Hvordan Innvintre bier?

Klargjøring for innvintring

I månedsskiftet august/september tas den siste honningen fra biene, enten den er forseglet eller ei. Da er det tid for å forberede overvintring. Yngelrommet sjekkes om det er tavler som skal byttes ut, enten fordi de er gamle og stygge eller fordi det er mye honning i dem.

Hvordan slå sammen bikuber?

Hvis en bikube er svakere enn seks rammer så slår jeg de sammen med en annen bikube. Det gjøres ved å sette den ene kuben oppå den andre med et avispapir i mellom. På denne måten vil biene spise seg gjennom avispapiret og bli et felles bifolk. Uten avispapiret vil biene ta livet av hverandre.

Hvor mange bier i en kube?

I en bikube er det opp til 50–60 000 bier om sommeren. Et bisamfunn består av en dronning, noen hundre hannbier (droner) og mange tusen arbeidsbier. Alle biene har sin spesielle oppgave i dette fascinerende samfunnet. Ved kubeinngangen holder vaktbiene til, og passer på at ingen uvedkommende kommer inn.

Hvordan bruke Apifonda?

Du kan gi de Fondabee/Apifonda i pose på toppen av kuben, og avleggere kan stimuleres med dryppfôring og pollenerstatning for å få opp bistyrken til vinteren kommer og hver bie teller.

Hvordan Innvintre bier? – Related Questions

Hva dreper biene?

Midd, plantevernmidler, ensidig kosthold og dårlig vær tar livet av biene. Hvis det fortsetter, er det slutt på epler, jordbær og kaffe. Birøktere verden over melder om massedød blant våre honningproduserende venner.

Hvilke insekter lager honning?

Honningbiene (Apis mellifera) er blant våre mest nyttige insekter. De gir oss honning, bivoks og andre produkter, de pollinerer våre frukttrær og planter på åker og eng.

Hvorfor forsvinner biene?

Utbygging er en stor trussel for biene fordi de naturlige leveområdene forsvinner. En annen årsak er trolig omlegging i landbruket. Før hadde man flere store blomsterenger, og færre blomster fører til færre bier. De fleste villbiene er varmekjære og finnes på de klimatisk gunstigste plassene i landet.

Hvordan få honning myk?

Heldigvis er hjelpen nær: Sett glasset (med lokk) i en liten kasserolle, og fyll på vann til det dekker honningen. La dette stå på svak varme på komfyren til honningen er jevn og flytende igjen, det tar ikke lange stunden.

Hvilken nytte gjør biene?

Særlig biene har stor økologisk og økonomisk innvirkning på grunn av sin viktige rolle i pollinering av planter. Matplanter som raps, tomater, epler, pærer, kirsebær, bringebær, rips, stikkelsbær, jordbær, tyttebær, blåbær og molte pollineres nesten utelukkende av bier, inkludert humler.

Hvor trives biene?

Laurbærhegg, blåleddved, forskjellige bærbusker, rosebusker, frukttrær, pil og seljetrær er busker biene setter pris på. Stauder du kan plante er f. eks purpursolhatt, kattehale, tistler, sedum, ridderspore og bergknapp. Husk: Det handler ikke om å gjøre alt, men gjøre det man har lyst til.

Kan jeg ha én bikube i hagen?

Selv om man ikke behøver å søke om lov til å holde bier, er man lovpålagt å melde fra til Mattilsynet om at man vil plassere bikuber i hagen senest dagen før man får biene. Dette er viktig for at Mattilsynet skal kunne ha oversikt over bestanden i tilfelle det for eksempel meldes om sykdom.

Hvorfor dør biene når de stikker?

Det er fordi broddene deres har mothaker, som gjør at den rives ut av magen når de stikker. Dette dør de av. Derfor stikker bier og humler sjelden uten grunn og stort sett bare når de føler seg truet, for eksempel om noen ødelegger bolet eller klemmer på dem.

Hva skjer hvis alle biene dør?

Hvis biene dør ut, får vi altså et stort problem siden veldig mange av de plantene vi spiser, også vil forsvinne. Mange ville blomster vil også dø ut, siden honningbier samler pollen og nektar fra hundrevis av arter. Derimot vil ikke kornavlinger bli påvirket, siden de blir bestøvet av vinden.

Når stikker bier?

En bie stikker når den føler seg truet eller når den merker at faren er i ferd med å slå mot svermen. Bier er veldig samarbeidsvillige med hverandre. Bikuben består av en stor gruppe individer, som utgjør en ekte familie.

Er humler og bier det samme?

Humler er bier? – Ja, humle er en bie og bie er en veps. Ordenen de tilhører heter alle veps.

Hvem setter igjen brodden?

Arbeiderne er sterile hunner som har eggleggingsrøret omdannet til en stikkebrodd. Brodden har noen små mothaker, men disse er for små til at brodden sitter igjen. Derfor kan samme veps stikke flere ganger.

Hva skjer hvis man ikke får ut brodden?

Noen ganger henger giftposen fortsatt på brodden. Trekk aldri ut brodden ved hjelp av posen, da klemmer du mer gift inn i kroppen. Lettere svie og smerte kan lindres med isbiter, litt kaldt vann eller kalde omslag.

Hvor mange ganger kan en bie stikke?

Stikkeveps kan stikke gjentatte ganger, i motsetning til bier som kun kan stikke en gang.

Leave a Comment