Hvordan planter man sukkererter?

Det er mulig å forkultivere sukkererter, men det fungerer like bra å så frø direkte ute når det begynner å bli varmt.
  1. Så direkte på friland når jorden kan brukes.
  2. Legg frøene i jorda med en sådybde på 3–4 cm.
  3. Hold en planteavstand på 5–10 cm og en radavstand på 35–50 cm.
  4. Vann rikelig.

Hvordan behandle sukkererter?

I Norge spiser vi ofte rå sukkererter. Sukkererter som er importert, kan komme fra land hvor det er dårligere hygieneforhold enn ved matproduksjon i Norge. Importerte sukkererter bør derfor få ett raskt oppkok før servering. Salater og urter som er importert fra land med varmt klima bør alltid skylles godt.

Hva kan sukkererter klatre på?

Sukkerertene trenger noe å klatre på. Det kan være snorer, hønsenetting eller et espalier. Kanskje du kan la dem bli en dekorativ grønn vegg? Smaken og konsistensen er aller best hvis sukkererter høstes før belgene begynner å bli runde.

Hvordan planter man sukkererter? – Related Questions

Hvordan ta vare på sukkererter?

Sukkererter oppbevares best ved lav temperatur og uten lufttrekk. Ofte blir sukkererter levert pakket på brett for å forlenge holdbarheten. Man kan gjenopprette sprøheten til en viss grad ved å legge sukkerertene i iskaldt vann en stund før bruk.

Er sukkererter ettårig?

Sukkererter er nemlig selvpollinerende og ettårig, som vil henholdsvis si at de sjeldent krysser seg med andre sorter og de gir frø samme året. Har du er sort sukkererter du liker godt og ønsker å dyrke neste år også så er det enkelt å spare egne frø.

Hva kan sukkererter brukes til?

Sukkerertene er søte og sprø, og kan brukes til det aller meste. De kan stekes, kokes, ovnsbakes og wokes – og de norske sukkerertene kan til og med spises rå. Prøv dem i råkostsalater, som tilbehør eller bare som snacks!

Når bør man så sukkererter?

Høst sukkerertene før de blir for store. Fra du sår til du kan høste tar det ca. 50-70 dager.

Kan sukkererter henge?

Sukkererter og bønner er fine planter som kan henge ned.

Når skal man så sukkererter?

Sukkererter tåler mer enn vi tror. Her hos meg overlever frøene vinteren i drivhuset, og kommer ekstra tidlig i gang kanskje allerede i februar. Jeg pleier å de utendørs i mars, og med jevne mellomrom gjennom sesongen.

Hvorfor ikke spise sukkererter?

– Høyt inntak bør unngås

Mattilsynet skriver på Matportalen at sukkererter bør gis et raskt oppkok før de spises. Det er nemlig slik at importerte sukkererter kan være forurenset med bakterier som E. coli, Salmonella og Shigella, har Mattilsynet tidligere uttalt i en pressemelding.

Hvor lenge skal sukkererter ligge i vann?

Legg erter i vann i 12-24 timer. De sveller mye så ha minst dobbelt så mye vann som erter. Fyll jord i en potte/druebeger/ettelleranna som har hull i bunnen. Trykk jorda lett sammen med handa og la det være igjen to cm opp til kanten.

Hvilken sukkerert er best?

Bremer margsukkeret har dessverre, som mange andre Norske plantesorter, holdt på å forsvinne. Heldigvis er den tatt vare på for ettertiden av den felles nordiske genbanken NordGen. Det er bra, for dette er den desidert beste ertesorten vi noen gang har dyrket.

Er sukkererter sundt?

Sukkerertene er kalorifattige, men fulle av kostfiber. De er rike på C-vitamin, og er en fin kilde til B-vitaminene tiamin og folat. Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen.

Hvordan oppbevarer man sukkererter?

Sukkererter bør oppbevares i kjøleskap ved 2-4 °C i plastpose eller en tett plastboks.

Kan man så tørkede erter?

Hvis du har en eske tørkede gule eller grønne erter liggende i skuffen, tar du ganske enkelt noen av ertene og legger i vann over natten (12-24 timer). Etter en natt liggende i bløt, har ertene svellet opp og er klare til at du kan så dem.

Hvor lenge må tørre erter ligge i vann?

La ertene ligge i rikelig med vann natten over. Hell av bløtevannet og ha ertene over i en kasserolle. Fyll på med friskt vann til vannet står et par cm over ertene. Kok opp og fjern eventuelt skum som legger seg på toppen.

Er det sunt å spise erter?

Rik på protein og fiber

Erter er dessuten topp mat for å holde blodsukkeret stabilt. I tillegg til dette er erter en svært god kilde til vitamin A, C, K og B1, folat og mangan. Du får også i deg en god del fosfor, sink og jern om du spiser erter.

Har glemt å legge erter i bløt?

Ertene skal ligge i vann fra kvelden før, men har du glemt det kan du småkoke dem 30 minutter om morgenen, og la de ligge i kokevannet til du skal lage middagen. Så koker du dem ferdig mens resten også koker.

Hvorfor er erter bra for kroppen?

Erter er rik på kostfiber og belgfrukten er en god vegetarisk proteinkilde. De inneholder også ulike B-vitaminer, betakaroten og andre karotener. Her får du et høyt innhold av kostfiber og vitamin C. Sukkererter er også en god kilde til B-vitaminet folat.

Leave a Comment