Hvordan velge riktig sovepose?

En sovepose som passer til din personlengde, vil isolere bedre og være mer komfortabel. Er soveposen for kort, vil dunet i fotenden trykkes flatt, og posen vil isolere dårligere. Er posen for lang, vil du ikke klare å varme opp all luften like godt. Merk at en vinterpose gjerne bør være minimum 10 cm.

Hvorfor bruke sovepose?

Disse posene anbefales i noen land (bl. a. Tyskland og Nederland) for å forebygge krybbedød. En fordel med sovepose er at babyen ikke risikerer å få dyna over hodet, noe som kan føre til at det blir tett og varmt og dårlige pusteforhold.

Hva betyr t Extreme sovepose?

Textreme/Extreme — angir den laveste temperaturen en standard kvinne kan overleve i soveposen. Risikoen for frostskader er stor. I testen som er grunnlaget for standarden er en standard mann 25 år, høyde 1,73 m og vekt 73 kg. En standard kvinne er 25 år, høyde 1,60 m og vekt 60 kg.

Hvordan velge riktig sovepose? – Related Questions

Hva er best dun eller fiber sovepose?

En dunpose har høyere komfort, puster bedre og gir mer varme pr. gram enn en fiberpose. Dessuten komprimeres en dunpose bedre enn fiber. Skal du bære posen over lengre strekk, er dun ofte det rette valget.

Skal man ha på klær i sovepose?

Ha minst mulig klær på deg i soveposen. En overdel og underdel i ull holder ofte, men en tykk ullgenser i tillegg kan også være lurt. Ha også med tykke raggsokker og en balaklava eller lue som du kun bruker i soveposen. Et annet godt tips er å legge en tykk dunjakke over fotenden for ekstra isolasjon.

Hvilken sovepose bruker Forsvaret?

Soveposen brukes sommer som vinter.

Mange ting er sagt om forsvarets kapok sovepose, men det er nok en grunn til at Forsvaret har benyttet denne i en årrekke. Solid – varm og god pose i tre deler. Yttertrekk – varmepose – innertrekk.

Hva betyr tog sovepose?

TOG-verdi. TOG står for Thermal Overall Grade og er en måleenhet for hvor godt et materiale isolerer og varmer. TOG brukes ofte på vanlige dyner og soveposer/nattposer til barn. En pose med lav TOG er tynnere og lettere, mens en pose med høyere TOG er tykkere og varmere.

Hvor mye klær i sovepose?

Kle på deg: ullundertøy, ullsokker, lue, hals og vanter, tynne votter eller pulsvanter av ull. Ikke kle på deg for mye, blir det trangt i posen blir det kaldere. Men ha en tynn ullgenser tilgjengelig hvis du våkner og er kald. Hvis du har med dunjakke – bruk den som teppe oppå posen.

Skal man stappe eller rulle sovepose?

Vi anbefaler at du alltid stapper soveposen din ned i kompresjonstrekket, istedenfor å rulle den. Dette gjelder uansett om du har en fiber- eller dunpose.

Hvor ofte vaske sovepose?

Å vaske en sovepose er nesten like enkelt som å vaske alt annet, men det anbefales ikke å gjøre det for ofte. Vask soveposen din hvis den er synlig skitten, lukter vondt, eller om den har mistet sin “fluffy” effekt.

Hvordan sove godt i sovepose?

6 tips for å sove godt i en sovepose
 1. Å ha en god sovepute er essensielt.
 2. Dersom du spiser før du legger deg, kan det gjøre soveposen varmere.
 3. Tørk det innerste kleslaget ditt.
 4. Se etter en sovepose med dobbel glidelås.
 5. Legg en varm vannflaske i soveposen.

Hvor lenge skal soveposen luftes?

Lagre soveposen din

Når du kommer tilbake fra overnatting i naturen, så ta soveposen ut av pakkeposen, rist den godt og la den henge til lufting i rundt 24 timer.

Hvor mange grader skal sengetøy stå på?

På 60 grader dør sengemidd og de fleste bakterier. Når du skal vaske sengetøy, undertøy og håndklær, er det anbefalt å holde minst denne temperaturen for at det skal bli helt rent. Dyner og puter bør også vaskes på 60 grader såfremt de tåler det.

Hvordan pakke tursekk med sovepose?

Hvordan pakke sekken?
 1. Soveposen plasseres i bunnen.
 2. Deretter klær (vanntett), kokeutstyr, mat og lignende (inntil ryggen) – tenk tyngdepunkt!
 3. Telt festes på rygg av sekk, eller deles opp med stenger i sidelommer og duk i komp.

Hva gjør en lakenpose?

Lakenposen gjør så svette og andre kroppsoljer ikke trenger inn i soveposen, noe som kan føre til at soveposens effekt reduseres. I tillegg er en lakenpose lurt å bruke om flere skal benytte samme sovepose, for eksempel innad i en familie. Da slipper du å vaske soveposen så ofte, og kan heller vaske lakenposen.

Hvor varm sovepose bør man ha?

Vinterposer bør ha komforttemperatur på ÷15 grader eller kaldere. Sover du ikke ute om vinteren, kan du greie deg med sommerpose som har komfort ned til ÷5 grader. Hvis du sover i snøhule, er innetemperaturen rundt null grader. I telt kan det bli mye kaldere.

Hvordan holde seg varm i soveposen?

Her er huskereglene og triksene til en god og varm vinter ute i naturen.
 1. Pakk ut soveposen, rull ut liggeunderlaget.
 2. Spis riktig før du skal legge deg.
 3. Gå på do.
 4. Ikke vær kald når du legger deg i soveposen.
 5. Sov med ullundertøy på
 6. Lakenpose øker isolasjonsevnen.
 7. Bruk soveposeovertrekk.
 8. Bruk fjellduk.

Leave a Comment