Hvordan få en fyldig Coleus?

Coleus er enkel å ta stiklinger av – bare klipp av en stilk eller to og sett de i små vaser med vann til de får røtter – så kan du plante de i jord. Som hos en del andre planter, vil det at du klipper den ned faktisk føre til mer vekst – planten vil óg buske seg og bli kraftigere, mer robust og enda finere.

Hvorfor mister Coleus farge?

De viktigste stikkordene er god plass til røttene, mye vann og tilgang på næring. Nye blomster kan føre til at planten mister mye av fargene i bladene, så disse kan du med fordel fjerne fortløpende. For å fremme veksten bør du regelmessig klippe planten – du vil da oppleve at den også blir tettere og frodigere.

Er Coleus spiselig?

I tropene dyrkes Coleus tuberosus, som har spiselige, underjordiske knoller. Noen arter er prydplanter med flekkete blad og vakre blomster.

Hvordan få en fyldig Coleus? – Related Questions

Hvordan ta vare på coleus om vinteren?

Coleus ute og inne

I en krukke på terrassen blir den praktfulle planten ekstra dekorativ; gjerne i kombinasjon med skjønne sommerblomster. Bare pass på at du ikke planter den ut før frosten har sagt takk for seg. Coleus tåler ikke kulde; vinter og tidlig vår må tilbringes i vinduskarmen eller på stuebordet.

Hvor ofte skal coleus ha vann?

Hvor ofte? I sommerhalvåret er coleus tørst og vil helst ha vann hver dag. Jo mer sol den får jo sterkere farger får den, og jo mer tørst blir den. Mange tåler å stå i direkte sollys hele dagen bare den får vann, mens mange må få sin tid i skyggen for å ikke bli kokt.

Er en monstera giftig?

Symptomer ved inntak

Plantens irritrende plantesaft kan gi svie i munnen eller i øynene. Er det svelget en bit kan det også gi irritasjon i magen, som kan vise seg som magesmerter. Dette kan også føre til at barnet kaster opp.

Hvor mange typer coleus?

coleus / palettblad (har over 400 sorter)

Hvilke planter er giftige for hunder?

Pass på at hunden ikke spiser disse plantene

Bjørnekjeks, blågrønnalger, eikenøtter, eføy, engletrompet, fredslilje, gladioler, gullranke, gullregn, hestekastanje, monstera, rhododendron, smaragdpalme og thuja.

Hvordan få frø av coleus?

frøene i såjord, dekk lett med vermiculite. La potten trekke opp vann nede i fra, slik at jorden blir fuktig. Spirer etter 10-14 dager ved 18-22 grader. Når de først spirer er alle plantene grønne, men de vil få bladfarger så fort de blir større.

Hvor stor kan en coleus bli?

Ompotting: Vokser den fritt kan den bli opptil 1m. Gi planten potte med god plass til røttene og pott om til større potte 1 gang om året eller annethvert år (om våren). Vanning: Liker litt mer vann enn andre grønne planter.

Hvor lang tid tar det før coleus får røtter?

Det vanligste er å sette stiklingen i vann til den får røtter, noe som ofte skjer etter bare en ukes tid.

Er Praktspragle flerårig?

Dekorativ bladplante som trives i sol til halvskygge. Planten er flerårig, men kan kun overvintre ved frostfri plassering.

Hvordan ta avlegger av Spragle?

Bare klipp av en stilk eller to og sett dem i små vaser med vann i kort tid etter, til de får røtter. Så kan du plante dem rett i jorda. Du trenger ikke bekymre deg for at den opprinnelige planten tar skade. Å ta stiklinger fremmer faktisk veksten og gjør den mer robust og sterk.

Kan Praktspragle overvintre ute?

Coleus trenger vann flere ganger i uken, den trenger næring ila vekst sesongen og den tåler best halvskygge. Coleus trives godt inne og ute.

Hvordan overvintre Praktspragle?

Praktspraglene/Coleus overvintres over 10 grader. De liker seg best i et vindu. En plante eller to overvintrer ofte greit i et sørvindu på vinteren, men plantene vil bli medtatte da det blir alt for lite naturlig lys ute på vinteren.

Skal coleus ha gjødsel?

Akkurat som oss mennesker trenger coleus næring for å holde seg sunn og frisk. Så lenge jorden den står i er nokså ny, finnes det nok næring der. Organisk, flytende gjødsel er å foretrekke. Fra mars til september kan du tilføre dette 2-3 ganger per måned.

Hvordan herde coleus?

Når temperaturen er jevnt over 10 grader kan du begynne å herde de i morgensolen. Det tåler -ikke- frost! Sett de ut et par timer på morgenen et sted det ikke blåser, og så tar du de inn igjen. Nåe du skal ta de inn igjen, sett de gjerne et sted hvor det ikke er så varmt, og gjenta prosessen neste dag.

Hvorfor toppe coleus?

Slik steller du Coleus

Dette er viktige elementer for å få en sterk plante med kompakt vekst og vakre farger på bladene. Praktspragle dyrkes primært for bladene skyld, og mange opplever blomstene som ruskete og uryddige. Ved å toppe planten vil vi få flere sideskudd og samtidig fjerne blomsteranlegg.

Hvordan topper man en plante?

Å toppe er rett og slett å knipe av toppen, toppen kan kastes, eller om den er lang nok gjøres om til en stikling. Man kan toppe nesten alt, noen få ting vokser rett opp og skal egentlig ikke ha sideskudd, som feks valmue, men resten har godt av å bli knepet.

Leave a Comment