Hvordan dyrke Permakultur?

Dyrking i soner

Innenfor permakultur deles hagen inn i ulike soner, ofte med utgangspunkt i huset og de områdene man beveger seg mest i. En sone for grønnsaker kan gjerne plasseres nære kjøkkenet, men det tas også hensyn til mikroklima, vannforsyning og hvordan ulike planter påvirker hverandre.

Hva kan man dyrke inne?

Uendelige muligheter. Kål, tomater og agurker er bare en brøkdel av hva du kan dyrke innendørs. Krydder, karse, salat, ingefær, chili, paprika, ananas, physalis, hvitløk, microgreens, jordbær – ja til og med poteter er mulig å dyrke inne med rett belysning, god jord og næring.

Hva er lettest å dyrke?

Sukkererter, bønner, spinat, salat, ruccola, reddik, dill, gulrot og mangold er eksempler på grønnsaker som er enkle å dyrke selv. De gror lett og gir avlinger på ganske kort tid. Etter hvert kan du plukke grønnsakene direkte fra hagen eller plantekassen.

Hvordan dyrke uten jord?

Du trenger bare vann, frø, næring og lys. Dyrk i vinduskarmen, balkongkassen eller på kjøkkenbordet. Hydroponisk dyrking betyr å dyrke i et system uten jord, nemlig rett i vann. Så lenge plantene får dekket behovet for lys, varme, vann og næring, vokser de like godt i vann som i jord.

Hvordan dyrke Permakultur? – Related Questions

Hva er lurt å dyrke selv?

Bladgrønnsaker. Salat er nevnt, spinat, ruccola og andre planter som dyrkes for bladenes del er lett å lykkes med selv om du er nybegynner i hage-faget. Det er kanskje aller lettest å lykkes med å dyrke i krukker. Start gjerne med plukksalat, den kan høstes 4-6 uker etter såing.

Hva kan man dyrke i minidrivhus?

Plantasjen anbefaler planter som bregner, adiantum, mose, orkideer og begonia til lukkede terrarier. Til åpne varianter er det fint med sukkulenter eller andre små, grønne planter som ikke krever mye vann, skriver Plantasjen. Det finnes også luftplanter, som ikke trenger jord, men kan dusjes.

Hva kan dyrkes i krukker?

Disse plantene er det enkelt å lykkes med om du bare kan dyrke i krukker:
  • Jordbær. Veldig enkelt å få til på balkong og terrasse.
  • Jordskokk. Trenger dybde på jorden.
  • Tomat. Velg en liten sort, en buskete en, hvis du skal ha dem på balkong.
  • Sukkererter. Ikke for sent å så frø av disse.
  • Rabarbra. Et must i kjøkkenhagen.

Hva kan man dyrke om vinteren?

Både ute og i drivhus

På friland får planter som tåler mye kulde, stå i jorden vinteren igjennom: grønnkål, purpurkål, jordskokk, vintersalat, spinat, vintergulrøtter og pastinakk. I drivhustunnel klarer også salat og vinterportulakk seg fint.

Hva kan man dyrke på mars?

Nå i mars når vinteren går mot slutten, kan du begynne å så de første grønnsakene. Reddik, kål, salat, erter, spinat, bladbete og hvit reddik er egnet for såing i lave temperaturer. Hvis du har et lite drivhus eller glassbeskyttelse til plantene, kan du dyrke fennikel, brokkoli, blomkål og andre kålvarianter.

Hva planter man i februar?

Start våren inne i februar

Se gjennom vårt store frøsortiment og start med planter som trenger litt lengre tid til å gro og vokse, som purre, aubergine, chili, tomat og paprika. Stiklingene begynner å dukke opp i butikkene våre og tar med seg en følelse av at våren er på vei.

Hva skal man så i februar?

Chili, paprika, aubergine, artisjokk, sellerirot og purre bør sås i januar/februar. Alt annet kan du vente med å så til senere i vår. Når fristende frøposer kommer i posten, er det fort gjort å bli for ivrig. De små frøene tar liten plass, og det er jo så morsomt å så i potter og brett for å se hva som kommer opp!

Hva kan sås i april?

Ringblomst, solsikker, blomkarse, kornblomst, erteblomst og pyntekorg er sommerblomster som du kan så selv i april og mai. De fleste sommerblomstene som du får kjøpt i hagesentrene, som petunia, stemor og margeritter, er det litt styrete å drive å så selv.

Hva gjøre i hagen i februar?

Mange fugler trenger fortsatt mat for å klare seg gjennom vinteren.

  • På Sør-og Vestlandet kan du godt begynne beskjæringen av druer, bærbusker, kirsebær, plommer og epletrær.
  • Det er på tide å planlegge både blomsterbed og grønnsakshage.
  • På milde steder kan du nå plante ut løkvekster og stemorsblomster på trappen.

Når skal man så gulrøtter?

frøene tidlig som mulig og seinest i midten av juni. Lag en 2-4 cm dyp gjennomvannet såfure som frøene legges i og lukk furen med jord etterpå. Spiretid er minimum 14 dager. Avstanden mellom plantene i radene bør være 4-8 cm og radavstanden bør være 25-30 cm.

Skal gulrøtter gjødsles?

Den er storforbruker av kalium så jorden må gjødsles. Gi den godt med naturgjødsel, kompost, aske og benmel. Men gjødsel ikke for kraftig.

Hva er best å dyrke i pallekarm?

En sørvendt balkong egner seg best for dyrking av tomater, frukt og bær. På vest- og østvendte balkonger kan du dyrke det meste. Der har du solen jevnt over hele dagen. Nordvendte balkonger egner seg mer for kål og grønne bladgrønnsaker som tåler mer skygge.

Hvor mange gulrøtter i en pallekarm?

Står gulrøttene for tett kan de bli ganske små. En normal pallekarm får plass til 4-5 lange rekker med gulrot.

Hvordan få store gulrøtter?

Stell gulrot

I all hovedsak handler det om at gulroten ikke vil konkurrere om hverken lysmengde, vannmengde eller plass – og derfor gir du gulroten de beste forutsetningene for å vokse seg store når de er fri for ugress. Gulroten krever ikke spesielt mye næring, og klarer seg godt uten gjødsling.

Leave a Comment