Hvordan sette opp en kostholdsplan?

Hva så om jeg vil lage en kostholdsplan allikevel?
 1. Det skal være mat du liker eller ser for deg at du vil spise over tid.
 2. Antall måltider må passe inn i din rutine og ditt liv slik det er nå, ta utgangspunkt i din nåværende spiserytme.
 3. Tidspunktene du spiser, må passe din hverdag mtp jobb, søvn og familie.

Hvordan klare å gå ned 10 kg?

Det er sannsynlig at du trenger rundt 2000 kalorier om dagen for å vedlikeholde vekten. Hvis du følger det som anbefales, å ha et underskudd på 500 kalorier om dagen, slik at du spiser 1500 kalorier, vil du gå ned omtrent 0,5 kg i uka. Det gir et vekttap på 10 kg i løpet av omtrent 5 måneder.

Hva er en Kostholdsplanlegger?

Kostholdsplanleggeren er et gratis kostberegningsprogram der du kan beregne summen av næringsinnhold i registrerte matvarer og sammenlikne med norske anbefalinger for inntak av energi og næringsstoffer.

Hvordan sette opp en kostholdsplan? – Related Questions

Hva er et optimalt kosthold?

Forsøk å variere kostholdet og spis rikelig av grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter, bønner, linser, erter og fisk. Begrens inntaket av rødt kjøtt, bearbeidet kjøtt, salt og sukker. Velg magre meieri- og kjøttprodukter framfor fete.

Hvor mye av tallerken skal være grønnsaker?

Hvis du er fornøyd med vekten og mosjonerer jevnlig, bør du fokusere på et variert kosthold og følge «standard tallerkenmodell». Sørg for at du alltid dekker minst en tredjedel av tallerkenen med grønnsaker. Uansett hva du spiser, så blir det sunnere når du følger tallerkenmodellen.

Hvem står bak Kostholdsplanleggeren?

Databasen i verktøyet er basert på Matvaretabellen, offentlige anbefalinger for kosthold og fysisk aktivitet, og en ny versjon av mål og vekt for matvarer. Det er Helsedirektoratet og Mattilsynet som står bak Kostholdsplanleggeren.

Hva er Kostholdssirkelen?

Kostholdsirkelen kan være et godt hjelpemiddel for at du får i deg de næringsstoffene du trenger. I kostholdsirkelen er ulike matvarer plassert sammen i forskjellige grupper, og størrelsen viser hvilke matvarer det er bra å spise mye av, og hvilke det kan være greit å spise litt mindre av.

Hva er Kostsirkelen og hva forteller den?

Kostsirkelen er et hjelpemiddel i kostplanleggingen. Matvarene er inndelt i fem grupper i sirkelen, og størrelsen på feltene viser hva vi bør spise mest av.

Hva er de syv matvaregruppene?

Vi har sju matvaregrupper:
 • korn og kornvarer.
 • grønnsaker, frukt og bær.
 • fjørfe, kjøtt og egg.
 • fisk og skalldyr.
 • melk og melkeprodukter.
 • smør, margarin og annet spisefett.
 • nøtter og frø

Hva trenger kroppen hver dag?

Karbohydrat, protein og feitt gjev kroppen energi. Vitamin, mineral og vatn er livsnødvendige. Et du sunt og variert, er sjansen stor for at du får i deg det kroppen treng av næringsstoff gjennom det daglege inntaket av mat og drikke.

Hva bør man få i seg i løpet av en dag?

Hvor ofte bør man spise i løpet av en dag?
 • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider.
 • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
 • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.

Hvor mye protein fett og karbohydrater trenger jeg?

I gjennomsnittskosten bidrar karbohydrat, fett og protein omtrent med henholdsvis 50, 35 og 15 E%. Anbefalt fordeling av de energigivende næringsstoffene er at karbohydrat bør bidra med 45–60 E%, fett med 25–40 E% og protein med 10–20 E%.

Kan man spise så mye grønnsaker man vil?

Ifølge Lindvig er det bare positivt å spise mye grønnsaker, og i motsetning til mange andre matvarer finnes det ingen «maksgrense» for hvor mye du bør innta.

Hva bryter ned muskler?

Etter cirka 45 minutters intensiv styrketrening, vil kroppen skille ut større mengder av hormonet kortisol. Kortisol er kjent for å bryte ned muskelmasse, og du bør derfor ikke trene intensivt i mer enn en time.

Hvilken karbohydrat type bør vi spise minst mulig av?

De usunne karbohydratene du skal være særlig påpasselig med å ikke spise for mye av, er sukkersøtede drikker, søtsaker, juice, bakevarer (som kaker, muffins, boller og så videre), hvitt brød, hvit pasta, hvit ris, og lignende.

Er det mye karbohydrater i egg?

157 kcal, 14 g protein, 11 g fett og i underkant av ett gram karbohydrat. Egg inneholder også kolesterol, og noen er derfor skeptiske til å spise det hver dag.

Hva er det beste fettet?

Umettet fett er det sunne fettet som reduserer kolesterolet. Umettet fett kan være enumettet og flerumettet og kjennetegnes ved at det forblir mykt eller flytende i kjøleskapstemperatur. Flerumettet fett (omega 6 og omega 3) må tilføres via maten fordi kroppen ikke selv er i stand til å produsere dette.

Er frukt langsomme karbohydrater?

En liste over langsomme karbohydrater

Frukt kan inneholde høyere grad av naturlig sukker og tas derfor raskere opp av kroppen. Likevel anses noen frukter som langsomme karbohydrater, for eksempel epler, appelsiner, fersken, pærer og plommer.

Er pizza raske karbohydrater?

det er ikke til å stikke under en stol at mye av maten vi forbinder med kos og sosialt samvær er rik på de raske karbohydratene, slik som pizza, pasta, pølser, hamburger, kaker, is, sjokolade og desserter.

Er poteter raske karbohydrater?

Poteten inneholder karbohydrater i form av stivelse. Stivelse blir sett på som en type «raske karbohydrater» som gir kjapp blodsukkerstigning.

Leave a Comment