Hvordan holde liv i basilikum?

– I motsetning til visse andre krydderplanter trenger basilikum mye vann. Man ser nesten på stilkene og bladene at dette er en plante med lite fiber og mye væske i plantematerialet, sier Wilhelmsen. Hun anbefaler vanning av basilikum fra undersiden. – Sett den i en skål med vann og la den forsyne seg selv.

Hva er basilikum bra for?

Hvis du bruker mye basilikum vil du nyte godt av at den er rik på kostfiber, A-vitaminet betakaroten, vitamin K, jern, kobber og B-vitaminet folat. Den er også en kilde til vitamin C, kalsium og magnesium. Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen.

Hvordan klippe ned basilikum?

Basilikum, som andre urter, vil gjerne trimmes/spises av jevnlig. Da stimulerer du samtidig til vekst av nye skudd. Klipp av noen toppskudd på unge friske stilker, rett over et bladpar. Det må være igjen blad på stilken du klipper av for at den skal gi nye skudd.

Hvordan få fyldig basilikum?

Bruk en potte med hull i bunnen og vann på skålen under potten. Vann regelmessig, men ikke for mye. Basilikum trives ikke med å tørke opp, men den skal heller ikke stå i vann – da kan røttene begynne å råtne. Å holde jorden lettere fuktig jevnt over er det aller beste.

LES OGSÅ  Hvem er sammen med Linnea Myhre?

Hvordan holde liv i basilikum? – Related Questions

Kan man spise basilikum der er gået i blomst?

Oregano, timian, basilikum, rosmarin, mynte (alle variantene), gressløk, sitronmelisse, lavendel, salvie, dill, koreander og alle andre krydderurter har spiselige blomster! De smaker som urten, og er spesielt lekre i salater eller som garnityr.

Hvor skal man knipe basilikum?

Når du kniper basilikum, så gjør det ovenfra. Knip eller klipp over et bladpar. Da vil planten forgrene seg. Knipingen holder dessuten planten fra å gå i blomst, og du får enda mer basilikum du kan høste.

Hvor trives basilikum best?

Basilikum tåler ikke frost og trives ikke i kaldt trekk. Planten liker seg faktisk best i romtemperatur i kjøkkenvindu. Om sommeren kan den også trives i veksthus. Sørg for lys uavhengig hvor planten står plassert.

Når skal basilikum toppes?

Slik lykkes du med å plante basilikum

For å hindre at planten går i stokk, altså blomstrer, må den toppes. Det vil si at du kniper av toppen på planten. Jeg gjør det gjerne når de har nådd omtrent 20-25 cm høyde. Når basilikumen blomstrer er den fin å se på, men den endrer litt karakter – og stilkene blir trælete.

Hvor lenge kan en basilikum leve?

Det er ikke vanskelig å få en potte basilikum til å leve i to – tre måneder eller mer, man må bare virkelig ville det !! Den må passes som en liten hundevalp, – man reiser ikke fra den over helgen uten å være sikker på at den har nok mat og vann.

Er frisk basilikum sunt?

Basilikum har et høyt innhold av beta-karoten, folat, jern, kopper og kostfiber. I tillegg er basilikum en kilde til vitamin C, kalsium og magnesium. Beta-katoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn.

Hvor ofte trenger basilikum vann?

Basilikum er grådig tørst og bør vannes hver eneste dag. Bruk gjerne en skål under og vann der, men i alle fall bør du unngå å vanne over bladene.

Hvordan fryse ned basilikum?

Slik gjør du det
  1. Hakk opp urtene, og ha dem i en isbitform.
  2. Hell over olivenolje.
  3. Frys natten over.
  4. Ta de opp akkurat når det passer.

Kan basilikum stekes?

Basilikumbladene er pene, og hele blader kan brukes i salat. Urten kan også brukes i grønnsaksretter, sauser, dressinger, marinader, fisk-, fjørfe- og pastaretter m.m. De eteriske oljene som gir basilikum dens spesielle og aromatiske smak og duft, er flyktige og tåler ikke så godt lang varmebehandling.

Hvordan tørke fersk basilikum?

Tørking av basilikum

Jeg klipper av stilkene så langt ned som mulig (pass på så du ikke får med jord) og legger de på en stekeplate eller i en ildfast form (avhengig av mengde). Jeg tørker urtene i ovnen på 80C til de er helt tørre, noe som avhenger av mengde og hvor mye væske planten har.

Hvordan tørke basilikum i ovn?

Tørking i ovn

Fjern bladene fra stilkene, og legg bladene utover en ovnsrist eller en bakeplante med bakepapir. Pass på at bladene ikke dekker hverandre. Sett ovnen på varmluft uten varme og sett ovnsdøra på gløtt. Det går fint an å tørke flere brett samtidig.

LES OGSÅ  Kan man overleve leukemi?

Skal man vaske basilikum?

De fleste basilikumglass du kan kjøpe i matbutikken er sprayet. For å sikre at urten ikke blir forurenset, bør den derfor uansett skylles av. Det er også lurt å vaske økologiske varer.

Kan man fryse ferske urter?

Alle urter kan fryses

Du kan bruke hvilken som helst type urt. Basilikum, koriander, mynte, sitronmelisse, rosmarin, timian, salvie, dill, oregano, persille, gressløk, estragon – bare fantasien setter grenser! Du kan også blande flere urtetyper, men da er det lurt å bruke noen som passer godt sammen.

Hvor kaldt tåler basilikum?

Ute tåler de fleste urtene regn, og de blir herdet av utelivet, men også her: Basilikum må helst stå under tak. Husk derfor å sette krydderurtene i godt lys, fritt for trekk, ikke kaldere enn 10 grader for basilikum og vann i skåla.

Leave a Comment