Hvordan bli kvitt alger i hagedam?

Hovedårsaken til algeoppblomstring og grønt vann er enkelt og greit for mye næring i vannet! Bløte vannplanter er gull for komposten og blir raskt ny jord. Vedlikeholdet av dammen gjennom sommeren er å jevnlig rense filteret og spyle oppsamlet rusk og rask i komposten.

Hvordan tømme hagedam?

Du kan tømme det med en hevert eller en lensepumpe. En liten fordypning i bassenget til plassering av pumpa gjør det lettere å tømme de siste literne.

Hvor dyp kan en hagedam være?

Hvis dere ønsker å ha dam i en hage, skal dere gjerde inn tomten i henhold til brønnloven. Loven stadfester at hvis dammen er dypere enn 0,2 meter der hvor barn lett kan komme til, må dammen i henhold til veiledning til forskrift om tekniske krav til byggverk sikres med gitter, rist eller lignende.

Hvordan bli kvitt alger i hagedam? – Related Questions

Er hagedam søknadspliktig?

Generelt. Dam kan både være søknadspliktig og unntatt søknadsplikt. En stor dam må alltid ha tilgang til tilstrekkelig vann og tilstrekkelig kapasitet på avløpet. Arealplaner som for eksempel kommuneplanens arealdel, kystsoneplanen eller reguleringsplan, kan inneholde bestemmelser som omfatter dam.

Hvordan planter man i hagedam?

Planter og dyreliv i hagedammer

Tenk igjennom plantenes plassering, og sett gjerne høye planter og busker på nord- og østsiden av dammen for ikke å lage for mye skygge. Vannplanter som trives sprer seg raskt, så ikke plant for tett. Vannliljer, iris, dunkjevle, bekkeblom vil alle kose seg i og ved dammen.

Hvordan lage en dam i hagen?

Bygg aldri dyp dam der det er godt innsyn for barn. Legger du PVC damduk, gjør dette en solfylt dag, da blir den svært fleksibel, EPDM er alltid myk. Fyll dammen med vann, mens du drar i duken langs kantene, da unngår du masse folder. Klipp aldri damduken helt i vannkanten, grav den ned på yttersiden av dammen.

Hvordan lage bekk i hagen?

Man kan evt. bygge bekken på nedsiden av dammen, dersom dette passer bedre i hagen. Lag en kontrollert overrenning av dammen, derfra bygges bekken som skal avsluttes i en pumpekum, eller liten dam, hvor pumpen plasseres. Derfra pumpes vannet via filteret og tilbake i dammen.

Hva kan man bruke som vannspeil?

Det fantastiske er: du kan bruke akkurat hva du vil til å lage deg et vannspeil, for eksempel et brett, en skål, en bålpanne, blomsterkrukker, blomsterkasser, et speil, ja – hva som helst egentlig, så lenge materialet tåler vann – eller kan spraylakkeres til å tåle vann, feks bør du unngå treverk.

Hvor får man kjøpt vannliljer?

Min dam er 40 cm og jeg har valgt små og middels store sorter. Vannliljer får man kjøpt i spesialforetninger som fører damutstyr (tropex.no, aquaworld.no, hagedammen.no , m fl samt på enkelte hagesentre.

Hvilke planter er giftige i Norge?

Giftige planter i Norge
barlind piggeple
belladonnaurt prakthjelm
bulmeurt revebjelle
engletrompet rhododendron
galneurt selsnepe

Hvor giftig er tyrihjelm?

septentrionale) er en svært giftig plante. Kontakt Giftinformasjonen (22 59 13 00) dersom barnet ditt har smakt på tyrihjelm. Ved alvorlige symptomer ring 113. Hele planten er svært giftig, og selv små inntak kan være farlige.

Er vannliljer fredet i Norge?

Vannliljer er fredet så man skal ikke ta seg tilrette her.

Hvilke planter er forbudt i Norge?

De 17 første på listen har vært forbudt siden 2016, de 11 siste siden 2021.
  • Prydstorklokke (Campanula latifolia macrantha)
  • Sølvarve (Cerastium biebersteinii)
  • Filtarve (Cerastium tomentosum)
  • Kjempespringfrø (Impatiens glandulifera)
  • Kjempebjørnekjeks (Heracleum mantegazzium)
  • Tromsøpalme (Heracleum persicum)

Hva kalles også Nøkkerose?

Hvit nøkkerose er ganske vanlig her til lands, og kalles også hvit vannlilje. Kjennetegn: Hvit nøkkerose er norges største blomst. Den vokser i stille tjern, men kan ogå vokse i elver og næringsfattig/næringsrikt vann.

Er hvitveis fredet i Norge?

I motsetning til blåveisen er ikke hvitveisen fredet. Dermed kan vi plukke så mange vi vil. Hvitveisen – eller hvitsymre som noen kaller den (Anemone nemorosa på latin) – er en flerårig plante som tilhører soleiefamilien.

Har man løv til å plukke blåveis?

Biologen opplyser at blåveisen kun er fredet når den vokser i et område som er fredet. Alle andre steder kan man plukke den. Det er heller ikke ulovlig å spa den opp og plante den i et blomsterbed, men Wesenberg advarer folk mot det siste.

Er blåveis giftig?

Blåveis (Hepatica nobilis) er ei plante med mildt irriterande plantesaft. Ein liten smak gir vanlegvis ikkje symptom. Ta kontakt med Giftinformasjonen (22 59 13 00) dersom barnet ditt har ete store mengder blåveis.

Er blåveis fredet i Norge?

Blåveisen er ikke fredet, men den sprer seg sakte og trenger tid til å gro. Det er dessuten ikke lov å ta med seg planter på rot uten grunneiers tillatelse.

Er det giftig å spise hvitveis?

Hele hvitveisplanten er giftig, men forgiftninger hos mennesker og dyr er sjeldne. Det skyldes nok at hvitveis inneholder den flyktige oljen protoanemonin som har en brennende smak og slimhinneirriterende egenskaper.

Leave a Comment