Hvordan bytte etternavn ved ekteskap?

Du må søke skatteetaten om å gjøre en navneendring etter bryllupet. Dette gjør du ved å fylle ut et skjema for endring av navn på skatteetaten sine sider. Skjemaet kan fylles ut både elektronisk og på papir. Skjemaet finner du her: Søknad om navneendring.

Hvor lang tid tar navnebytte?

Dersom saken din godkjennes automatisk, vil navneendringen registreres umiddelbart. Det kan ta inntil fire uker å behandle en søknad manuelt. Om din søknad har gått til manuell saksbehandling vil du få beskjed. Du kan selv logge inn og se status på saken din.

Hvor mye koster det å skifte navn?

Det koster ikke noe å endre navnet hos Skatteetaten. Helsemyndigheter og andre myndigheter (som skole) vil automatisk få oppdatert navnet ditt etter at det nye navnet er registrert i folkeregisteret. Det koster 570 kroner med nytt pass for personer over 16 år.

Hvordan bytte etternavn ved ekteskap? – Related Questions

Kan man bytte etternavn uten å være gift?

For at du skal kunne ta et beskyttet etternavn, må alle som allerede heter det, samtykke. Du kan også ta et beskyttet etternavn dersom du har en tilknytning til navnet, for eksempel ved slektskap, ekteskap, adopsjon, steforeldreforhold eller fosterforeldreforhold.

Hvilke navn er ikke lov i Norge?

Og selv om alle ønsker å være originale, går nok noen litt for langt. Blant annet har disse navnene ikke blitt godkjent i Norge: Busemand, Anus, Ølgyda, Gnomen, Dynefjæder, Musa, Røy og Surill.

Er det lov å kalle barnet sitt for bjørn?

– Mange tror man ikke kan hete Bjørn, Ulv eller andre dyrenavn. Det stemmer ikke. Det har aldri vært noen regel mot å bruke slike navn, og det er tull fra ende til annen, sier Utne med et smil.

Hvor mange ganger kan man bytte navn?

Hvis du vil bytte navn er det viktig at du er sikker, for du kan nemlig ikke endre det mer enn én gang hvert tiende år. Det finnes noen unntak, men hovedregelen er at du ikke kan bytte oftere enn dette. I navneloven står det også regler for hva slags fornavn, mellomnavn og etternavn du kan ha.

Hvor sjeldent er navnet ditt?

Lurer du på hvor vanlig ditt navn er, kan du sjekke det raskt og enkelt på SSB sine nettsider. Her skriver du inn for- eller etternavnet ditt og trykker enter. Søker man for eksempel på et veldig vanlig guttenavn som Jonas, kan man se at det er over 14 000 menn som har dette som fornavn.

Er dyrenavn lov?

Ikke ulovlig med dyrenavn

Det er ikke og har ikke vært ulovlig å gi barna sine dyrenavn i Norge, sier Ouren.

Hva er et beskyttet etternavn?

Et beskyttet etternavn er i Norge alle etternavn som ikke has av flere enn 200 personer. Om en person vil endre navn til et beskyttet etternavn utenfor giftemål, må han eller hun innhente samtykke fra samtlige som har dette etternavnet. For barn under 18 år gis samtykke av den eller dem som har foreldreansvaret.

Hva skjer hvis man ikke velger navn?

– Om navn ikke er meldt til oss innen barnet er seks måneder gammel, blir det stående registrert uten fornavn men med mors etternavn. Staten har ikke rettslig adgang til å dele ut fornavn, forteller han. – Når barnet er født og får tildelt personnummer, får foreldre tilsendt forespørsel om navnevalg.

Kan man lage sitt eget etternavn?

Det gjøres via søknad til Folkeregisteret, som enkelt kan fylles ut på nett her. Kriteriet er at navnet enten ikke er i bruk fra før, eller er brukt av mange. Navn som er i bruk av 200 eller færre, er beskyttet.

Kan man endre navn før bryllupet?

Gjennomfør gjerne navneendringen før selve bryllupet, da booking av fly og hotell krever navn, og reise krever oppdatert pass med riktig etternavn. Husk også at selv om du på papiret har endret navn før eller etter vielsen, kan du gjerne «bytte» i for eksempel sosiale medier når du faktisk gifter deg.

Hvem skal ha beskjed om navneendring?

Her kan du laste ned meldingsskjema som brukes for å melde endring av navn. Det må gis melding for hver person som skal endre navn. Du kan endre ditt eget navn, samt navn til barn du har foreldreansvar for, hvis de er under 16 år.

Kan man ha 2 mellomnavn?

Man kan ha så mange mellomnavn man ønsker, begrenset av hvilke navn man rett til å føre. Før den nye navneloven fra 2003 kunne man i Norge bare ta sine foreldres slektsnavn eller mellomnavn som mellomnavn.

Hvem bestemmer navn?

– Det er nok helst mor og far som bestemmer navnet, men noen ganger må de nok ta hensyn til besteforeldre og søsken som misliker et navneforslag, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Kan man velge hvilket som helst etternavn?

Etternavn: Frie etternavn: Etternavn som er i bruk av over 200 personer i riket, er frie etternavn. Det vil si at hvem som helst kan velge dette som etternavn. Typisk Hansen, Olsen, Johansen etc.

Hvem sitt etternavn skal barnet ha?

Etternavn. Når man skal gi etternavn til et barn kan man velge mellom morens og farens etternavn, eller gi barnet både morens og farens etternavn som dobbelt etternavn med bindestrek. Barnet kan også i stedet få et hvilket som helst etternavn hvis dette ikke er blant de beskyttede navn.

Kan barn ha to etternavn?

Barnet skal ha fornavn og ett enkelt etternavn eller dobbelt etternavn skilt med bindestrek. I tillegg kan barnet ha mellomnavn. Merk at et mellomnavn ikke er et fornavn. Navn som kan tas som etternavn kan også tas som mellomnavn.

Leave a Comment