Hvordan kan makt misbrukes?

Mange misbruker makt til egen vinning. Ofte skjer det på andres bekostning og i strid med sosiale normer eller lover og regler. Makt påvirker både hvordan vi tenker og føler, og hvilke valg vi tar. Forskning viser at personer som får makt, har en tendens til å endre måten de ser på seg selv og andre.

Hva er det som gjør at noen har makt over andre?

Tvang er bare en av måtene man kan utøve makt på – for eksempel gjennom militær makt. Man kan også utøve makt ved hjelp av overtalelser eller gjennom vareproduksjon og varebytte. Vi skiller mellom militær, økonomisk og ideologisk makt.

Hva er maktbruk?

“I internasjonal sammenheng betyr makt å påvirke andre stater for å få gjennomslag for sin egen stats interesser og verdier i verdenssamfunnet. I det internasjonale samfunnet er det mindre snakk om å ha rett, men heller om få rett.” Dette innebærer at noen blir gitt rett, og maktbruk kan dermed oppleves urettferdig.

Hvordan kan makt misbrukes? – Related Questions

Hva gjør makt med en person?

Personer som opplever å få makt, blir ofte dårligere til å vurdere andre personers ansiktsuttrykk og anslå hvilke følelser som ligger bak. Dette kan tyde på at makt reduserer evnen til å være empatisk, det vil si sette seg inn i andres situasjon og opplevelser.

Hvem har mest makt i Norge?

Kongen er Norges formelle statsoverhode, og etter Grunnloven er det Kongen i statsråd (Kongens råd) som er Norges utøvende makt.

Hvem er øverste leder i Norge?

Norges konge er Norges statsoverhode, juridiske suveren og den øverste symbolske leder for den utøvende makt, Kongen i statsråd. Harald V har vært Norges konge siden 1991.

Hvordan lage en ny lov?

Arbeidet med en ny lov starter vanligvis med et initiativ fra regjeringen. Den setter ned et utvalg som lager et forslag til ny lov som sendes ut på høring. Etter en høringsrunde blir lovforslaget til en proposisjon som regjeringen vedtar i Statsråd, og deretter sender til Stortinget.

Hvordan er makten fordelt i Norge?

Den lovgivende/bevilgende, utøvende og dømmende makt skal ligge i henholdsvis parlament, konge/regjering og domstolene. De tre statsmaktene skal være separate institusjoner som ikke griper inn i hverandres arbeid. Makten skal balanseres slik at hver av institusjonene fungerer som en motmakt mot de to andre.

Hvem er den utøvende makt?

Utøvende makt (regjeringen) er makt til å iverksette, håndheve, tolke og opprettholde lover og lovlige beslutninger på statens vegne. Utøvende makt er en av de tre maktområdene som defineres og holdes adskilt under maktfordelingsprinsippet. Utøvende makt tilligger vanligvis monarker, presidenter og regjeringer.

Hva er de 3 statsmaktene?

I Norge har vi en tredeling av makten, tre statsmakter.

Grunnloven delte makten mellom disse tre: Den lovgivende makten – Stortinget. Den utøvende makten – Kongen gjennom regjeringen. Den dømmende makten – domstolene med Høyesterett i spissen.

Hva er den lovgivende makt?

Lovgivende makt er makt til å vedta, endre og oppheve lover. Lovgivende makt er en av de tre maktområdene som defineres og holdes adskilt i henhold til maktfordelingsprinsippet.

Hvem er det som styrer i Norge?

Norges regjering er landets utøvende makt og fremmer lovforslag og saker for Stortinget. Regjeringen har også ansvar for å iverksette beslutningene som Stortinget fatter. Regjeringen ledes av statsministeren og består av et varierende antall statsråder som utnevnes av kongen.

Hvem kan fremme mistillitsforslag?

Et mistillitsvotum eller mistillitsforslag er en votering i en lovgivende forsamling med parlamentarisme der flertallet kan uttrykke mistillit til den sittende regjeringen eller et medlem av regjeringen, som dermed konstitusjonelt tvinges til å gå av.

Hva er maktfordelingsprinsippet Quizlet?

Maktfordelingsprinsippet går ut på at det skilles klart mellom den lovgivende makt, nasjonalforsamlingen, den utøvende makt, kongen eller regjeringen og domstolene. En valgt nasjonalforsamling vedtar lover, kongen eller regjeringen styrer etter disse lovene og domstolene tolker lovene og avgjør om de blir fulgt.

Hva menes med maktfordelingsprinsippet?

Maktfordelingsprinsippet går ut på at staten skal være delt mellom tre uavhengige organer med forskjellige funksjoner: Et statsorgan skal ha lovgivende makt, et annet skal ha dømmende makt og et tredje skal ha den utøvende makten.

Hva betyr ordet utøvende?

Utøvende makt er makt til å iverksette, håndheve og opprettholde lover og lovlige beslutninger. Utøvende makt er en av de tre maktområdene som defineres og holdes adskilt under maktfordelingsprinsippet. Utøvende makt tilligger vanligvis monarker, presidenter og regjeringer.

Hvorfor sier vi at media er den fjerde statsmakt?

Den fjerde statsmakt er en betegnelse som brukes i Norge og Danmark om pressen og andre massemedier, særlig om dens rolle som kritiker og overvåker. De andre statsmaktene er den utøvende (i Norge: Kongen (ved regjeringen)), den lovgivende (i Norge: Stortinget) og den dømmende (domstolene).

Hva gjør storting?

Stortinget er Norges nasjonalforsamling. Det består av 169 representanter valgt fra 19 valgdistrikter. I henhold til Grunnloven § 49 er Stortinget «folkets» instrument for å utøve den lovgivende makt. Stortingsvalg avholdes hvert fjerde år.

Hvem er nest etter kongen?

Stortingets president, Statsministeren, Høyesterettsjustitiarius, Stortingets visepresident, Regjeringens medlemmer med ektefeller har ved Det kongelige hoff gang og sete nest etter Kongehuset og fremmede kongelige eller fyrstelige personer.

Leave a Comment