Hvordan lykkes med sukkererter?

Velg et lyst sted i hagen og fyll på med næringsrik, fuktighetsbevarende jord. PH-verdien bør helst være litt over 6,5. Det er mulig å forkultivere sukkererter, men det fungerer like bra å så frø direkte ute når det begynner å bli varmt. Så direkte på friland når jorden kan brukes.

Hvordan så sukkererter inne?

Små barn, store frø – så sukkererter!
  1. frøene fra slutten av april (eller når jorda er over 5° varm) til midten av juli.
  2. Se på frøpakka hvor høye erteplantene blir.
  3. Legg frøene i vann over natta.
  4. med 4-5 cm mellomrom.
  5. Gi ertene noe å klatre på.
  6. Høst sukkerertene før de blir for store.

Hva kan sukkererter klatre på?

Sukkerertene trenger noe å klatre på. Det kan være snorer, hønsenetting eller et espalier. Kanskje du kan la dem bli en dekorativ grønn vegg? Smaken og konsistensen er aller best hvis sukkererter høstes før belgene begynner å bli runde.

Hvordan lykkes med sukkererter? – Related Questions

Er sukkererter flerårige?

Ha sukkerertfrøene 3-4 cm ned i jorda med en avstand på 5-10 cm. Hold jorden jevnt fuktig og dekk gjerne til med duk eller nett frem til planten vokser skikkelig – da unngår du at fugler spiser frøene. Sukkererter må høstes kontinuerlig for at planten skal lages nye. Husk at du skal høste inn mens ertebelgen er flat.

Er sukkererter ettårig?

Sukkererter er nemlig selvpollinerende og ettårig, som vil henholdsvis si at de sjeldent krysser seg med andre sorter og de gir frø samme året. Har du er sort sukkererter du liker godt og ønsker å dyrke neste år også så er det enkelt å spare egne frø.

Hva kan sukkererter brukes til?

Sukkerertene er søte og sprø, og kan brukes til det aller meste. De kan stekes, kokes, ovnsbakes og wokes – og de norske sukkerertene kan til og med spises rå. Prøv dem i råkostsalater, som tilbehør eller bare som snacks!

Hvorfor må vi koke sukkererter?

Rent vanningsvann kan være mangelvare i mange land. Importerte sukkerertene kan være forurenset med bakterier som E. coli, Salmonella og Shigella. Derfor anbefaler Mattilsynet å alltid å gi importerte sukkererter et raskt oppkok før de spises (Illustrasjonsfoto: Scanpix).

Kan sukkererter henge?

Sukkererter og bønner er fine planter som kan henge ned.

Er erter og sukkererter det samme?

Sukkererter er flate belger med små, lite utviklede erter. De er sentrale i det italienske og franske kjøkken, og på fransk kalles de «mange tout» – direkte oversatt «spis alt». Du kan likevel fjerne stilken og strengen som sitter på belgen, for skallet er godt, men det er ertene som har den milde og søte smaken.

Hvorfor ikke spise sukkererter?

– Høyt inntak bør unngås

Mattilsynet skriver på Matportalen at sukkererter bør gis et raskt oppkok før de spises. Det er nemlig slik at importerte sukkererter kan være forurenset med bakterier som E. coli, Salmonella og Shigella, har Mattilsynet tidligere uttalt i en pressemelding.

Kan norske Sukkererter spises rå?

Norske sukkererter kan bare skylles, forklarer Arsky og refererer til Mattilsynets informasjon: «Importerte sukkererter spises normalt kokt eller stekt i opprinnelseslandet. I Norge spises de gjerne , og det stiller høyere krav til produktenes hygieniske standard».

Hvor sunt er sukkererter?

Sukkerertene er kalorifattige, men fulle av kostfiber. De er rike på C-vitamin, og er en fin kilde til B-vitaminene tiamin og folat. Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen.

Hvordan oppbevarer man sukkererter?

Sukkererter bør oppbevares i kjøleskap ved 2-4 °C i plastpose eller en tett plastboks.

Er sukkererter lavkarbo?

Gode eksempler er:

Tomat, blomkål, reddik, paprika, purre og melon, som alle inneholder 5 gram eller mindre enn 5 gram karbohydrater per 100 gram. Sukkererter, løk, gulrot, blåbær, bringebær, jordbær, rips, solbær osv., som alle inneholder 7,5 gram eller mindre enn 7,5 gram karbohydrater per 100 gram.

Hvordan bruke sukkererter i salat?

Synes du likevel sukkererter er godt å bruke i salat, kan du eventuelt gi dem et raskt oppkok, før du avkjøler dem og har i salaten. Et annet alternativ er å la sukkerertene ligge i et vannbad med eddik i ti minutter. – Bruk om lag tre korker syv prosents hudholdningseddik per liter vann, tipser Lilleby Kvarme.

Er sukkererter sundt?

Sukkererter har et lavt innhold av både energi og fett, samt et høyt innhold av vitamin C og kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet i tillegg til å øke opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Sukkererter er også en kilde til tiamin og folat.

Hvor mye sukker er det i sukkererter?

Kalorier og viktig næringsinnhold i Sukkererter, norsk, rå
Data Mengde Enhet
Karbo 5.3 gram
Sukker 4.1 gram
Kostfiber 3 gram
Fett 0.1 gram

Leave a Comment