Hvordan skriver man et debattinnlegg?

Tips
  1. Skriv en kort innledning som gjerne kjapt referer problemstillingen og sammenfatter det du vil si.
  2. Presenter hovedpoenget så tidlig som mulig.
  3. Gjør kort rede for bakgrunnen for innlegget ditt.
  4. I noen få og korte avsnitt kan du så argumentere for synspunktene dine.

Hva er en debattartikkel og hva kjennetegner den?

En debattartikkel er en kort tekst som gir informasjon, og som argumenterer for et syn i en sak. Den kan også tilbakevise påstander og argumenter andre har kommet med. Aviser tar gjerne inn debattartikler, men du er ikke garantert å få en artikkel du skriver, publisert.

Hva er forskjellen mellom debattinnlegg og leserinnlegg?

Hensikten med å skrive en debattartikkel er å debattere en sak, argumenterer for et syn. Leserinnlegg: Hensikten med å skrive et leserinnlegg er å debattere en sak og den argumenterer for et syn. Leserinnlegget går ofte rett sak uten tydelig tredeling og den er kortere enn debattartikkelen.

Hvordan skriver man et debattinnlegg? – Related Questions

Hva bør Debattartikkelen inneholde?

Artikkelen skal være personlig og man skal fortelle hva man selv mener eller som tilbakeviser synspunkter som andre har kommet med. Slike artikler kan kalles debattartikler eller argumenterende artikler. Når man argumenterer, prøver man å bevise eller motbevise en påstand.

Er leserinnlegg og debattinnlegg det samme?

Leserbrev, også kalt leserinnlegg, debattinnlegg eller brev til redaktøren, er kortere innlegg som en avis eller et annet periodikum publiserer. Mange papiraviser har avsatt fast plass til leserbrev. I norske aviser er det ofte en eller to avissider dedikert til leserbrev.

Hva er et godt leserinnlegg?

Slik skriver du leserinnlegg
  • Velg en enkel og fengende overskrift.
  • Innledningen din bør presentere standpunktet ditt på en måte som gjør at leseren får lyst til å lese videre.
  • Hvem skal lese det?
  • Det varierer fra person til person hvordan man liker å arbeide.
  • Fyr løs!

Hvor langt er et leserinnlegg?

Leserinnlegget skal ikke være for langt, men vise ditt syn på saken og hvorfor du mener det. Fordelen med leserinnlegg er at de er lette å få på trykk – spesielt i lokalavisene. Det er også mulig å sende samme leserinnlegg til flere medier samtidig, men vær forsiktig med konkurrerende aviser.

Hva slags sjanger er leserinnlegg?

En anvendelig og underholdende sjanger

De fleste leserinnlegg er såkalte debattinnlegg: korte, argumenterende tekster med et klart standpunkt, som har til formål å overbevise leseren.

Hvordan å skrive en debattartikkel?

Det sentrale i en debattartikkel er en påstand og tilhørende argumenter som underbygger påstanden din. Påstanden er det synspunktet du har valgt i forhold til emnet. Du skal prøve å overbevise leserne om denne påstanden ved hjelp av gode og klare argumenter. I en debattartikkel bør du normalt ha 3-4 sterke argumenter.

Hvordan skrive innledning til debattartikkel?

Hvordan kan man skrive innledning til artikkel?
  1. Start med en faktaopplysning.
  2. Start med et sitat.
  3. Start med å si hva du skal skrive om.
  4. Start med å gi generelle opplysninger om temaet.
  5. Start med et eksempel (en historie/en situasjon)

Hvor lang er en fagartikkel?

En lang artikkel skal være mellom 8000 og 15 000 tegn, mens ekstra lange artikler kan strekke seg over 15 000, men skal bare i svært sjeldne tilfeller gå over 20 000. Det er ofte fristende å si alt i samme artikkel, men det er få som orker å lese de lengste artiklene.

Hvordan kan man starte en innledning?

I innledningen forteller man leseren hva som kommer: Først presenterer man tema. Hvis behov avgrenser man deretter temaet, og kommer fram til problemstillingen. Til slutt sier man noe om oppgavens oppbygging.

Hvordan få en bra avslutning?

Sirkelkomposisjon: Du avslutter teksten på samme måte som du begynte. Svar: Du svarer på spørsmål du stilte i innledningen. Sammendrag: Du skriver et kort sammendrag av synspunktene i hoveddelen. Peke fremover: Du avslutter med å spå i fremtiden.

Hvordan avslutte en oppgave?

Avslutning
  1. Pek på nye problemstillinger som du har kommet over gjennom arbeidet.
  2. Vis til hvordan andre har belyst temaet i en annen kontekst.
  3. Om andre har kommet fram til andre konklusjoner enn du selv, kan dette gi ideer om nye måter å se problemet på

Hva er en god innledning?

Det kanskje viktigste punktet her, er å pirre leserens nysgjerrighet. En måte å gjøre dette på, er å hinte om hva som presenteres i resten av teksten, uten å avsløre nøyaktig hva. En god innledning bør dessuten ikke være for lang. Ofte er innledningen bare noen få linjer lang.

Hvordan lage en god problemstilling?

Når du skal lage en problemstilling, må du starte med å formulere et spørsmål. Den enkleste måten å lage et spørsmål på er å bruke spørreord som hva, hvem, hvor, hvilke, hvordan og hvorfor. Problemstillingen bør også være kort og blir vanligvis formulert i en setning og ett enkelt spørsmål.

Hvordan begynne å skrive?

Begynn gjerne å skrive om det du syns er gøy. Skriv gjerne bare litt om gangen. Hvis du tar pauser FØR du har skrevet deg helt tom, er det lettere å ta opp igjen tråden. Presenter gjerne teksten din for andre, for eksempel i skrivegrupper, og be om tilbakemeldinger selv om du ikke er helt fornøyd enda.

Hvordan svare på en problemstilling?

Problemstillingen kan formuleres som et eller flere spørsmål eller ved å angi et klart avgrenset tema. Det er problemstillingen du skal svare på gjennom hele oppgaven. Alt du tar med i oppgaven må dermed være relevant for problemstillingen. Kutt ut det som ikke er relevant.

Hvordan drøfte bra?

En drøfting består av argumentasjon hvor du undersøker og diskuterer et fenomen fra flere sider. Drøfting er å kommentere og stille spørsmål til det du har redegjort for på. Å drøfte er ikke bare å liste opp hva ulike forfattere sier, men å vise at det finnes ulike tolkninger og forståelser av hva de skriver om.

Leave a Comment