Hvordan plante om tomatplanter?

Når skal man plante om tomater?

Planter som skal stå i drivhus, kan såes 1. mars. (Har man drivhus, går det godt an å så helt frem til midten av april og likevel få en fin avling) Tomater som skal vokse på friland, kan man vente til midten av mars før man sår.

Skal man fjerne blader fra tomatplanter?

Gule eller visne blader hjelper ikke tomatplanten mer, og kan fjernes. Syke blader fjernes helt inne ved stammen, tynner du kan du klippe av det ytterste av bladet. Spesielt sent i sesongen er det viktig å få fjernet en del blader, når kveldene blir fuktigere. Det samme gjelder tomater med sykdom.

Hvordan få sterke tomatplanter?

Når tomatplantene plantes ut er det viktig at det er nok fosfor, det gjør at planta får sterke røtter. Det er derfor noen har bananskall i jorda når de planter. Benmel er en god kilde til dette.

Hvordan plante om tomatplanter? – Related Questions

Hva skal knipes på tomatplanter?

Som hovedregel skal alle sideskudd knipes av slik at det bare blir tomater på hovedstammen. Det er spesielt viktig i drivhuset, hvor man trenger god luftsirkulasjon rundt plantene. Når du kniper skuddene sårer du tomatplanten. Det er derfor viktig å gjøre det mens skuddene er så små som mulig.

Hvilken gjødsel til tomatplanter?

Gjødsling.

Tomater krever mye næring. Mer næring enn du er vant til å gi andre vekster. Vi anbefaler å benytte en blanding av Superex og Kalksalpeter (les mer her) i vannet ved hver vanning etter utplanting.

Skal man dusje tomatplanter?

Ved å dusje plantene kan du unngå de verste angrepene. Det er ganske vanlig at tomatplantene rammes av soppangrep, bakterier eller virus, og grunnen til det er dyrkeforhold som ikke er spesielt gode. Det er viktig å plante med riktig avstand mellom plantene, lufte dem og skifte ut jorden helt mellom hver årstid.

Når kan man begynne å gjødsle tomatplanter?

OBS, vinduskarm har ikke nok lys nok før i april, før det må du bruke ekstralys. Etter to uker kan du begynne å gjødsle meget forsiktig, sånn 1/4 styrke. Etter noen uker så kommer det til å tyte røtter ut av potta, og da er det på tide å ta den ut av potta og plante over i en litt større potte, med vanlig god jord.

Kan tomatplanter flyttes?

Ideelt bør tomatplanter herdes før de flyttes permanent ut. Dette er både fordi de skal bli vant til temperaturen ute, men også fordi de skal venne seg gradvis til sola. For tomatplanter kan faktisk også bli solbrent.

Hva gjør man med tomatplanter om vinteren?

Overvintring/dvale

Skjær planten ned til det er igjen ca 10-15 cm på stammene, men la noen blader være igjen. Forsøk å beholde Y-formene på stammene. Vær obs på nye knopper og skjær ovenfor disse. Vann planten godt og la den stå i 24 timer til planten får tatt opp det meste av fuktigheten.

Hvordan herde tomatplanter?

Unngå kulde og vind

Tomatplanter bør helst ikke settes ut før temperaturen er jevnt over 10-12 grader døgnet rundt. De bør heller ikke utsettes for sterk vind, da rives de tynne bladene i stykker. I tillegg vil vinden gjøre at de tørker ut, så hvis det blåser må du huske å vanne ofte.

Hvor mye vann trenger en tomatplante?

Tomatplanter drikker mye vann når plantene begynner å vokse seg til. Man må følge med på vær og temperatur, og vanne deretter. Man kan gjerne vente til planten “henger” litt med bladene før man vanner.

Skal tomatplanter ha mye sol?

Gi de så mye sol som du kan, og en lun plassering gjerne mot en sydvent vegg. Dette betyr naturligvis ikke at du kun kan dyrke tomater om du har masse sol, men de modnes raskere jo mer sol de har, og må du velge så er det bedre med sol på formiddag og skygge på ettermiddag enn motsatt.

Hvorfor henger bladene på tomatplante?

Re: Tomatplantene mine henger

Har du fått hærmygg, så sjekk om du har larver i jorda som ” gnafsar” på røtene. Elles kan plantene ha det dårleg når dei har det for fuktig (og då trivs hærmygglarver og).

Hvor varmt skal tomatplanter ha det?

Det aller beste – ihvertfall for planten – er et drivhus der temperaturen holder seg mest mulig konstant uten store svingninger. Tomatplanten trives best og gir best avling i en variasjon mellom 18 og 27 grader.

Kan man plante agurk og tomat sammen?

Det er ofte frarådet å dyrke tomater og agurk i samme drivhus, og mange hobbydyrkere viser til dette “gartner-tipset” og følger rådet uten å mukke. Verre blir det når dette frarådes nybegynnere på sosiale medier som tar dette for god fisk og ikke engang prøver å dyrke begge disse favorittene sammen.

Kan tomatplanter stå ute i regn?

Selv om man har for-kultivert i drivhus, tåler ikke plantene den sterke sola ute, om de ikke herdes. Tomatplanter er sol-elskende planter. Gi dine tomater en lun og solrik plass. Har du i tillegg litt ly for regn og vind, er det helt optimalt.

Er tomater flerårig?

Tomatplanten er i utgangspunktet flerårig, så i prinsippet kan den bli veldig lang ( opptil 19 meter er målt), til den bukker under av sykdom eller kulde. På rankene er det alltid 3 blader mellom hver blomsterklase.

Skal tomatplanter beskjæres?

Mange har hørt om at tomater må tjuves: du må ta tjuvene! Det er viktig for at planten skal legge all energien på at hovedstammen skal vokse og utvikle tomater, i stedet for at mengder av sideskudd vokser frem. “Tomat-tjuver” er lette å ta. Mellom stammen og bladene vokser det frem en liten ny kvist, et skudd.

Hva er best å plante tomater i?

Tomatplanter trives i ly på et sted med sol, beskytt dem gjerne med en fiberduk. De trenger mye vann og næring og vanlig hagejord er ikke tilstrekkelig. Bland inn kompost eller kugjødsel. Du kan gjerne også tilsette litt benmel som tilfører kalium og fosfor.

Leave a Comment