Slik får du henvisning til psykolog: En komplett guide

Lurer du på hvordan du kan få en henvisning til en psykolog? Mange står overfor lignende utfordringer når det kommer til å søke profesjonell hjelp. Kanskje kjenner du på behovet for å snakke med noen, men vet ikke helt hvor du skal begynne.

Bildet er ikke uvanlig, men det er viktig å huske at det finnes løsninger. Denne artikkelen vil guide deg gjennom prosessen med å skaffe en henvisning til en psykolog, slik at du kan ta det første skrittet mot bedre mental helse. La oss sammen utforske veien til støtte og forståelse.

Hvorfor trenger du en henvisning til psykolog?

Å få en henvisning til en psykolog kan være det første skrittet mot bedre mental helse. Her er noen grunner til hvorfor dette kan være viktig for deg:

 • Profesjonell Veiledning: En psykolog har kompetansen til å gi deg den rette veiledningen og støtten du trenger.
 • Diagnose og Behandling: Ved å få en henvisning, kan du få riktig diagnose for eventuelle mentale helseproblemer og starte på riktig behandling.
 • Tillit og Konfidensialitet: Det å snakke med en psykolog gir deg en trygg plass hvor du kan dele dine tanker og følelser uten frykt for fordømmelse.
 • Hjelp i Krisesituasjoner: I kritiske situasjoner eller ved akutt behov, kan en psykolog hjelpe deg gjennom utfordrende tider.

Husk at det er helt normalt å trenge litt ekstra støtte innimellom. Å søke hjelp fra en psykolog betyr ikke at du svikter, men viser heller styrke i å ta vare på din egen mentale helse.

LES OGSÅ  Slik bytter du bilforsikring og får den beste avtalen

Første skritt: Ta kontakt med fastlegen din

Når du kjenner behovet for å snakke med en psykolog, er det første skrittet å ta kontakt med fastlegen din. Fastlegen din er inngangsporten til helsetjenesten og kan hjelpe deg videre i prosessen.

 • Start med å ringe legekontoret for å avtale en time. Du kan også benytte deg av elektronisk timebestilling om det er tilgjengelig.
 • Ved legetimen kan du trygt dele dine bekymringer og behov for profesjonell hjelp. Legen vil vurdere situasjonen din og avgjøre om du trenger en henvisning til en psykolog.
 • Dersom legen mener det er hensiktsmessig, vil han eller hun skrive en henvisning til deg. Henvisningen er nødvendig for å få dekket kostnadene ved psykologbehandling gjennom det offentlige helsevesenet.

Husk at det er viktig å være åpen og ærlig med fastlegen din. Jo mer informasjon du deler om hvordan du har det mentalt, desto bedre kan legen veilede deg mot riktig hjelp.

Ta det første steget mot bedre mental helse ved å oppsøke fastlegen din i dag.

Samtalen med legen: Hvordan be om en henvisning

Når du har avtalt en time med fastlegen din, er det viktig å være forberedt på samtalen. Her er noen tips for hvordan du kan be om en henvisning til en psykolog:

 • Vær ærlig og åpen om dine følelser og bekymringer.
 • Beskriv tydelig hvorfor du føler at du trenger hjelp.
 • Spør direkte om en henvisning til en psykolog.
 • Gi konkrete eksempler på situasjoner som har vært vanskelige for deg.

Husk at fastlegen er der for å hjelpe deg, så ikke nøl med å ta opp temaer som opptar deg. Jo mer informasjon legen har, jo bedre rustet vil de være til å vurdere behovet ditt for profesjonell hjelp.

LES OGSÅ  Hvordan miste magefett raskt: Treningsøvelser for en strammere midje
Informasjon
Følelsene dine
Bekymringer
Tidligere erfaringer
Søvn- og spisemønster

Ved å være tydelig og konkret i beskrivelsen av dine utfordringer, kan legen skrive en nøyaktig henvisning som tar hensyn til dine spesifikke behov. Husk at det er helt normalt å søke hjelp når man trenger det mest.

