Hvordan tørke krydderplanter?

Hvordan tørke urter til te?

Heng urtene i opp-ned på et mørkt, luftig sted og la dem tørke, gjerne i et gråpapir som unngår at de blir støvete. De er tørre nok når bladene knuser mellom fingertuppene. Har du ikke grønne fingre, kan jo urtene kjøpes i potter, og tørkes hjemme.

Hvilke urter kan tørkes?

Urter som er fine å tørke: Timian, rosmarin, dill, salvie og oregano. Urter kan både tørkes og fryses på flere forskjellige måter, og noen urter passer bedre til det ene enn til det andre. Du kan tørke både i ovn på lav varme, eller du kan henge dem opp, sånn som jeg har gjort.

Hvordan tørke basilikum?

Tørking av basilikum

Jeg klipper av stilkene så langt ned som mulig (pass på så du ikke får med jord) og legger de på en stekeplate eller i en ildfast form (avhengig av mengde). Jeg tørker urtene i ovnen på 80C til de er helt tørre, noe som avhenger av mengde og hvor mye væske planten har.

Hvordan tørke krydderplanter? – Related Questions

Hvordan tørke blader i ovn?

Tørking av blader:

Spre bladene utover på en rist som du legger oppå et stekebrett. Ikke legg bladene i for tykt lag, da tar det lang tid å tørke dem. Sett bladene midt i stekovnen på 50 grader. Sett noe i døren på ovnen slik at fuktigheten slipper ut.

Hvor lenge holder tørkede urter?

Urter som tørkes raskt bevarer de aromatiske oljene, den gode smaken, og hvis de oppbevares riktig har de ca 1 års holdbarhet. Særlig vedaktige urter med små, tynne blader bevarer godt sin smak og farge.

Kan man fryse basilikumblader?

Alle urter kan fryses

Basilikum, koriander, mynte, sitronmelisse, rosmarin, timian, salvie, dill, oregano, persille, gressløk, estragon – bare fantasien setter grenser! Du kan også blande flere urtetyper, men da er det lurt å bruke noen som passer godt sammen.

Hvordan ta blader av basilikum?

Når basilikum er klar til å høstes, bør du ikke rive av bladene du trenger. Bruk heller en saks og klipp bladene fra toppen. La de nederste bladene være, slik at planten kan jobbe videre og gi deg nye godbiter.

Skal basilikum stå i vann?

Bruk en potte med hull i bunnen og vann på skålen under potten. Vann regelmessig, men ikke for mye. Basilikum trives ikke med å tørke opp, men den skal heller ikke stå i vann – da kan røttene begynne å råtne. Å holde jorden lettere fuktig jevnt over er det aller beste.

Hvordan holde basilikum frisk?

Det du heller burde gjøre er å vanne fra bunnen av, slik at planten får trekke vannet opp gjennom røttene. Husk også på å vanne nok, da basilikum ikke liker å tørke. Men, selv om det beste for basilikumplanten er at jorda holdes lettere fuktig, er det minst like viktig å ikke overvanne.

Kan man fryse ned friske urter?

Urter kan også hakkes opp og fryses ned i en boks, uten olje. Prøv også å fryse urtene i isbitformer med vann, det funker supert til både supper og gryter.

Er frisk basilikum sunt?

Hvis du bruker mye basilikum vil du nyte godt av at den er rik på kostfiber, A-vitaminet betakaroten, vitamin K, jern, kobber og B-vitaminet folat. Den er også en kilde til vitamin C, kalsium og magnesium.

Kan man spise basilikum der er gået i blomst?

Oregano, timian, basilikum, rosmarin, mynte (alle variantene), gressløk, sitronmelisse, lavendel, salvie, dill, koreander og alle andre krydderurter har spiselige blomster! De smaker som urten, og er spesielt lekre i salater eller som garnityr.

Hvordan tørke oregano i ovn?

Tørking i ovn

Fjern bladene fra stilkene, og legg bladene utover en ovnsrist eller en bakeplante med bakepapir. Pass på at bladene ikke dekker hverandre. Sett ovnen på varmluft uten varme og sett ovnsdøra på gløtt. Det går fint an å tørke flere brett samtidig.

Skal basilikum stå i kjøleskapet?

Basilikum derimot, tåler kulde dårlig, og må ikke i kjøleskap. Altfor mange urter havner i søpla, ifølge Matvett, som jobber med å forebygge matsvinn.

Hva hjelper basilikum mot?

Styrkemiddel. Krydderurten inneholder en kraftig eterisk olje med krampeløsende og antiseptisk effekt. Den er brukt som sårsalve, i øyenvann og mot snue. Basilikum brukes også som et styrkemiddel for nervesystemet, og skal ha god effekt mot plager som nervøsitet, søvnløshet og psykisk utmattelse.

Er basilikum vanndrivende?

Takket være de vanndrivende egenskapene til basilikum og salvie, kan du rense nyrene og forbedre helsen din ved å fremme eliminering av avfall. For å opprettholde god helse og forhindre kroniske eller degenerative sykdommer, er det viktig å sørge for å fremme naturlig avgiftning av kroppen din.

Kan basilikum stekes?

Basilikumbladene er pene, og hele blader kan brukes i salat. Urten kan også brukes i grønnsaksretter, sauser, dressinger, marinader, fisk-, fjørfe- og pastaretter m.m. De eteriske oljene som gir basilikum dens spesielle og aromatiske smak og duft, er flyktige og tåler ikke så godt lang varmebehandling.

Hvordan tilberede basilikum?

Slik tilbereder og bruker du basilikum
  1. Skyll urten i kaldt vann, og fjern grove stilker.
  2. Du kan bruke hele blader, finhakke eller grovhakke basilikum.
  3. Det er perfekt å tilsette basilikumen når det er to minutter igjen av koketiden.
  4. Denne urten er kjempegod i pestoer, og den er tomatens beste venn.

Hvorfor blir basilikum gul?

Problemer med sollys

Innendørs basilikum dyrket på den nordlige halvkule bør ideelt sett stå på en sørvendt vinduskarm, mens utendørs basilikum bør plantes i full sol. Mangel på sol vil føre til at bladene på planten krøller seg og blir gule. Det vil også resultere i en plante med lange stilker og færre blader.

Leave a Comment