Hvordan lykkes med fikentre?

Skal treet trives og fikenfrukten modne, så må det få en lun og solrik krok. Gjerne mot en vegg som reflekterer varme og gir le. Enkelte fikensorter kan overvintre i gode lune kyststrøk av landet. Men det tryggeste er nok å plante fikentreet i en stor krukke, og ta treet inn om vinteren.

Kan man dyrke fiken i Norge?

Fiken i Norge

Det er mye på grunn av at fikenen ikke trives spesielt godt i klimaet vårt, men det går faktisk an å dyrke den på fri mark i sone en og to. Da må temperaturen være riktig, for synker gradestokken til under null over lengre tid på vinteren, vil ikke treet overleve.

Hvordan ta avlegger av fikentre?

Det er viktig å klippe med en skarp hagesaks, slik at snittet blir fint. Hvis du vil, kan du sette den avklipte stilken i vann, og så plante den i jord når den har fått røtter. Eller så kan du sette den rett i jord med en gang. Husk å bruke næringsrik jord, gjerne blandet med noen lecakuler.

Hvordan lykkes med fikentre? – Related Questions

Hva er forskjell på stikling og avlegger?

Forskjellen på stiklinger og avlegger

Når disse når en viss størrelse kan de klippes fra morplanten og bli en selvstendig plante. En stikling derimot, er en plantedel som danner nye røtter – og som blir til en ny plante – etter den har blitt skåret fra den opprinnelige planten.

Når skal fikentre beskjæres?

Du kan beskjære toppen av fikentreet i slutten av juli- begynnelsen av august. Greinene fjernes hele ved stammen, for å tynne ut i treet. Men husk at du aldri skal beskjære skuddspissene, det er her neste års frukt kommer.

Hvordan sende avleggere?

Pakk så inn avleggeren/stiklingen inn i avispapir, men dog ikke for mye da planten skal kunne puste. * En super metode å sende på er å dele halvliters plastflaske i to, legg i avleggeren, og teip igjen. Dette holder bra på fukt, tåler en støyt. Lag eventuelt noen små hull i flasken slik at planten får luft.

Hvordan få til fiolinfiken?

Fiolinfiken (Ficus Lyrata)

Fiolinfiken kan gjerne en lys plassering vinterstid, men bør beskyttes mot den sterkeste solen på sommeren. Planten bør gjennomvannes ved vanning, men må tørke lett opp mellom vanning. På grunn av sitt tropiske opphav liker planten høy luftfuktighet og kan gjerne dusjes.

Hva gjør man med avlegger?

Avleggere er småplanter som vokser opp rundt morplanten. En stikling er en avklipt plantedel, som er i stand til å danne røtter og bli til en ny plante. Dersom du klipper av stiklingen, bestemmer du også hvilken vei grenen kommer til å vokse.

Hvordan redde fiolinfiken?

Fiolinfiken har hvileperioden sin om vinteren, og for å unngå bladfall bør den ikke flyttes. Fiolfiken kan beskjæres for å beholde størrelsen, dette gjøres om våren. La jorden tørke mellom vanningene, vann deretter godt så all jorden blir våt. Dusj bladene en gang i uken, så trives den ekstra godt.

Hvorfor mister fiolinfiken blader?

Hvorfor mister planten bladene? Bladfall hos fiolinfiken er kort fortalt et tegn på at planten ikke har det bra. De vanligste grunnene til frastøtte blader er overvanning eller flytting.

Når potte om fikentre?

Et fikentre er likevel mest vanlig å plante i en potte, gjerne en potte med hjul på så du kan flytte treet inn og ut. Inn på senhøsten og ut på våren. Planter du treet ditt i en potte blir det sjeldent høyere enn 1 meter, men det vil fortsatt se flott ut.

Kan man ta stikling av fiolinfiken?

Planter med stammer, for eksempel gummifiken, fiolinfiken eller paraplytre, klippes ca. en centimeter under et av bladene. Det er viktig at grenen er grønn der du klipper, en barklagt stamme vil ha vanskeligere for å klare seg.

Hvor lenge kan stiklinger stå i vann?

Sett stiklingen i en gjennomsiktig vase eller flaske med lunkent vann. Plasser stiklingen lyst, men ikke i direkte sollys. Etter ca 2-6 uker vil stiklingen utvikle røtter. Når røttene er lange nok, kan du plante stiklingen i næringsrik jord.

Hvordan få gummifiken til å vokse?

Vannes ca 1 gang pr uke, noe oftere ved varmeperioder. Hvis gummifiken får for mye vann kan røttene råtne, bladene bli gule og falle av. Knip gjerne av toppen på planten en gang iblandt. Da vokser det ut nye greiner lenger nede på stammen og du får en fyldig og vakker plante.

Kan fiolinfiken stå ute?

Fiolinfiken, Ficus Lyrata er er lettstelt og holdbar plante. Den kan stå i halvskygge og krever lite vann. Kan også trives utendørs i sommertemperatur hvis vi skjermer den for den skarpeste sola.

Hvor ofte vanne fiken?

Fikentreet behøver ikke mye fuktighet, men vannes med fordel når jorden har begynt å tørke ut. Dets verste fiende er overvanning, som kan føre til rotråte og flekkete, myke blader. Derfor kan en potte med god drenering være til hjelp. Samtidig kan det å tørke ut jorden for mye føre til at bladene visner.

Hvor stor blir fiolinfiken?

Spesifikasjoner
Salgsperiode: Januar – Desember
Høyde: 150 cm
Vekt: 10,1 kg
Innepotte Ø: 35 cm
Opprinnelse: Danmark

Hvorfor dusje plantene?

Dusj – Om du vil gi de grønne plantene litt ekstra luksus kan du sette de i dusjen og dusje de godt med lunkent vann. Bare pass på at ikke potten blir fylt opp med vann. Dette fjerner også støv fra plantene, så de ser nye og freshe ut igjen!

Hvorfor blir bladene brune ytterst?

Brune bladspisser betyr at planten får for lite vann, eller at luften er for tørr. STIKKORD: Temperatur, gjødning, plassering og fuktighet.

Leave a Comment