Hvordan få planter til å overvintre?

Hvordan beskytte planter om vinteren?

Dekk til rundt potten med bobleplast, papp, gamle pledd, halm eller hva du ellers har tilgjengelig som gir en isolerende effekt. Det er først og fremst røttene som må beskyttes. Så lenge det er plussgrader, vannes plantene sparsomt, men så snart det fryser til, er det bare å la plantene sove til våren kommer.

Hvilke planter overlever vinteren?

Men det finnes mange planter og vekster som tåler kulde og vinter, og flere av dem er godt egnet til å skape farger og hygge i hagen gjennom den kalde sesongen.

Vintergrønne busker/trær:

 • Buksbom.
 • Mispel.
 • Cypress.
 • Einer.
 • Furu.
 • Gran.
 • Kristtorn.
 • Laurbærhegg.

Hvordan overvintre planter i krukker?

Første bud er at du har store nok krukker – og at de er frostsikre.
 1. Det finnes mange ulike materialer som tåler frost – for eksempel høybrent keramikk, glassfiber, metall, plast og isopor.
 2. Legg lecakuler og fiberduk i bunnen av krukkene.
 3. Et annet poeng er at krukkene ikke bør stå midt i veien for snørydding om vinteren.

Hvordan få planter til å overvintre? – Related Questions

Kan krukker stå ute om vinteren?

Det norske klimaet er ikke det enkleste når det gjelder overvintring av uteplanter. Men det er likevel mange som lar planter, potter og krukker stå ute gjennom vinteren, og da gjelder det å ha potter som tåler kulde, is og frost.

Hvilke planter kan stå ute hele året?

5 planter du trygt kan ha i hagen hele året
 1. Gressplanter. Det har den siste tiden blitt mer og mer populært å plante ulike sorter gressplanter i hagen.
 2. Vintergrønt.
 3. Krypbuskfuru.
 4. Dvergpalme – Chamaeropsis Etna.
 5. Torvmyrt – Perneytta.

Kan Syrinhortensia overvintre i potte?

Vi anbefaler at du går til anskaffelse av en romslig krukke og sørger for god og jevn vanning. Da får du en fargerik busk du har glede av i mange år fremover. Syrinhortensia kan stå ute hele vinteren, men sett den gjerne under tak hvis det er mulig.

Kan Alunrot overvintre i krukke?

Alunrot har vi veldig god erfaring med å overvintre i krukker. De klarer seg ofte bedre i krukker enn i bed.

Hvordan overvintre klematis i potte?

Du kan også la klematisen overvintre i potten inne i en kjeller eller garasje, vanne forsiktig og passe på at det ikke blir for varmt.

Hvordan beskytte potter mot frost?

Spør om potta tåler frost

Det kan du sørge for ved å legge fiberduk i bunnen av potta, så et 10 cm tykt lag med lecakuler og så et nytt lag med duk, før du heller i jord. Da hindrer du røtter og jord i å tette til mellom lecakulene.

Hvordan gjør hagen klar for vinteren?

7 tips: Gjør hagen klar for vinteren
 1. 1) Plant løk. Vi begynner med det morsomste – planlegging av neste vår!
 2. 2) Del stauder og sank frø
 3. 3) Ikke klipp plenen for kort.
 4. 4) Vask og sett bort hagemøblene.
 5. 5) Fjern nedfallsfrukt.
 6. 6) Siste frist for beskjæring.
 7. 7) Rydd.

Hvordan ta vare på roser om vinteren?

Hypp jorden opp rundt den nederste delen av busken ved å enten pakke kugjødselkompost inntil stammene eller ved å bruke jorden som er i bedet. Er barfrosten hard og ved lite snødekke, kan buskene pakkes inn med for eksempel strie. Bruk dekke som puster, og ikke plast.

Hvor dyp må en blomsterkasse være?

Dybden er avhengig av hva slags planter du velger. For planter som blir 0,8 – 1,5 m høye holder det fint med 60 cm dybde. For større busker og trær mellom 2 og 4 meter, trenger du en dypere kasse. Hvis du isolerer blomsterkassen på innsiden med isopor, bør plantene fint kunne overvintre i kassen.

Hva trives i blomsterkasser?

Du kan selvfølgelig også dyrke spiselige blomster i blomsterkassen din.

Sommerblomster og stauder

 • Margeritt.
 • Astilbe.
 • Høstanemone.
 • Høstflok.
 • Daglilje.
 • Salvie.
 • Purpursolhatt.
 • Akeleie.

Skal det være hull i blomsterkasser?

Kassene må ha hull nede, samt leka i bunnen med en gammel tetrøye eller noe over før du har på jord. Blir jorda for tørr mellom hver vanning, tar den ikke til seg fukt og vannet renner bare rett igjennom. Med planter i kasser ol er også plukking og gjødsling veldig viktig i hennhold til hvordan de vil klare seg.

Hvor mye lecakuler i blomsterkasse?

Slik planter du i krukker/blomsterkasser

Fyll ca. 1/3 leca eller småstein i bunnen av potten, det gir god drenering. For å hindre at jord kommer ned i dreneringen og tetter dreneringshull, legges et lag med vekstduk (fiberduk), tøy eller lignende. Fyll så på med næringsrik kvalitetsjord.

Er det nødvendig med lecakuler?

Lecakuler som drenering og vannmagasin

Først og fremst må potten ha ett eller flere dreneringshull i bunnen der vann kan renne ut. I tillegg er det bra å legge et lag med lecakuler i bunnen for å lede vekk overskuddsvann. Leca fungerer også som er ekstra vannmagasin for røttene i tørkeperioder.

Hvorfor knotteplast i blomsterkasse?

Når blomsterkassen er bygget, må du kle den innvendig før du fyller den med jord. Da kan du bruke grunnmursplast/knotteplast som du fester på plankeveggen, for eksempel med tynne spiker, slik at ikke jord faller mellom plasten og plankeveggen på kassen.

Hvordan få luftig jord?

For å oppnå en mer næringsrik- og luftig jord, blander vi inn barkmull og kukompost. Barkmull er bark som har gjæret fra seg og som er finmalt. Det gir porøs jord som suger fuktigheten til seg. Kukomposten inneholder mange mikroorganismer og næring.

Kan jord bli gammel?

Jord, særlig i krukker, kan ha blitt brutt ned og blitt hard gjennom en sommer. Dette er en naturlig prosess, og betyr ikke at jorden må kastes. God jord kombinerer ulike egenskaper, både grov og fin struktur, evnen til å holde på vann og drenere, tilby støtte og god grunn for sterke røtter.

Leave a Comment