Hvordan bygge kompostbinge til hageavfall?

Hageavfallet kan komposteres i en haug eller en kompostbinge. Haugen bør være omtrent en meter høy, en meter bred og så lang som nødvendig. En åpen kompostbinge kan være laget av tre, netting eller plast. Er du plaget av brunsnegler, er det en fordel å ha komposten i en kompostbinge.

Hvordan bruke varmkompost?

Det er enkelt å fylle på med avfall i en varmkompost. Det er bare å åpne lokket og legge avfallet på toppen med et lag kompostbark over. Ikke tar det mye tid heller. Man må jo uansett gå ut med søpla.

Hva bør man ikke ha i kompostbingen?

Plasser gjerne kompostbingen litt i utkanten av hagen, i tilfelle det skulle bli lukt.

Hva bør du IKKE legge i varmkomposten:

  1. Bein (brytes ikke ned på lang tid)
  2. Sitrusfrukter (blir bare fluer)
  3. Bananskall (tar for lang tid)
  4. Hele eggeskall (knus dem først)

Hvordan bygge kompostbinge til hageavfall? – Related Questions

Skal eggeskall i kompost?

Det meste av frukt- og grønnsaksavfall går i komposten. Det samme gjør kaffegrut, teposer, knust eggeskall, eggkartong, tørkepapir, strimlet papir, papp, gråpapir, strø fra kanin- og hamsterbur, litt aske etter vedfyring, alt vanlig grøntavfall som gressklipp, kvister, greiner og liknende.

Kan man ha aske i komposten?

Kast heller ikke aske i komposten. Det inneholder mye kalk og øker kompostens pH-verdi, noe som ikke er ønskelig.

Hvor lang tid før kompost blir til jord?

I gjennomsnittet bruker varmkompost 3-5 måneder til å bli bruksklar, mens kaldkompost er klar til bruk 1-2 ganger i året. En god tommelfingerregel er at det skal lukte jord når en åpner kompostbingen. I noen tilfeller kan komposten lukte råttent.

Hvilke planter liker kaffegrut?

Roser, geranium, engletrompet, oleander, hydrangea, rhododendron og asalea reagerer alle spesielt godt på kaffegrut som gjødningsmiddel. Og sist men ikke minst tiltrekker denne miljøvennlige gjødningen seg meitemark, som løser opp jorden og forsyner den og plantene med næringsstoffer fra sin avføring.

Hva kan man kaste i varmkompost?

Varmkompost handler om det meste innen matavfall. Epleskrotter, potetskrell og annet grønt matavfall kan kastet i kaldkompost. Da matrester som oppbevares under en viss temperatur tiltrekker seg fluer, mus og rotter, må varmkompost oppbevares i isolerte beholdere.

Hvordan begynne med kompost?

Start med et lag greiner, kvister og grovt hageavfall, slik at det kommer inn luft nedenfra. Deretter legger du et lag finere hageavfall og til slutt et lag med ferdig kompost eller jord. Nå kan du legge i ditt eget husholdningsavfall. Finfordel alt av avfall og tilsett kompoststrø.

Hvor skal man plassere kompostbinge?

Plasseres på drenerende underlag, gress, grus eller lignende da ansamling av sigevann på bakken vil lukte. Man må se til at luftinntakene i bingen ikke tettes av gress, snø eller jord og lignende. Unngå plassering i nærheten av soveromsvinduer, utvendig sitteplasser og naboer på grunn av eventuell lukt.

Hvordan bruke kugjødselkompost?

Bland like deler kugjødselkompost med eksisterende jord på plantestedet, eller med en god plantejord. Kugjødselkompost kan også legges rett i plantehullet, det kan ikke annen gjødsel. Tre uker etter planting, bør du gjødsle med annen gjødsel, for eksempel hagegjødsel eller helgjødsel.

Hva er forskjellen på kugjødsel og kugjødselkompost?

For at plantene skal trives trenger de næring, og det beste er å gjødsle jorda de skal vokse i. Vi bruker kugjødselkompost hver gang vi planter nye planter. Kugjødselkompost er som navnet tilsier kompostert kugjødsel, som er blandet med torv.

Hva kan jeg bruke i stedet for lecakuler?

Ingen planter har hørt om betongslagg eller lecakuler. Vannet renner for fort gjennom, og plantene får ikke strukket røttene nedover. Derfor bør du benytte sand i stedet.

Kan man plante i kugjødselkompost?

Hageland anbefaler Hageland Kugjødselkompost til planting av alle roser, løk, klatreplanter og sommerblomster. Bland kugjødselkompost sammen med jorda i bedet, verandakassen eller krukka. Roser vil gjerne ha et godt lag med kugjødselkompost rundt stammen hver høst.

Kan planter dø av for mye gjødsel?

For mye gjødsel kan definitivt drepe planter, ja. Konsentrert gjødsel gir sviskader på røttene, så det lønner seg å bruke riktig blandingsforhold.

Kan man bruke jord fra i fjor?

Jorda du har kan som regel brukes år etter år, men det er lurt å iblande organisk materiale, næring og struktur.

Hvordan få luftig jord?

For å oppnå en mer næringsrik- og luftig jord, blander vi inn barkmull og kukompost. Barkmull er bark som har gjæret fra seg og som er finmalt. Det gir porøs jord som suger fuktigheten til seg. Kukomposten inneholder mange mikroorganismer og næring.

Hvor ofte bør man skifte jord?

Unge potteplanter i vekst skal omplantes til nye potter med ny jord en gang i året. Større planter og langsomt voksende planter kan du plante om hvert andre år, eller når planten begynner å bli for stor for potten. Dersom planten ser ut til å trives vil den klare seg.

Hvordan vet man om man har sur jord?

De fleste hageplanter liker en ph-verdi på rundt 6. Er du usikker på om du har for sur jord, kan du sjekke ph-verdien med ph-strips. Kalker du på våren, vil dette kunne hjelpe på dersom jorden er for sur.

Leave a Comment