Hvordan snakke med barn om kropp og grenser?

Forklar at barnet bestemmer over egen kropp – og hva det betyr. De kan selv bestemme om de vil gi noen en klem eller ikke. Snakk om at hvis noen for eksempel tvinger dem til å ta på egen eller andres tiss, så må de si dette til noen de stoler på. Det er ikke å sladre.

Hvordan oppdage overgrep i barnehagen?

– Det kan være noe man observerer, fysiske tegn, noe barnet sier med ord. Det kan også være noe barnet viser gjennom atferd, som for eksempel utagering, tilbaketrekning eller seksualisert atferd. Hun påpeker også at det kan være vanskelig å fange opp de minste barna som er utsatt for omsorgssvikt, vold og overgrep.

Hvordan lære barn om kroppen?

Bli kjent med kroppen

Bruk konkrete ord på kjønnsdeler, tiss eller lignende, men ikke ta på dem unødvendig med mindre de må vaskes. Si fra når du må ta på kjønnsorgan: «Nå har du så mye bæsj i tissen så jeg må vaske der». La barn få undersøke/ ta på seg selv i stellesituasjoner, og bruk god tid.

Hvordan snakke med barn om kropp og grenser? – Related Questions

Hvorfor jobbe med kroppen i barnehagen?

Kropp, bevegelse, mat og helse

“Gjennom arbeid med fagområdet skal barna få mulighet til å sanse, oppleve, leke, lære og skape med kroppen som utgangspunkt. Personalet skal gi barna tilgang til varierte og utfordrende bevegelsesmiljøer, sanseopplevelser og kroppslig lek ute og inne, i og utenfor barnehageområdet”.

Hvordan snakke med barn i barnehage?

Lytt mer enn du snakker og oppsummer undervegs. Gi barnet gode pauser og unngå for mange spørsmål. Ikke lov barnet at dette blir en hemmelighet mellom deg og barnet. Forklar at du må si fra til andre voksne dersom det er nødvendig for å ivareta barnet.

Hvordan vite om barnet trives i barnehagen?

7 tegn på at barn har det bra i barnehagen
  1. De viser positive følelser i samspill med personal og barn.
  2. De smiler, ler og viser glede i det daglige samspillet.
  3. De viser glede ved gjensyn med personal og andre barn.
  4. De har noen å være sammen med og noe å holde på med.

Hva er viktig i en barnehage?

Barnehagen er en viktig arena, der barn skal få utvikle seg i trygge og stimulerende omgivelser, finne venner, leke og lære. Barnehagen skal gi trygg og god omsorg og samtidig stimulere til lek og utvikling på barns premisser.

Hva er en god barnehage?

En trygg og god barnehage som gir alle barn gode muligheter til å utvikle språklige og sosiale ferdigheter er en forutsetning for dette. Barnehagen skal ivareta barns behov for omsorg og lek, fremme læring og danning og være tilgjengelig for alle barn.

Hva skal man snakke med barn om?

Dette kan barn og voksne snakke om
  • Hvilken gave skulle du ønske at du fikk?
  • Hvilken sang liker du best?
  • Liker du å være sjef, i tilfelle hvorfor?
  • Bør barn holde seg til aldersgrensene i spill og filmer?
  • Når er du glad?
  • Hvis du var statsminister i Norge, hva ville du ha gjort?
  • Liker du store fester og konserter?

Hvordan samtale med barn?

Hvordan starte samtalen
  1. Prøv å se situasjonen fra barnets side.
  2. La barnet fortelle med sine ord og i sitt tempo.
  3. Ikke forhør barnet.
  4. Bruk god tid.
  5. Fortell barnet at uansett hvor vanskelig det kjennes nå, så er det mulig å få hjelp, og at du skal sørge for at han eller hun får den hjelpen han/hun trenger.

Hvordan kan man kommunisere med barn?

Kommunikasjon med barn
  1. Lytt til barnet. Evnen til å lytte er grunnleggende i all kommunikasjon, og dette er også meget viktig i møte med barn.
  2. Ta deg tid.
  3. Vent på tur.
  4. Vær tydelig.
  5. Vær konkret.
  6. Ta barnets perspektiv.
  7. Samtale gjennom lek.
  8. Sett grenser.

Hvordan snakke med barn om vanskelige ting?

Forsøk å ikke være bundet av de spørsmålene du har forberedt.
  1. Still åpne og direkte spørsmål som starter med hva, hvem, hvilke/hvilken, hvor, hvordan og når.
  2. Bruk gjerne fortell mer om …
  3. Unngå ordene hvorfor og men.
  4. Tål stillhet!
  5. La barnet få tid til å reflektere før han/hun svarer.

Hvordan håndtere barn som slår?

Småbarn som slår
  1. Hold deg rolig og ikke bli sint selv.
  2. Ikke bruk så mange ord når frustrasjonen er på topp.
  3. Godta sterke følelser, men sett klare grenser for slag og annen fysisk aggressiv oppførsel.
  4. Hjelp barnet å finne andre måter å uttrykke seg på.

Hvordan stille åpne spørsmål til barn?

Åpne spørsmål kjennetegnes ved at de er spørsmål hvor den som spør ikke har forhåndsbestemt hva som er et korrekt svar. Et eksempel på åpne spørsmål er «Hvorfor er det slik, tror du?» For deg som barnehagelærer er dette kanskje et presist spørsmål, da du faktisk vil vite hvordan barnet tenker.

Hvordan få barn til å fortelle?

I stedet for å stille spørsmål, utfordre heller barna om et tema. «Jeg vil gjerne høre hva du tenker om skolen din» eller «fortell meg om skolen din». La barnet få følelsen av at det besitter viktig informasjon som den voksne ikke har tilgang til, hvordan det er i skolegården, hva som skjer i friminuttene.

Hvordan jobbe med følelser i barnehagen?

Spør barna hva de tenker på når de hører ordet følelser. Skriv det opp på et stort ark, en smartboard eller lignende. La barna bruke speil eller jobbe to og to sammen for å lage ansiktsuttrykk som viser ulike følelser. Bruk et digitalt kamera, og la barna ta bilder av hverandre som illustrerer de ulike følelsene.

Hvordan lære barn å regulere følelser?

Slik fremmer du barns emosjonelle utvikling

Du er sensitiv og toner deg inn på barnets følelser, slik at det opplever å bli forstått. Å gi dem positive opplevelser. Setter ord på barnas følelser og hjelpe dem med å regulere følelsene: Da vil negative følelser reguleres ned, og gleden bli større.

Hvordan lære barn om følelser?

Et fint sted å begynne når man skal snakke med barn om følelser er å gire ett hakk ned og prate litt mindre selv. Istedenfor å stille overdrevent mange spørsmål kan man la overleppa hvile forsiktig på underleppa. Istedenfor å forsøke å løse barnets problemer kan du isteden fokusere på å lytte til barnet.

Hvordan møte engstelige barn?

Fortell om en gang du har vært engstelig, og hva du gjorde for å bli mindre redd. Snakk sammen om hva barnet selv kan gjøre for at det skal bli mindre skremmende. Gi masse oppmuntring og ros for hvert framskritt barnet tar. Gjør det du kan for å skape trygghet og forutsigbarhet.

Leave a Comment