Hvordan bli med i jury?

Hvem kan bli meddommer?
  1. snakke og forstå norsk, og for øvrig være personlig egnet til oppgaven.
  2. ha fylt 21 år og være under 70 år når du velges.
  3. ikke være fradømt stemmeretten.
  4. ikke være under offentlig gjeldsforhandling, konkursbehandling, eller i konkurskarantene.
  5. stå innført i folkeregisteret som bosatt i kommunen.

Hva er juryordningen?

Juryordningen avgjør skyldspørsmålet ved å svare «ja» eller «nei» uten at svaret begrunnes ytterligere. Flere mener at kravet til begrunnelse blir bedre ivaretatt og at rettssikkerheten dermed øker.

Hvor mange dommere er det i lagmannsretten?

I den enkelte sak, både i straffesaker og sivile saker, settes retten med tre juridiske dommere. I sivile saker kan to eller fire meddommere (lekdommere) være med hvis det begjæres av partene eller retten finner det ønskelig.

Hvordan bli med i jury? – Related Questions

Hvor mye koster det å anke til lagmannsretten?

Saker som ikke ender med dom:

Ved avledet anke: 29 352 kroner. Blir anken avvist, nektet fremmet eller hevet: 2 446 kroner. Anke over kjennelser og beslutninger:7 338 kroner. Hvis saken blir forlikt/trekkes innen 4 uker før hovedforhandling: 2 446 kroner.

Hvor lenge kan man være meddommer?

Meddommerne kan heller ikke være offentlig gjeldsforhandling, konkursbehandling eller i konkurskarantene. Enkelte yrkesgrupper er også utelukket, blant andre Stortingets representanter, advokater og ansatte i politi og domstol. Meddommere velges av kommunestyret i den enkelte kommune for en periode på fire år.

Er det jury i lagmannsretten?

Juryordningen i Norge ble avviklet av Stortinget i juni 2017 og erstattet av meddomsrett for alle saker som kom til lagmannsrettene etter 1. januar 2018. Norge har ikke lenger jury i noen saker i domstolene.

Hvor mange høyesterettsdommere er det i Norge?

I Norges Høyesterett er det til enhver tid 20 høyesterettsdommere (19 dommere og 1 justitiarius). Antall dommere i Høyesterett ble økt fra 19 til 20 fra 2010 på grunn av økt arbeidsmengde.

Hvor mange dommere i Høyesterett?

Høyesterett er Norges øverste domstol. De utgjør sammen med Stortinget og Regjeringen landets øverste statsorganer. Høyesterett har 20 dommere, og er en ankedomstol som behandler anker over avgjørelser fra lavere domstoler, både sivile saker og straffesaker. Lederen har tittelen høyesterettsjustitiarius.

Hvor mange lagmannsretter er det i Norge?

For hvert lagsogn er det fastsatt et rettssted. Begrepet rettskrets kan brukes om lagdømme og lagsogn. Det er seks lagmannsretter i Norge: Agder, i Skien, omfatter Agder med unntak av Sirdal, og Vestfold og Telemark.

Kan man lese dommer på nett?

På Lovdatas åpne nettsted har du tilgang til nye avgjørelser avsagt av Høyesterett og lagmannsrettene. Du finner også norske sammendrag av et utvalg avgjørelser fra Menneskerettsdomstolen i Strasbourg. ℹ Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Kan man lese dommer?

Du har rett til utskrift av en dom i en straffesak når disse tre kravene er oppfylt: Du kan vise til en konkret sak. Dommen er ikke eldre enn fem år. Dommen har ingen begrensninger i adgangen til offentlig gjengivelse.

Er dommer fra tingretten offentlige?

Dommer er som hovedregel offentlige etter domstolloven § 130. Dommene gjøres normalt tilgjengelig for mediene i en fysisk pressemappe eller elektronisk mappe.

Kan tingretten avvise saker?

Etter at stevningen er kommet inn til retten, undersøker dommeren om den oppfyller kravene i loven. Hvis det ikke er tilfelle, så avvises saken. Er stevningen i tråd med kravene, sendes den til saksøkte. De saksøkte får en frist til å svare, vanligvis tre uker.

Hvor kan jeg se dommen min?

Lovdata tilbyr tilgang til alle avgjørelser fra Høyesterett og lagmannsrettene. Det er omfattende søkemuligheter. Denne tjenesten er en betalingstjeneste som krever abonnement. Lovdata har lagt ut de nyeste dommene fra Høyesterett gratis på internett.

Hvor finner man gamle dommer?

I domstolsarkivene finnes: Protokoller med dommer i sivile saker og i straffesaker – dette gjelder både for underrett, lagmannsrett og Høyesterett.

Er en dom offentlig?

En dom er offentlig etter domstolloven § 124. Du krever utskrift etter straffeprosesslovens § 28. Hvis du ikke får dommen, eller du får den, men det nedlegges et referatforbud, må dette ha hjemmel i domstolloven eller retten må avsi en kjennelse domstolloen § 129.

Kan man få innsyn i rettsdokumenter?

Det finnes ingen bestemmelse i norsk lov som gir deg krav på innsyn i gamle straffesaker – politiets etterforskningsdokumenter, utskrift av rettsmøter m.v. – men du kan likevel ha gode muligheter til å få innsyn. Be politi- eller påtalemyndighet vurdere innsyn etter politiregisterforskriften § 27-2 (3).

Er alle rettssaker offentlige?

I utgangspunktet er rettsaker offentlige. Det betyr at du kan følge nesten alle saker. Se Når går rettsaken for oversikt over hvor og når rettssakene skal gjennomføres. Du kan møte opp uten melde fra på forhånd.

Hvilke saker går for lukkede dører?

«I saker etter ekteskapsloven eller barneloven og i saker mellom ektefeller eller fraskilte om fordeling eller tildeling av formuen, skal rettsmøtet holdes for lukkede dører, med mindre retten av særlige grunner beslutter at saken helt eller delvis føres for åpne dører.

Leave a Comment