Hvordan få kristtorn til å trives?

Plantejord er et godt jordvalg til kristtorn. Så lenge jorden er næringsrik, moldrik og godt drenert, kommer kristtornen til å trives og vokse seg fin i hagen din. Tilsett jevnlig vanlig hagegjødsel eller kugjødsel i jorden. Kristtorn vil ha middels fuktig jord, så vann litt ekstra i tørre perioder.

Skal kristtorn stå i vann?

– Setter man bukettene i vann? -Ja, ellers detter bærene av og tørker inn. I vann kan du ha buketten i både to og tre uker. Men du kan ha den som pynt på døren også, men da varer den ikke så lenge.

Er kristtorn og misteltein det samme?

Noen blander den med kristtorn, kristtorn har røde bær mens misteltein har hvite. Det vokser misteltein i Norge, men ikke særlig mye. Kun rundt Oslofjorden, og visstnok endel i Hortenområdet.

Hvordan få kristtorn til å trives? – Related Questions

Hvorfor skal man kysse under misteltein?

Ifølge Wikipedia var planten symbolet for fred i det gamle Skandinavia. Hvis fiender tilfeldigvis møttes under en misteltein, måtte de legge ned våpnene og utsette krigingen til neste dag. Denne tradisjonen førte etter hvert til en ny en – nemlig å kysse under mistelteinen.

Er misteltein giftig?

Misteltein (Viscum album) er en giftig plante. Kontakt Giftinformasjonen (22 59 13 00) dersom barnet ditt har spist mer enn to blader eller 5 bær fra en misteltein.

Er kristtorn et tre?

Kristtorn (Ilex aquifolium) er en av 600 arter i familien kristtornfamilien (Aquifoliaceae). Det er et eviggrønt løvtre som vokser som underskog på fuktig, ikke sur skogbunn i Vest- og Sør-Europa, Nordvestafrika og Sørvestasia.

Hva betyr kristtorn?

Kristtorn har hvite, velluktende blomster og korallrøde, kulerunde steinfrukter som sitter på vinteren over. Veden er lys og hard som ben, derav navnet beinved. Veden brukes til finere snekkerarbeid og treskjærerarbeid. I Norge er kristtorn bare utbredt i de ytre kyststrøkene fra Dypvåg i Agder til Ørskog på Sunnmøre.

Er det misteltein i Norge?

Misteltein lever som parasitt på trær, i Norge blant annet på lind, lønn, rogn, eple og pære. I Norge finnes arten bare ved Oslofjorden, med desidert størst forekomst i Horten. På øya Mølen i Buskerud finnes også en god bestand. Planten er vintergrønn og derfor lettest å oppdage om vinteren når vertstrærne er uten løv.

Hvem spiser kristtorn?

Bærene på kristtornplanten er heller ikke trygge, selv om de er giftige. Fugler og andre dyr spiser dem nemlig gjerne. Men de venter til seinhøstes. Frosten gjør nemlig bærene mykere og mildere på smak, og tar vekk noe av giften.

Hvordan ta avlegger av kristtorn?

På kristtornen skal du helst vente med å stikke stiklinger til den lysegrønne vekdten har blitt mørkere på årets skudd. De fleste stiklingene på plass i jorden. Hvit plast legges over for å holde på fuktigheten hos stiklingene og for å beskytte mot sollys og overoppheting.

Kan man klippe kristtorn?

Kan Kristtorn beskjæres? Kristtorn tåler beskjæring fint og egner seg veldig godt til hekk. Når du skal klippe den er det lurt å bruke hansker og verneklær for å beskytte deg mot de tornete bladene. Bærene på kristtorn er giftige, samt resten av planten.

Er kristtorn fredet i Norge?

På Vestlandet finnes noen av verdens best utviklede barlind— og kristtornforekomster. I går vedtok Regjeringen å frede dem. Totalt 21 områder blir fredet som naturreservat, og fire vernes som landskapsvernområde med fredning av de to plantesortene.

Hvilke planter er giftige i Norge?

Giftige planter i Norge
barlind piggeple
belladonnaurt prakthjelm
bulmeurt revebjelle
engletrompet rhododendron
galneurt selsnepe

Hvilke planter er forbudt i Norge?

De 17 første på listen har vært forbudt siden 2016, de 11 siste siden 2021.
  • Prydstorklokke (Campanula latifolia macrantha)
  • Sølvarve (Cerastium biebersteinii)
  • Filtarve (Cerastium tomentosum)
  • Kjempespringfrø (Impatiens glandulifera)
  • Kjempebjørnekjeks (Heracleum mantegazzium)
  • Tromsøpalme (Heracleum persicum)

Er buksbom giftig for hund?

Populære hageplanter som er giftige for hunden din inkluderer: Buksbom.

Er det noen roser som er giftige?

Roser er ei lite farleg planteslekt, og vi forventar ikkje symptom om du tek ein liten smak.

Hvordan få buksbom til å trives?

Buksbom er lett å plassere, og trives på en lett skygget til lys og solrik plass. På senvinteren/våren bør buskene dekkes med strie slik at ikke bladene tørker ut i den sterke solen. Bruk blomsterjord, og grav rundt i plantegropen slik at ny og gammel jord blandes. Plantes i samme høyde som den har hatt i potten.

Leave a Comment