Hvordan plante tomater fra tomat?

Legg hver skive, helst uten at de berører hverandre, direkte på toppen av jorden. Dette gjør at hvert frø har kontakt med jorden. Et annet tips, er et du kan bruke overmodne, eller til og med råtne tomater. Det vil ikke ha noe å si for tomatplanten, og du kan få utbytte av en tomat som ikke lenger kan spises.

Hvordan få Tomatfrø til å spire?

Frøene må holdes fuktige helt til de spirer.

Tomatfrø vil gjerne ha 25-30 grader, mens salat ikke spirer hvis det er varmere enn 20 grader. Les på pakken hva det står før du velger strategi. Det er også noen frø som trenger lang tid på å spire, opptil 3 uker er vanlig. Tomatfrø spirer etter 4-8 dager som regel.

Hvordan høste frø fra tomat?

Fremgangsmåte på hvordan du høster frø fra egne tomater
  1. Del tomaten i to med en skarp kniv.
  2. Stikk tommelen inn i tomaten og skrap ut innmaten.
  3. Legg geleen med frøene på en bit bakepapir eller et kaffefilter.
  4. La det ligge i romtemperatur til alt fruktkjøttet har tørket inn.

Hvordan plante tomater fra tomat? – Related Questions

Hvordan dyrke tomater fra frø?

Så og plante tomat
  1. tomatene inne fra februar til april i såkasser eller små potter på ca.
  2. Fyll pottene med 2/3 grønnsakjord eller økologisk blomsterjord, topp opp med såjord.
  3. Vanne.
  4. frøene og dekk med et tynt lag såjord.
  5. Fukt det du har sådd med en sprayflaske.

Hvordan ta frø fra planter?

Frøhøstingen bør skje under tørt og fint vær, og helst før luftfuktigheten kommer sigende ut på kvelden. Frø i kapsel kan høstes med kapselen på eller høstes rett fra kapselen hvis frøene sitter løst. Hvis frøene ikke faller ut av seg selv kan du klippe av frøstandene, legge disse i en papirpose og ta de med inn.

Hvordan dyrke frem cherrytomater?

Cherrytomatene trives i varmen, og vi anbefaler derfor å plassere plantene, uansett om de vokser i krukke eller direkte i bakken, på et sted med mye sol og varme og gjerne i drivhus. Det er dessuten en fordel om de står i ly for vinden. Enten du planter i potte eller på friland, bør du bruke næringsrik grønnsaksjord.

Hvordan et frø blir til?

Frø blir dannet etter befruktning i blomsten til planta. Et frø består av frøskall, et plantefoster og opplagsnæring. Frøskallet har en beskyttende oppgave. Plantefosteret, som også kalles kimen, består av kimrot, kimknopp og kimblad.

Når skal man plante tomat frø?

Planter som skal stå i drivhus, kan såes 1. mars. (Har man drivhus, går det godt an å så helt frem til midten av april og likevel få en fin avling) Tomater som skal vokse på friland, kan man vente til midten av mars før man sår.

Når Forkultivere tomat?

Tomater såås i februar, mars eller starten av april. Har du drivhus tomatene kan flytte i på våren kan du så i februar, har du ikke det så bør du vente til mars eller april. Men, vil du så før april så må du ha ekstralys til plantene.

Er det for sent å så tomater i mai?

Det er kanskje litt ambisiøst med mange sorter, men det går fint å dyrke tomater mange steder i Norge også uten drivhus. Uansett er det lite sannsynlig at du kan sette ut tomatplanter før etter 17. mai. Det må i hvert fall være minst 10-12 grader gjennom hele døgnet.

Hvordan så små frø?

Mindre frø kan legges i et brettet papir og ristes forsiktig ut på jorden. De små frøene skal kun ha et tynt lag med jord/sand over seg og 4-5 frø legges i hver potte. Store frø dekkes med 1-1,5 cm jord og gjerne 2-3 stykker i sammen potte.

Er tomater flerårig?

Tomatplanten er i utgangspunktet flerårig, så i prinsippet kan den bli veldig lang ( opptil 19 meter er målt), til den bukker under av sykdom eller kulde. På rankene er det alltid 3 blader mellom hver blomsterklase.

Skal man klippe tomater ned?

Mange har hørt om at tomater må tjuves: du må ta tjuvene! Det er viktig for at planten skal legge all energien på at hovedstammen skal vokse og utvikle tomater, i stedet for at mengder av sideskudd vokser frem. “Tomat-tjuver” er lette å ta. Mellom stammen og bladene vokser det frem en liten ny kvist, et skudd.

Skal man dusje tomatplanter?

Ved å dusje plantene kan du unngå de verste angrepene. Det er ganske vanlig at tomatplantene rammes av soppangrep, bakterier eller virus, og grunnen til det er dyrkeforhold som ikke er spesielt gode. Det er viktig å plante med riktig avstand mellom plantene, lufte dem og skifte ut jorden helt mellom hver årstid.

Skal tomatplanter stå i solen?

Tomater trenger sol og varme for å modnes, og jo større tomater jo bedre forhold vil de ha. Så: Om du ikke har drivhus, velg tomater med små frukter. Feks cherrytomater eller perletomater! Gjerne noen som er kjent for å ha rask kultiveringstid, det betyr at de modnes raskere.

Hvordan få sterke tomatplanter?

Når tomatplantene plantes ut er det viktig at det er nok fosfor, det gjør at planta får sterke røtter. Det er derfor noen har bananskall i jorda når de planter. Benmel er en god kilde til dette.

Hvordan få tomatplanter til å vokse fortere?

Tomatplanter drikker mye vann når plantene begynner å vokse seg til. Man må følge med på vær og temperatur, og vanne deretter. Man kan gjerne vente til planten “henger” litt med bladene før man vanner.

Skal tomatplanter gjødsles?

Gjødsling.

Tomater krever mye næring. Mer næring enn du er vant til å gi andre vekster. Vi anbefaler å benytte en blanding av Superex og Kalksalpeter (les mer her) i vannet ved hver vanning etter utplanting.

Kan en tomatplante overleve vinteren?

Tomater er i utgangspunktet flerårige og kan overvintres. Forutsetningen er at plantene er absolutt sunne. Overvintring er bare vellykket på varme, veldig lyse steder og med passende varianter eller ved å bruke stiklinger.

Leave a Comment