Hvordan starte et AS: Veiledning og tips for etablering

Lurer du på hvordan du kan starte ditt eget aksjeselskap? Forestill deg å ha din egen virksomhet, men vet ikke hvor du skal begynne. Å starte et AS kan virke overveldende, men fortvil ikke – hjelpen er her!

Har du noen gang følt deg usikker på hva som kreves for å etablere din egen bedrift? Mange står overfor den samme utfordringen. Å starte et AS kan være en spennende reise, og med riktig veiledning kan du komme langt.

I denne artikkelen vil vi veilede deg gjennom prosessen med å starte et AS og gi deg verdifulle tips og triks underveis. Enten du er en gründer i startfasen eller bare nysgjerrig på hvordan du kan realisere drømmen din, er dette din guide til å ta det første skrittet mot å starte ditt eget aksjeselskap.

Forberedelser og forskning

Før du starter ditt eget aksjeselskap, er det viktig å gjøre nødvendige forberedelser og grundig forskning. Her er noen viktige steg du bør vurdere:

 • Forretningsplan: Skriv en detaljert forretningsplan som beskriver din forretningsidé, målgruppe og hvordan du planlegger å tjene penger.
 • Markedsundersøkelser: Utfør grundige markedsundersøkelser for å forstå markedet, dine konkurrenter og kundenes behov.
 • Juridiske krav: Finn ut hvilke juridiske krav som gjelder for å starte et aksjeselskap i Norge, inkludert registrering og eventuelle lisenser.
 • Økonomisk planlegging: Lag en økonomisk plan som inkluderer startkapital, budsjetter og prognoser for inntekter og utgifter.

Utvikle forretningsidé og forretningsplan

Nå som du har bestemt deg for å starte ditt eget aksjeselskap, er det på tide å utvikle en solid forretningsidé og en grundig forretningsplan. Dette vil være fundamentet for virksomheten din og veilede deg gjennom oppstartsprosessen.

 • Forretningsidé:

 • Start med å tenke på hva slags behov eller problemstilling din bedrift skal løse.
 • Vurder hvordan din idé skiller seg fra konkurrentene og hvilken verdi den tilfører kundene.
 • En god forretningsplan gir deg retning i virksomheten din.
 • Inkluder informasjon om markedsundersøkelser, målgruppe, produkter/tjenester, markedsføringsstrategier, og økonomiske prognoser.
LES OGSÅ  Hvordan tjene kjappe penger raskt og enkelt

Det er viktig å være så detaljert som mulig når du utarbeider disse planene. Ta deg tid til grundig research og vær realistisk i dine vurderinger. Dette vil bidra til en solid plattform for suksess når du etablerer ditt eget aksjeselskap.

Velge selskapsform og navn

Når du starter et aksjeselskap, er det viktig å velge riktig selskapsform og navn. Her er noen viktige punkter du bør vurdere:

 • Selskapsform: Det finnes ulike typer selskapsformer i Norge, som Aksjeselskap (AS), Enkeltpersonforetak (ENK) eller Ansvarlig Selskap (ANS). Vurder nøye fordeler og ulemper ved hver form før du tar en beslutning.
 • Aksjeselskap (AS): Dette er en vanlig valg for gründere på grunn av begrenset personlig ansvar. Krever minimum 30 000 kr i aksjekapital ved oppstart.
 • Enkeltpersonforetak (ENK): Passer for mindre virksomheter med én eier. Du har personlig ansvar for gjeld og eventuelle tap.
 • Ansvarlig Selskap (ANS): Egnet når flere personer ønsker å drive sammen. Alle deltakere har ubegrenset ansvar.

Når det gjelder selskapsnavn, må du huske på følgende:

 • Unikt Navn: Sjekk at navnet ikke allerede er registrert hos Brønnøysundregistrene.
 • Beskrivende Navn: Velg et navn som reflekterer virksomhetens formål eller verdier.
 • Godkjennelse: Navnet må godkjennes av Foretaksregisteret før registreringen kan fullføres.

Ved å nøye vurdere både selskapsform og navn, legger du et solid grunnlag for din fremtidige virksomhet.

