, UV-lys og tøffe værforhold generelt. For å ta vare på dine teak hagemøbler, fjern smuss, alger osv.

Er teak edeltre?

Teak (uttalt /tik/) er lauvtre i slekta Tectona, ei gruppe tropiske edeltre i jernurtfamilien (Verbenaceae). Dei er heimehøyrande i Sør- og Aust-Asia, og utgjer ofte ein komponent i monsunskog-vegetasjon.

Kan man bruke terrassebeis på møbler?

Til møbler anbefales da å bruke en fasadebeis – ikke terrassebeis. Fasadebeisen trekker litt inn i treverket og forhindrer at regnvann fukter treet.

Kan man ta to strøk med terrassebeis?

– Du må huske at beis er en transparent behandling, og at fargen du ender opp med vil bli påvirket av fargen på treverket. Det er viktig å ikke la seg friste til å legge på flere og tykke sjikt med terrassebeis, da det fort kan flasse av, forklarer Kristian Sørli, markedssjef i Fargerike.

Hvor mange strøk med beis?

Hvor mange strøk bør du male? Skal du beise, er det to strøk som gjelder. Det samme gjelder for maling, men i tillegg er det viktig at materialene er grunnet før du starter. Har du beiset huset tidligere, kan du også velge å påføre vedlikeholdsbeis.

Hvor ofte kan man beise?

De rimelige utemalingene og beisene har et vedlikeholdsintervall på ca. fem år. Går du noe opp i pris, kan du doble antall år før du må male huset på nytt igjen. Med de beste produktene kan du faktisk oppnå vedlikeholdsintervall helt inntil 16 år.

Skal man grunne før beising?

Ubehandlet treverk må grunnes før beising. Påfør et tynt strøk med en upigmentert, klar grunning. Enkelte tenker at det er lurt å grunne to ganger for å unngå flassing, men det er ikke riktig. Et for tykt lag med grunning vil resultere i flassing, ifølge ekspertene.

Leave a Comment