Hvordan bruke Støpejernspanne?

Jernpanne eller støpejernspanne

De er litt tunge, men tåler svært høy varme uten å slå seg. De er derfor ideelle til bruning og å steke større mengder mat av gangen, maten blir stekt og ikke kokt. Renhold er viktig. Hvis det står matrester i pannen over tid, kan den fort få rustflekker.

Hvilken olje til støpejern?

Det er viktig at man bruker nok og riktig fettstoff når man skal steke i støpejern, bruk helst raps-, solsikke-, maisolje, eller meierismør. Olivenolje er ikke å anbefale til steking, da de fleste ikke tåler så høy temperatur.

Hvor mange grader tåler støpejern?

Støpejern blir bare bedre og bedre jo mer det blir brukt. Tåler opp til 250 grader og kan brukes på alle varme kilder, også i stekeovnen.

Hva er den beste stekepannen?

Scan Pan CTX – BEST I TEST STEKEPANNER

Ved steking tar det en stund før Scan Pan CTX får opp varmen, men når den først når ønsket temperatur, holder denne jevnt over hele pannen. Kjøtt og kjøttkaker får en veldig fin og jevn stekeoverflate og blir aldri brent.

Hvordan bruke Støpejernspanne? – Related Questions

Hvorfor velge støpejern?

Den viktigste egenskapen til støpejern, som gjør at den skiller seg fra andre produkter, er at støpejern har et mye lavere smeltepunkt enn for eksempel stål. Dette gjør at varmen fordeles bedre og jevnere. Støpejern tåler også ekstra høy varme.

Hvor ofte bør man bytte stekepanne?

Med riktig vedlikehold bør en non-stick panne, ofte omtalt som teflonpanne, av god kvalitet holde i minst seks-syv år. Men holdbarheten forkortes hvis man bruker stålredskaper og for høy temperatur når man steker. Skal du kvitte deg med en gammel stekepanne, bør du ikke hive den i søpla.

Hvilken stekepanne er sunnest?

Velg gryter, stekepanner og kasseroller dekket av original, høy kvalitet Teflon, uten skadelige stoffer. På markedet finnes det produkter med Teflon av lav kvalitet, som kunne skrapes bort ekstremt raskt og som frigjør kreftfremkallende stoffer som trenger inn i mat og derfra inn i kroppen vår.

Hvilket stekepanne materiale leder varme best?

Aluminium. Aluminium er et materiale som fordeler og leder varmen raskt og effektivt, og er optimalt til steking ved lav til middels temperatur. I tillegg har aluminium fordelen med å være et lett, ergonomisk materiale som er enkel å håndtere.

Er teflon kreftfremkallende?

Perfluoroktansulfonat og perfluoroktansyre (PFOS/PFOA) har vann- og fettavstøtende egenskaper. Stoffene brytes svært sakte ned i naturen. Stoffene kan hope seg opp og lagres i mennesker og dyr. De kan være giftige for livet i vann, gi fosterskader og er sannsynligvis kreftfremkallende.

Hvorfor blir stekepannen ødelagt?

Tar du en stekepannen som holder høy temperatur rett i kaldt vann kan den få temperatursjokk. Temperatursjokket kan føre til at stekepannen «slår seg» og får ujevn bunn. Du vasker stekepannen feil. Fastbrente rester i panna kan gjøre det fristende å skure den med harde gjenstander som stålull eller lignende.

Kan man bruke Zalo i jernpanne?

Unngå at støpejernet ruster

Flisnes anbefaler alltid god vask i varmt vann og jevnlig innsmøring med matfett slik at ikke jernet blir tørt, for da kan det nemlig ruste. – Du kan gjerne bruke kost og zalo, eller stålull om det sikker godt fast.

Hvordan ta vare på Støpejernspanne?

En vask med såpe en gang i blant vil ikke skade jernpannen, men det aller beste tipset er å la en støpejernspanne rengjøre seg selv ved «å koke den ut». Hell vann i støpejernspannen og la det koke opp. Bruk gjerne en oppvaskbørste mens det koker. Dette løser opp fett, smuss og fastbrent mat.

Kan man bruke Zalo i stekepanne?

Stekepanne med teflon må vaskes etter bruk. Vaskes med oppvaskbørste i varmt vann og zalo. Trenger ikke smøres inn med olje etter bruk. Ikke bruk grove vaskesvamper eller stålull.

Hvordan rengjøre støpejern?

Det eneste som trengs er varmt vann, Zalo eller annen oppvasksåpe, stålull, kokosfett samt litt tid.
  1. La panna stå under varmt og rikholdig Zalovann i ca 25 minutter.
  2. Gi jernpanna en grundig skrubb med stålull.
  3. Vask og skyll godt vekk all såpen.
  4. Kok opp vann i panna.
  5. Varm den opp igjen slik at den tørker.

Hvordan fjerne fastbrent fett fra stekepanne?

To ingredienser
  1. Dryss en generøs mengde natron oppå hele flata som skal rengjøres.
  2. Hell klar eddik på en ren sprayflaske og spray godt på hele overflaten.
  3. La dette virke i 20 minutter.
  4. Deretter skrubber du forsiktig hele overflaten med stålull – ikke vær for hardhendt.
  5. Du avslutter med å skylle panna godt under lunkent vann.

Leave a Comment