Registrering av selskapet

Når du har utarbeidet en solid forretningsplan og bestemt deg for selskapsformen, er neste steg å registrere selskapet ditt. Her er noen viktige trinn du må følge:

 • Velg et unikt navn: Sørg for at navnet på selskapet ditt er unikt, beskrivende og ikke allerede i bruk av et annet selskap.
 • Sjekk tilgjengelighet: Før du går videre med registreringen, må du sjekke om det valgte navnet er godkjent av Foretaksregisteret.
 • Fullfør registreringsskjema: Fyll ut nødvendig informasjon i registreringsskjemaet og sørg for nøyaktigheten av dataene.
 • Egenkapital: For å starte et AS kreves det en minimumsinnskuddskapital på 30 000 NOK.
LES OGSÅ  Hvordan leie ut hus: Nyttige tips du bør vite

Etter at disse trinnene er fullført, kan du sende inn søknaden din til Foretaksregisteret. Registreringsprosessen kan variere basert på valgt selskapsform, så sørg for å følge retningslinjene nøye.

Ved riktig utført registrering legger du grunnlaget for den fremtidige virksomheten din og får offisiell godkjenning som et aksjeselskap i Norge.

Skatt, finansiering, og lovkrav

Når du starter et aksjeselskap, er det viktig å være klar over skatteplikter, finansieringsmuligheter og lovkrav som kommer med virksomheten din. Her er noen nøkkelpunkter du bør ha i bakhodet:

 • Skatt: Som eier av et aksjeselskap må du være oppmerksom på skattereglene som gjelder. Aksjeselskaper er forpliktet til å betale selskapsskatt basert på overskuddet sitt. Det kan være lurt å konsultere en regnskapsfører eller revisor for å sikre at du følger alle skatteregler riktig.
 • Finansiering: Å sikre tilstrekkelig finansiering er avgjørende for suksessen til ditt aksjeselskap. Vurder ulike finansieringsalternativer som banklån, investorer, eller støtteordninger fra det offentlige. En solid økonomisk plan vil bidra til å styre virksomheten din i riktig retning.
 • Lovkrav: Når du etablerer et aksjeselskap, må du overholde visse lover og forskrifter. Dette inkluderer registrering av selskapet ditt hos Foretaksregisteret og oppfyllelse av kravene til regnskapsføring og rapportering. Det kan være lurt å søke juridisk rådgivning for å forsikre deg om at du følger alle lovpålagte prosedyrer korrekt.

Å ha god kunnskap om skatt, finansiering og lovkrav vil legge et solid fundament for virksomheten din når du starter ditt eget aksjeselskap.

Konklusjon

Du har nå fått veiledning om hvordan du kan starte ditt eget aksjeselskap. Det viktigste er å ta det første steget mot drømmen din og å være godt forberedt. En solid forretningsplan, grundig research, og valg av riktig selskapsform er avgjørende for suksess. Husk å sjekke skatteplikter, finansieringsmuligheter, og lovkrav nøye. Registreringen hos Foretaksregisteret er et viktig steg, så sørg for å ha alt i orden før du sender inn søknaden. Å ha god kunnskap om disse områdene vil gi deg et solid fundament for virksomheten din. Lykke til med oppstarten av ditt eget aksjeselskap!

LES OGSÅ  Hvordan skifter man adresse? En enkel guide for å oppdatere din informasjon

Ofte stilte spørsmål

Hvordan kan jeg starte mitt eget aksjeselskap?

For å starte ditt eget aksjeselskap bør du utarbeide en detaljert forretningsplan, gjennomføre markedsundersøkelser, undersøke juridiske krav for etablering av aksjeselskap i Norge, og utvikle en solid forretningsidé som skiller seg fra konkurrentene.

Hva bør jeg vurdere når jeg velger selskapsform?

Ved valg av selskapsform bør du nøye vurdere fordeler og ulemper ved Aksjeselskap (AS), Enkeltpersonforetak (ENK) eller Ansvarlig Selskap (ANS), samt sikre at selskapsnavnet er unikt og beskrivende for virksomheten.

Hvordan registrerer jeg mitt aksjeselskap?

For å registrere aksjeselskapet ditt må du velge et unikt navn, sjekke navnets tilgjengelighet, fylle ut registreringsskjemaet korrekt, og ha nødvendig egenkapital for et AS. Send deretter inn søknaden til Foretaksregisteret for godkjenning.

Hva bør jeg være klar over ved oppstart av et aksjeselskap?

Ved oppstart av et aksjeselskap er det viktig å være klar over skatteplikter, finansieringsmuligheter som banklån eller investorer, samt lovkrav som registrering hos Foretaksregisteret og korrekt regnskapsføring for en vellykket virksomhetsetablering.

Leave a Comment