Hva skjer etter at du har fått henvisningen?

Når du har fått henvisningen til en psykolog fra fastlegen din, er det neste steget å ta kontakt med den anbefalte psykologen. Vær oppmerksom på at ventetiden kan variere avhengig av hvor du bor og tilgjengeligheten hos psykologen.

Noen ting å huske på etter du har mottatt henvisningen:

 • Sjekk hvilken informasjon som følger med henvisningen. Den kan inneholde viktig informasjon om problemstillingen din og hva du ønsker hjelp til.
 • Ring psykologen så snart som mulig for å avtale en første time. Det er vanlig at de første timene brukes til kartlegging av situasjonen din og for å se om dere passer godt sammen.
 • Vær ærlig og åpen i timene med psykologen. Dette vil bidra til at dere jobber effektivt mot dine mål og løsninger.
 • Ikke nøl med å stille spørsmål underveis i prosessen, enten det gjelder behandlingsmetoder, varighet eller andre bekymringer du måtte ha.

Et samarbeid mellom deg og psykologen vil kunne gi deg verktøyene du trenger for å håndtere utfordringene dine bedre. Med riktig veiledning kan du ta små skritt mot bedre mental helse.

Forskjellen mellom offentlig og privat henvisning til psykolog

Når du vurderer hvordan du skal få en henvisning til en psykolog, er det viktig å forstå forskjellene mellom offentlig og privat henvisning. Her er noen nøkkelpunkter:

 • Offentlig Henvisning:

 • Du får en henvisning fra fastlegen din til en psykolog innenfor det offentlige helsesystemet.
 • Ventetiden kan være lengre enn med privat henvisning.
 • Kostnaden er vanligvis lavere eller dekkes av det offentlige.
 • Du selv eller forsikringen din dekker kostnadene for psykologbesøket.
 • Ventetiden er ofte kortere sammenlignet med den offentlige sektoren.
 • Gir deg muligheten til å velge spesifikke psykologer basert på spesialisering eller preferanser.
LES OGSÅ  Hvordan bygge støttemur i skråning for en solid og estetisk hage

Å velge mellom offentlig og privat henvisning avhenger av dine behov, økonomiske situasjon og hvor raskt du trenger hjelp. Det kan være lurt å vurdere disse faktorene nøye før du tar en beslutning.

Konklusjon

Søke hjelp hos en psykolog kan være en viktig skritt mot bedre mental helse. Når du har fått henvisningen, bør du ta kontakt raskt og være åpen i samtalene. Husk å spørre om det du lurer på underveis. Valget mellom offentlig og privat henvisning avhenger av dine behov og økonomiske situasjon. Ta deg tid til å vurdere disse faktorene nøye før du bestemmer deg. Samarbeidet med psykologen kan gi deg verktøyene du trenger for å takle utfordringene dine. Ikke nøl med å ta små skritt mot bedre mental helse.

Vanlige spørsmål

Hvordan skaffer jeg en henvisning til en psykolog?

Be fastlegen din om en henvisning. Ta deretter kontakt med anbefalt psykolog og sjekk ventetiden. Ring raskt for å avtale første time.

Hva bør jeg gjøre etter å ha fått en henvisning?

Sjekk informasjonen i henvisningen nøye, vær ærlig og åpen i samtalene, still spørsmål og samarbeid med psykologen.

Hva er forskjellene mellom offentlig og privat henvisning?

Offentlig gir lengre ventetid, lavere kostnader eller dekning av det offentlige. Privat har kortere ventetid, valg av psykolog og dekning gjennom egen forsikring.

Hvordan velger jeg mellom offentlig og privat henvisning?

Vurder individuelle behov, økonomisk situasjon og hastegrad for hjelp før du tar en beslutning.

Leave a Comment