Hvordan får man i seg vitamin K?

Spesielt mye vitamin K finnes i dypgrønne bladgrønnsaker som spinat, grønnkål, brokkoli og bladsalater – særlig i dypgrønne bladsalater som romano og rucola. Mye vitamin K finnes også i kål, rosenkål og i nesler.

Er det K vitamin i grønne erter?

Belgvekster som tørre linser og kikerter kan inneholde vitamin K. Sukker erter, aspargesbønner og friske, grønne erter inneholder mindre vitamin K enn tørre belgvekster.

Er det vitamin Ki egg?

Det er ingen fare å spise hele egget, for i seg selv er egg veldig sunt, men det er spesielt plommen som inneholder mye vitamin K.

Hvordan får man i seg vitamin K? – Related Questions

Hvem trenger vitamin K?

Vitamin K er nødvendig for at blodet skal koagulere og viktig for vekst og utvikling av benvev. Grønne bladgrønnsaker er den viktigste kilden til vitamin K i kosten, men også melk og meieriprodukter, kjøtt, egg, frukt og andre grønnsaker inneholder vitamin K.

Hva inneholder grønne erter?

Rik på protein og fiber

Erter er dessuten topp mat for å holde blodsukkeret stabilt. I tillegg til dette er erter en svært god kilde til vitamin A, C, K og B1, folat og mangan. Du får også i deg en god del fosfor, sink og jern om du spiser erter.

Hva slags vitaminer er det i erter?

Erter er rik på kostfiber og belgfrukten er en god vegetarisk proteinkilde. De inneholder også ulike B-vitaminer, betakaroten og andre karotener. Her får du et høyt innhold av kostfiber og vitamin C. Sukkererter er også en god kilde til B-vitaminet folat.

Er det kalium i erter?

Grønne erter – næringsinnhold, fryste

Kalorifattige men rike på protein, verdifulle aminosyrer, jern, sink, magnesium, kalium og andre næringsstoffer.

Hva er forskjellen på grønne og gule erter?

Visste du for eksempel at gule erter er samme grønnsak som grønne erter? Forskjellen er at de er modnet og tørket. Du kan også bruke dem i stedet for kikerter når du lager hummus og falafel. Erter er en svært god proteinkilde, ikke minst de tørkede, som du kan ha særlig nytte av hvis du ikke spiser kjøtt.

Er hermetiske erter sunt?

Erter inneholder altså en rekke næringsstoffer som kroppen vår trenger og dessuten lite kalorier (energi), så du kan spise mye av det uten å tenke på vekta. Både ferske, frosne og hermetisk erter er sunt, så velg de du helst foretrekker.

Er ertestuing sunt?

Du får også i deg en god del fosfor, sink og jern om du spiser erter. Ertestuing er en klassiker til lutefiskmiddagen, men den lages ofte av tørkede erter. Den er også sunn, men ertestuing laget på frosne, grønne erter får en friskere smak og finere farge.

Hvor sunt er sukkererter?

Sukkererter har et lavt innhold av både energi og fett, samt et høyt innhold av vitamin C og kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet i tillegg til å øke opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Sukkererter er også en kilde til tiamin og folat.

Hva er den sunneste grønnsaken?

De fem sunneste grønnsakene
  • Grønnkål – best på antioksidanter. ( Foto: Rasbak, Creative Commons)
  • Kålrot – rikest på C-vitaminer. ( Foto: Berit Roald, NTB Scanpix)
  • Tomat – med krefthemmende skall. ( Foto: Sara Johannessen, NTB scanpix)
  • Brokkoli – med mye glukosinolater. (
  • Løk – kan forebygge hjerte-karsykdommer. (

Kan jeg spise sukkererter rå?

Spiser du vanligvis sukkerertene rå? Da bør du nok begynne å gi de et kjapt oppkok. Importerte sukkererter bør få et raskt oppkok før de spises, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Er erter og sukkererter det samme?

Sukkererter er flate belger med små, lite utviklede erter. De er sentrale i det italienske og franske kjøkken, og på fransk kalles de «mange tout» – direkte oversatt «spis alt». Du kan likevel fjerne stilken og strengen som sitter på belgen, for skallet er godt, men det er ertene som har den milde og søte smaken.

Hvor lenge skal sukkererter ligge i vann?

Legg erter i vann i 12-24 timer. De sveller mye så ha minst dobbelt så mye vann som erter. Fyll jord i en potte/druebeger/ettelleranna som har hull i bunnen. Trykk jorda lett sammen med handa og la det være igjen to cm opp til kanten.

Hvorfor må bønner varmebehandles?

Noen grønnsaker inneholder spesielle kjemiske stoffer som gjør at produktet må varmebehandles for å være trygt. Eksempler på dette er lektiner i rå bønner, fenylhydraziner i rå sjampinjong og cyanogene glycosider i bambusskudd og kassava (maniok).

Hvordan støtte opp sukkererter?

Bare fjern bladene og kapp dem i riktig lengde. Du kan sette fire, fem stykker i en stor potte og binde dem sammen i toppen, perfekt for erteblomster for eksempel! For å hjelpe til litt kan du også ta noen runder med jutegarn, slik at planten får mer å klamre seg fast i.

Skal sukkererter toppes?

Bruk espalier eller annen plantestøtte til høye varianter av sukkererter. Disse er for svake til å holde seg selv oppe under vekstfasen. Topp plantene når de er 30 cm høye for å få de til å buske seg med flere sideskudd. Husk å fjerne ugress ofte i begynnelsen.

Kan man så tørkede erter?

Hvis du har en eske tørkede gule eller grønne erter liggende i skuffen, tar du ganske enkelt noen av ertene og legger i vann over natten (12-24 timer). Etter en natt liggende i bløt, har ertene svellet opp og er klare til at du kan så dem.

Leave a Comment