Hvordan unngå å få hull i tennene?

Slik unngår du hull i tennene
 1. Puss to ganger daglig. Puss tennene to ganger om dagen med fluortannkrem.
 2. Spis faste måltider. Bakteriene i munnen produserer syre når de får tilført sukker i mat og drikke.
 3. Ekstra fluorbeskyttelse.
 4. ​Tannfylling.
 5. Innlegg.
 6. Krone på tannen.
 7. Bro på tennene.
 8. Implantat.

Hvordan ta vare på tennene?

Råd for sunne tenner og tannkjøtt
 1. Puss tenner to ganger om dagen i to minutter med fluortannkrem.
 2. Bruk tanntråd på kvelden.
 3. Reduser småspising og drikke med sukker og syre.
 4. Drikk vann når du er tørst.
 5. Ikke snus eller røyk.
 6. Gå til tannlege eller tannpleier når du blir innkalt eller hvis du har plager.

Er karies smittsomt?

Mødre som har mange hull i tennene, har ofte et høyt bakterienivå i munnhulen. Og kariesbakteriene kan smitte. Jo tidligere barn utsettes for disse bakteriene, jo høyere er risikoen for at bakteriene etableres permanent hos barnet.

Hvordan unngå å få hull i tennene? – Related Questions

Kan karies forsvinne?

Karies forsvinner ikke av seg selv

Hvis et kariesangrep har trengt gjennom emaljen og inn i tannen, må bakteriene og det syke tannvevet tas bort før hullet kan repareres. Om man ikke reparerer hullet kommer bakteriene inn til pulpa, og etter hvert blir områdene ut mot benet infisert.

Kan man pusse vekk et hull?

Dersom hullet ikke har blitt veldig stort, kan du faktisk pusse bort et hull i tannen. – Hull i tannen kan repareres med godt kosthold og god munnhygiene, sier Race.

Kan tenner reparere seg selv?

– Små hull kan til og med repareres av seg selv hvis det regelmessig finnes fluor rundt tennene, sier tannlegen. Velg en tannkrem med fluor, og unngå såpestoffer hvis du lett får munnsår, råder tannlegen.

Kan hull i tennene spre seg?

Hull i tennene er forårsaket av bakterier og blir det for mange bakterier utvikler det seg til en betennelse. Små hull er ikke farlige. Derimot vil store hull både føre til at tannen ødelegges og at bakteriene kan spre seg til andre områder.

Hvor fort vokser hull i tennene?

Noen ganger går det fort å få hull, mens det i andre tilfeller kan ta flere år før angrepet vokser seg stort. Når tennene er unge er emaljen bløtere, men etterhvert lagres det stoffer i emaljen som gjør den hardere.

Er det vondt å borre?

Dersom man velger bedøvelse, vil man ikke kjenne smerter under boring og fyllingslegging. Det er litt ubehagelig med bedøvelsen, men mange sier at de ikke merket det i det hele tatt. For at tannlegen skal kunne legge en fin fylling, må han/hun først borre litt i tanna.

Hvor lenge kan man gå uten å pusse tennene?

– Hvis du ikke pusser tennene regelmessig, så kan det oppstå hull i løpet av et par år, men hvis du tar fram tannbørsten regelmessig og bruker tannkrem med fluor, så kan det ta opptil fire år, sier han.

Kan man pusse tennene for lenge?

At du pusser regelmessig er viktig for sunne tenner og tannkjøtt, men eksperter advarer om at det kan bli for mye av det gode. Kjent som «tannbørste slitasje», overdreven børsting kan føre til sensitive tenner og tilbaketrekkende tannkjøtt. Når du pusser for hardt, kan du slite ned det ytre laget av tennene dine.

Hvor lang tid tar det å bore et hull?

Det tar som regel 30-60 minutter hver gang man er hos tannlegen. Det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta totalt, ofte reparerer man en eller to tenner om gangen.

Hvordan vite om man har hull i tann?

Symptomene på hull kan være
 1. Smerter eller ising når du spiser eller drikker.
 2. Betennelse i tannkjøttet rundt tannen.
 3. Dårlig ånde.
 4. Tannverk.
 5. Grå, brune eller svarte flekker på tannen.

Hvordan ser begynnende hull i tennene ut?

Et begynnende hull kan sees som et lite, hvitt, matt felt på en intakt tannflate. På dette stadiet er det ikke nødvendig med fyllingsbehandling. Derimot kan et fornuftig kosthold, grundig renhold og ekstra fluortilførsel stanse utviklingen av kariesangrepet.

Hvordan vet du at du har hull i tennene?

Betennelse i tannkjøttet rundt tannen. Synlige brune, svarte eller grå flekker på tennene. Smerter når du biter. Ubehagelig smak i munnen.

Hvor mye koster det å borre et hull?

Privat tannlegepris på fyllinger starter på 600 kr og opp til 1500 kr. Pass opp for gebyrer. Ofte kommer bedøvelse og hygienetillegg, noe som fort endrer prisen.

Hva er det svarte i tennene?

Tynne, sorte streker/prikker i tyggeflatene av tennene trenger slett ikke å være hull. Det kan være misfarging av mat og drikke i de naturlige furene i tennene. Dette ser vi særlig i gropene på de bakerste tennene. Dette har de aller fleste av oss.

Hva skjer om man ikke pusser tennene?

Dersom man ikke pusser tenner over lang tid vil man først få tannkjøttsbetennelse. Det gjør at tannkjøttet lett blør ved berøring, og det kan lukte av ånden. Så vil man kunne utvikle hull i tennene, som gjør at tennene råtner.

Er det best å pusse tennene før eller etter frokost?

Hvis du griper tannbørsten som noe av det første du gjør om morgenen, gir du dermed tennene ekstra beskyttelse mot syre i maten. Tannpussen stimulerer dessuten spyttproduksjonen, noe som gjør munnen klar til å bryte ned mat. Så vitenskapens anbefaling er klar: Puss tennene før du spiser frokost.

Leave a Comment