Hvordan er livet etter slankeoperasjon?

De første månedene etter en slankeoperasjon vil de fleste gå raskt ned i vekt. Dette virker gjerne veldig motiverende, og mange havner i en lykkerus. Da gjelder det å bruke det første året til å legge gode vaner for kosthold og aktivitet for fremtiden.

Hvor høy BMI må man ha for å få dekket slankeoperasjon?

Alle med BMI over 40 eller BMI over 35, og med fedmerelaterte komplikasjoner har rett til utredning og eventuell behandling. En slankeoperasjon kan være et alternativ for de som gjentatte ganger har forsøkt å gå ned i vekt ved hjelp av diett og mosjon.

Hvor mange går opp i vekt igjen etter fedmeoperasjon?

– De fleste som tar en slankeoperasjon klarer å holde vekten ganske bra: Etter to år er som regel vekten på sitt laveste, deretter stiger den med en halvt til én prosent årlig, sier Jøran Hjelmesæth, professor i medisin ved Universitetet i Oslo, og leder av Senter for sykelig overvekt ved sykehuset i Vestfold.

LES OGSÅ  Hvilken te er slankende?

Hvordan er livet etter slankeoperasjon? – Related Questions

Hvor mye må man gå ned før slankeoperasjon?

De fleste som skal opereres for overvekt gjennomføre en lavkaloridiett (800-1200 kalorier per dag) de siste tre ukene før operasjonen. Dietten skal derfor starte tre uker før planlagt operasjon og fortsette fram til innleggelsesdagen.

Hva kan man spise etter slankeoperasjon?

Spis mat med høy proteinkvalitet til hvert måltid: Rent kjøtt, fisk, fugl, egg, skummet eller ekstra lettmelk, Styrk, Biola, Cultura, lettyoghurt, Skyr, Cottage cheese, ost eller belgfrukter. (Vær litt forsiktig med belgfrukter de første månedene fordi belgfrukter gir mye fiber som igjen kan gi mye luft i magen).

Kan man ta slankeoperasjon 2 ganger?

Det er også mulig med en reoperasjon hvis du tidligere har tatt en gastric bypass. Operasjonen som da gjøres går ut på å koble forbi mer tarm og dette kalles en biliopankreatisk diversjon (BPD).

Hvilken type slankeoperasjon er best?

Gastric bypass er et inngrep som gjør magesekken mindre og leder maten forbi den øvre delen av tynntarmen. Dette kalles gastric bypass og begrenser både opptak og inntak av mat. Metoden egner seg ofte best til de aller tyngste pasientene. Ved gastric sleeve fjernes cirka 85 prosent av magesekken.

Kan man få barn etter slankeoperasjon?

Enkelte studier viser en noe økt risiko for lav fødselsvekt når svangerskapet inntreffer tidligere enn 12 måneder etter operasjon. Det anbefales å vente med graviditet minst 12-18 måneder etter fedmeoperasjon eller til du har vært vektstabil i 6 måneder.

Hvor fort går man ned i vekt etter en gastric sleeve?

Man kan regne med et vekttap på 50-80 prosent av overvekten i løpet av 1 år etter operasjonen. Ved BMI over 40 er metoden vanligvis ikke god nok. For denne pasientgruppen er ofte gastrisk bypassoperasjon en bedre metode for et varig resultat.

Kan man kaste opp etter gastric sleeve?

Den første tiden etter operasjonen kan det oppstå komplikasjoner som er av en “teknisk” art. Komplikasjoner som skyldes selve inngrepet. Ta kontakt med fastlegen din eller sykehuset som utførte operasjonen, dersom du får noen av følgende symptomer: Vedvarende kvalme og brekninger.

Kan magesekken utvide seg etter gastric sleeve?

Over tid vil magesekken utvide seg noe og det blir plass til mer mat. Pass da på at du ikke fristes til å spise for store porsjoner slik at magesekken strekkes. Vi anbefaler at du spiser 5-6 små måltider pr. dag slik at du får dekket behovet ditt for næring.

Hva er forskjellen på gastric bypass og gastric sleeve?

Ved en gastric bypass vil store deler av magesekken og deler av tynntarmen kobles av for å endre næringsopptaket ditt. Ved en gastric sleeve fjernes 85 % av magesekken, og pasientene går dermed raskt ned i vekt.

Hvor lenge varer en slankeoperasjon?

Hvor lang tid en operasjon tar varierer fra pasient til pasient, men gjennomsnittlig operasjonstid er på ca 45-60 minutter enten det er en gastric sleeve eller en gastric bypass. Hos enkelte pasienter også under 30 minutter.

Hva er dumping etter slankeoperasjon?

Dumping (dumping syndrom) er ikke å regne som en uønsket bivirkning etter overvektskirurgi. Dumping kan heller sees på som et av verktøyene en blir gitt for å få kontroll over vekten, og eventuelle dårlige kostholdsvaner. En enkel forklaring på dumping er at maten passerer hurtigere og mer ufordøyd ned i tynntarmen.

LES OGSÅ  Hvordan stramme opp hud etter vektnedgang?

Når kan man få slankeoperasjon?

Vi har en nedre aldersgrense på 18 år for alle typer slankeoperasjon. Vi har ingen fast øvre aldersgrense, det gjøres i hvert enkelt tilfelle en vurdering basert på generell helse og medisinsk tilstand.

Hvem kan ikke ta slankeoperasjon?

Pasienter som tidligere har fått kirurgisk behandling for fedme og som er gravide. Pasienter med BMI større eller lik 35 og alvorlige fedmerelaterte følgesykdommer (eksempelvis diabetes type 2, søvnapnè og hypertensjon) eller som er genetisk disponert for komplikasjoner og tidlig død.

Hvor mye koster en slankeoperasjon?

Prisen på en slankeoperasjon varierer fra rundt 98000 kroner og opp mot 140000 kroner, men man kan også finne priser ned i 80000 kroner om man er heldig og noen averterer med et godt tilbud. Dette kommer imidlertid (og naturlig nok) an på typen operasjon man skal ha utført.

Kan fastlegen hjelpe med vektnedgang?

Du kan bestille time til fastlegen din og få informasjon og hjelp til å gå ned i vekt. Det er anbefalt at en sjekker med fastlegen sin før en starter å slanke seg. Det å ha en overvekt fører ofte til helseplager. Legen kan gi deg råd og veiledning i forhold til det å gå ned i vekt på en bra måte.

Leave a Comment