Hvordan få et frø til å spire?

En del planter spirer kun dersom frøene får masse lys. Disse sås på jordoverflaten og dekkes bare med et tynt lag perlite eller liknende, som slipper lyset igjennom. Plantebelysning er ofte nødvendig for å fart på denne typen frø, og lyset bør stå på i 12–14 timer per dag.

Hvordan dyrke planter fra frø?

De små frøene skal kun ha et tynt lag med jord/sand over seg og 4-5 frø legges i hver potte. Store frø dekkes med 1-1,5 cm jord og gjerne 2-3 stykker i sammen potte. Lag hull med en pinne/blyant, slipp frøet nedi og fyll etter med jord. La jorden/frøene få en lett dusj med dusjflasken.

Hvordan lykkes med å så frø?

Hvordan så frø utendørs?
 1. Fjern steiner og ugress.
 2. Tilsett gjødsel. Vann godt slik at jorden blir fuktig.
 3. Lag små groper eller en fure i jorden. Størrelsen på frøene avgjør hvor dypt de skal sås.
 4. Vann forsiktig en gang til. Pass på så frøene ikke flyter av gårde.
 5. Hold såingen fuktig til den spirer.

Hvordan få et frø til å spire? – Related Questions

Hva er lett å så?

Sukkererter, bønner, spinat, salat, ruccola, reddik, dill, gulrot og mangold er eksempler på grønnsaker som er enkle å dyrke selv. De gror lett og gir avlinger på ganske kort tid. Etter hvert kan du plukke grønnsakene direkte fra hagen eller plantekassen.

Hvordan Forkultivere frø?

Forkultivering
 1. Fyll såjord i potter. Pass på at det er et jevnt lag med jord.
 2. Vann jorden før såing.
 3. frø etter avstand anvist på frøposen eller med ca. 1 cm mellomrom.
 4. Dekk frøene med jord ca. tre ganger frøets størrelse. Sikt gjerne jorden over.
 5. Dekk pottene med plast om du sår inne.

Når skal man begynne å så frø?

Du kan så frø når som helst i løpet av året, men hvis du vil ha grønnsaker til sommeren er det best å i januar eller februar. Grønnsakene som trenger lengst tid på å utvikle seg er chili og paprika. Noen blomster, som pelargonia og heliotrop, trenger også ekstra tid før blomstring. Disse kan sås tidlig vår/vinter.

Hvor lang tid tar det før et frø spirer?

Les på pakken hva det står før du velger strategi. Det er også noen frø som trenger lang tid på å spire, opptil 3 uker er vanlig. Tomatfrø spirer etter 4-8 dager som regel. Ikke kast pottene selv om frøene ikke spirer med det første – fortsett å vanne så kanskje de kommer.

Når skal man så frø ute?

Tenk på å så frøene ganske tett og flytt på blomstene etter hvert slik at det blir større avstand. Vann i raden før du sår frøene. Direkteså solsikke i mai eller begynnelsen av juni for et vakkert bed.

Hvordan så Engfrø?

frøene i bar jord og husk å vanne

Frøene kan sås gjennom hele sesongen. Du kan frøene i åpen jord, ved å løsne jorden med en rive og rake forsiktig over. Du kan også i etablert grasmark, ved å flekkvis fjerne gresstuster og frøene på de bare jordflekkene.

Hva står vi i mars?

Nå i mars når vinteren går mot slutten, kan du begynne å så de første grønnsakene. Reddik, kål, salat, erter, spinat, bladbete og hvit reddik er egnet for såing i lave temperaturer. Hvis du har et lite drivhus eller glassbeskyttelse til plantene, kan du dyrke fennikel, brokkoli, blomkål og andre kålvarianter.

Hvordan ta frø?

Frøhøstingen bør skje under tørt og fint vær, og helst før luftfuktigheten kommer sigende ut på kvelden. Frø i kapsel kan høstes med kapselen på eller høstes rett fra kapselen hvis frøene sitter løst. Hvis frøene ikke faller ut av seg selv kan du klippe av frøstandene, legge disse i en papirpose og ta de med inn.

Hva står man i januar?

Chili, paprika, aubergine, artisjokk, sellerirot og purre bør sås i januar/februar. Alt annet kan du vente med å så til senere i vår. Når fristende frøposer kommer i posten, er det fort gjort å bli for ivrig. De små frøene tar liten plass, og det er jo så morsomt å så i potter og brett for å se hva som kommer opp!

Hva kan man så i april?

Ringblomst, solsikker, blomkarse, kornblomst, erteblomst og pyntekorg er sommerblomster som du kan så selv i april og mai. De fleste sommerblomstene som du får kjøpt i hagesentrene, som petunia, stemor og margeritter, er det litt styrete å drive å selv.

Hvilke frø så i februar?

Disse frøene kan sås fra første uken i februar og utover:
 • Tomat – Solanum lycopersicum.
 • Engletromet – Brugmansia suaveolens.
 • Piggeple – Datura.
 • Eucalyptus.
 • Silkebygg – Hordeum jubatum.
 • Asarina – Asarina scandens.
 • Georgine – Dahlia.
 • Paradisspinner – Cleome spinosa.

Er Ringblomst flerårig?

Ringblomst er en robust og hardfør, ettårig eller kortlivet flerårig plante som blir opp til 60 cm høy. Stenglene er opprette og rikt forgreinet, og har blad helt opp.

Er ringblomst giftig?

Ringblom (Calendula officinalis) er ei ufarleg plante og vi forventar ikkje symptom om du tek ein liten smak.

Hva er ringblomst godt for?

Ringblomst te(Calendula te) er god for huden ved for eksempel hudirritasjoner, eksem, kløe, kviser og andre hudplager. Teen stimulerer også blodsirkulasjonen og er god ved åreknuter.

Hvordan så ringblomster?

gjerne ringblomstene med ca. 20 cm mellomrom, det er imidlertid ingen forutsetning. Ringblomstene klarer seg fint uansett, og får de mye sol, vil de snart vokse seg store og gi fargerik blomsterprakt i hagen. Ringblomstene har dessuten lett for å seg selv.

Kan man så noe i august?

Dette kan du i august. I august sår vi gjerne plukksalat, bataviasalat, romanosalaten Little gem, ruccola, pak choi, dill, reddiker, spinat, vintersalat/ feldsalat, brønnkarse og koriander.

Leave a Comment