Hvordan få urter til å vare?

Generelt er urter litt sarte vekster, som trenger jevn tilgang på vann. Derfor er grow-in selvvanningspotte helt optimalt for urter. Potten sørger for at urtene får jevn tilførsel av vann. Et annet alternativ er å ta med seg krydderurtene ut på terrassen og plante de sammen i en stor potte.

Hvordan oppbevare urter inne?

Heng urtene i opp-ned på et mørkt, luftig sted og la dem tørke, gjerne i et gråpapir som unngår at de blir støvete. De er tørre nok når bladene knuser mellom fingertuppene. Har du ikke grønne fingre, kan jo urtene kjøpes i potter, og tørkes hjemme. Plukk bladene fra stilken.

Kan man fryse friske urter?

Urter kan også hakkes opp og fryses ned i en boks, uten olje. Prøv også å fryse urtene i isbitformer med vann, det funker supert til både supper og gryter.

Hvordan få urter til å vare? – Related Questions

Hvor lenge holder ferske urter?

De aller fleste av dem holder seg i minst to, og opptil fire uker, hjemme på kjøkkenet (hvis du ikke bruker dem opp først, da). Hvis du heller vil bruke opp basilikumen din, kan du prøve denne oppskriften på pesto! – Når du skal kjøpe urter er det viktig å se etter de som er spensitige, ikke slappe.

Hvordan fryse ferske urter?

Slik fryser du friske urter

Stapp urtene ganske tett i isbitformer. Fyll så opp med olje, enten en god olivenolje eller rapsolje (eller annen olje uten smak) – litt avhengig av hva du tror du skal bruke urtene til. Når de har frosset, kan du ha dem over i en frysepose. Ved behov tar du opp en smaksbombe fra fryseren!

Kan man fryse fersk basilikum?

Alle urter kan fryses

Du kan bruke hvilken som helst type urt. Basilikum, koriander, mynte, sitronmelisse, rosmarin, timian, salvie, dill, oregano, persille, gressløk, estragon – bare fantasien setter grenser! Du kan også blande flere urtetyper, men da er det lurt å bruke noen som passer godt sammen.

Kan urtesmør fryses?

Urtesmør kan du få kjøpt ferdig, men det er svært enkelt å lage selv. Det er bare å røre smøret mykt og tilsette krydder. Smøret kan lages i forveien, og kan holde opptil en uke i kjøleskapet, eller ca 2 måneder i fryseren.

Hvordan fryse ned mynte?

Ikke plant mynte i bed, for den sprer seg som ugress. Du kan fint fryse mynteblader i en plastpose med luft, eller du kan tørke bladene.

Kan jeg fryse rosmarin?

Urter som er fine å tørke: Timian, rosmarin, dill, salvie og oregano. Urter kan både tørkes og fryses på flere forskjellige måter, og noen urter passer bedre til det ene enn til det andre.

Skal urter klippes ned?

Når du har kjøpt en urte, er det jo gjerne med en plan for noe du skal lage. Klipp raust, og ikke klipp bare toppene og bladene. De fleste urter tåler at stilkene klippes langt ned. Og særlig de butikkjøpte.

Når skal man høste oregano?

Høsting av oregano

Oregano kan høstes hele sommeren og inn på høsten, og som flerårig plante kan den overvintre. Du bør helst la den være i fred over vinteren, slik at den får beste mulige forutsetninger for å takle de iskalde nettene.

Hva kan fersk rosmarin brukes til?

Rosmarin tåler varmebehandling godt, og egner seg i gryter og til lammelår. Den kan brukes til pølser, farser samt i supper og stuinger. Den smaker også kjempegodt på ovnsbakte poteter og sammen med kylling. Malt rosmarin kan også tilsettes kjeks, mens friske skudd setter en god smak på eddik, vin og oljer.

Hvordan oppbevare fersk rosmarin?

– Friske urter holder seg bedre når man kutter stilkene og setter bunten i et glass vann.

Nettsiden tipnut.com anbefaler å legge friske urter lagvis med enten salt eller sukker:

  1. Dekk urtene fullstendig og la dem ligge til de har tørket.
  2. Sil ut urtene og oppbevar dem i lufttette oppbevaringsbokser.

Hvordan ta vare på rosmarin?

Rosmarin bør tørke helt opp mellom hver vanning. Planten tar mer skade av for mye enn for lite vann. Den trenger ikke så mye gjødsel, en gjødselpinne er ofte nok for en sommer. Planter som skal overvintres kan trenge mer næring, jeg har best erfaring med pinner siden planten trenger så lite vann.

Hvordan tørke fersk rosmarin?

Fjern bladene fra stilkene, og legg bladene utover en ovnsrist eller en bakeplante med bakepapir. Pass på at bladene ikke dekker hverandre. Sett ovnen på varmluft uten varme og sett ovnsdøra på gløtt. Det går fint an å tørke flere brett samtidig.

Hvordan oppbevare tørkede urter?

Oppbevaring av tørkete urter:

Oppbevares mørkt i en lufttett boks, eller mørkt glass. Hele blader holder best på aromaen. Sjekk først at de er helt tørre, ellers kan de mugne. Urtene bør ikke stappes for hardt sammen, men lett nok til at de kan «puste» litt i boksen.

Hvordan plukke urter?

Det er enkelt å høste urter. For de fleste urtene kan du bare plukke bladene. Dette gjelder, for eksempel basilikum og vill hvitløk. Du kan plukke og bruke hele stilker av melisse, peppermynte og estragon.

Kan man tørke basilikum?

Tørking av basilikum

Jeg klipper av stilkene så langt ned som mulig (pass på så du ikke får med jord) og legger de på en stekeplate eller i en ildfast form (avhengig av mengde). Jeg tørker urtene i ovnen på 80C til de er helt tørre, noe som avhenger av mengde og hvor mye væske planten har.

Hvordan få basilikum til å overleve?

Det du heller burde gjøre er å vanne fra bunnen av, slik at planten får trekke vannet opp gjennom røttene. Husk også på å vanne nok, da basilikum ikke liker å tørke. Men, selv om det beste for basilikumplanten er at jorda holdes lettere fuktig, er det minst like viktig å ikke overvanne.

Leave a Comment