Hvordan bruker vi en purreløk?

Har du stått med en purre i hånden og lurt på hvilken del av grønnsaken du egentlig kan bruke? Faktisk kan hele planten spises, men den grønne og den hvite delen har forskjellige bruksområder. Den hvite delen er mørest og brukes ofte rå – for eksempel på brødskiven – mens den grønne egner seg godt i supper og gryter.

Hva er purreløk bra for?

Purren er rik på kostfiber og B-vitaminet folat. Den er også en fin kilde til vitamin B6, vitamin C og mineralet kalium. Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen.

Er purre og vårløk det samme?

Vårløk er en spesiell løksort som ser ut som en purreløk. Den danner som purreløk en lang smal stilk av tett sammenrullede blader. Hele planten er lang og smal, hvit eller rød nederst og mørk grønn øverst. Vårløk har en mild og fin løksmak, og hele planten kan spises både rå, kokt og stekt.

Hvordan bruker vi en purreløk? – Related Questions

Hvilken løk er best?

Den hvite delen er den møreste og ofte betraktet som den beste. Den spises ofte rå. Den grønne delen bør derimot kokes og brukes ofte i kremet fiskesuppe, lapskaus og ikke minst i kraft og fonder.

Hvor lenge holder purreløk seg?

Purre: Holder seg best ved ikke mer enn 5 grader i en plastpose i kjøleskapet. Da er holdbarheten to uker. Grønnsaker med jord bør ligge i kjøleskapets grønnsakskuff.

Er purre en løk?

En del av løkfamilien

Purre er i samme slekt som kepaløk, sjalottløk, hvitløk og gressløk. Men purre både dyrkes og lagres helt annerledes enn vanlig gul løk. Purre tåler å stå ute ganske lenge utover høsten og vinteren, den fryser ikke slik som mange av de andre grønnsakene.

Hvordan ser vårløk ut?

Vårløk er en spesiell løksort som ser ut som en purreløk. Den danner som purreløk en lang smal stilk av tett sammenrullede blader. Hele planten er lang og smal, hvit eller rød nederst og mørk grønn øverst.

Hva bruker man av vårløken?

Den milde og herlige smaken passer perfekt til wok eller grønnsakssuppe, for eksempel. Vårløken kan spises som den er, men er også super kokt, smørdampet eller stekt. Prøv å blande den inn i en wok, salat eller suppe. Smaken er aromatisk, og kan minne om en blanding av purreløk og gressløk.

Hvordan kutte purre løk?

  1. STEG 1. Fjern toppen av purren.
  2. STEG 2. Skjær et snitt inn mot midten av purren fra toppen og ned mot stilken – uten å skjære helt gjennom.
  3. STEG 3. Vask purren i kaldt vann mens du sprer lagene fra hverandre, og sørger for å vaske godt mellom hver lag.
  4. STEG 4. Hakk i vei! 🙂

Kan man fryse purre?

Purre kan fryses ned uten videre behandling. Det er da viktig at den vaskes godt. Det sitter ofte en del skitt og rusk mellom bladene i den grønne delen, så det kan være lurt å snitte opp purren slik at du får vasket ut dette skikkelig før den fryses.

Hvordan dele opp purre?

Lag et snitt ca. 4 cm fra roten igjennom hele purren på langs opp til enden. Se bildet. Lag deretter ett snitt på tvers som ett kryss, likt som forrige snitt, slik at du nå får fire like deler.

Når Prikle purre?

Prikles i april

April er en fin tid å prikle purre. Da deler du spirene fra hverandre og planter i potter med jord, 1 og 1. Du kan gjerne ha 3-4 purrer i hver potte. Mest sannsynlig har du sådd flere purrer enn du har plass til å dyrke frem, så du kan ta vare på de kraftigste spirene når du prikler.

Hvordan Gro ny purreløk?

Purre kan dyrkes nordover og oppover i høyden, men gir da lavere avling. Optimal veksttemperatur ligger i området 15 – 20°C, noe man ofte finner både sommerstid og utover høsten. Purre bør dyrkes på moldrik, næringsrik og dyp jord, som er veldrenert og godt kalket. Leirjord kan skape problemer ved innhøsting.

Hvor dypt plante purre?

Plant i individuelle, dype hull med en planteavstand på 10–20 cm og en avstand mellom radene på 45–60 cm. Jo dypere purreløken plantes, jo lengre hvit løk dannes det. Man kan også hyppe jorden rundt purren etter hvert som den vokser. Dekk jorden etter planting med fiberduk eller gressklipp.

Hvorfor går purre i stokk?

Lav temperatur i kombinasjon med lang dag er forhold som fremmer stokkløping. Reddikker, fenikkel, purre, salat, rødbeter og gulrot er eksempel på grønnsaker som kan ødelegges av stokkrenning. Fenikkel som har gått i stokk.

Er purreløk flerårig?

Visste du at purre er flerårig, og kan dele seg i fedd – som hvitløk? Prøv å la noen stå til neste år, så får du nydelige blomster også.

Når skal purre høstes?

Høsting. Høsteklar tidlig på høsten når de har den ønsket størrelse du vil ha. Ta tak i bladverket og bare napp dem opp fra jorda! Skylles i vasken og brukes direkte i matlagningen!

Kan man bruke løk som spirer?

Også hvitløksfedd som har begynt å spire kan brukes, og den nederste delen av salaten og løken har potensiale for å bli ny mat. Plant stilkbiten fra salaten, feddet fra hvitløken og/eller en løkskalk i litt jord. Da slår de røtter og lager ny salat og løkgress.

Leave a Comment