Varsling skal alltid håndteres konfidensielt. Det vil si at identiteten til den som varsler og opplysninger i saken ikke skal være kjent for flere enn strengt tatt nødvendig. Den det varsles om, har rett til innsyn i personopplysningene som behandles om han/henne, og til å gi sin versjon av saken (kontradiksjon).
Hva skal et varsel inneholde?
Et
varsel bør
inneholde konkret og tydelig informasjon om det kritikkverdige forholdet. En saklig og presis beskrivelse er viktig ved både intern og ekstern varsling.
Varselet bør beskrive:
-
Hva har skjedd?
- Hvem er involvert?
- Hvor skjedde det?
- Når skjedde det?
- Har det skjedd flere ganger?
- Var det vitner til stede?
Hvem er part i en varslingssak?
Arbeidstakere som varsler, er oftest ikke den samme som saken handler om (part i saken). I en varslingssak er det kun den eller de som varslingen retter seg mot, eller den saken direkte gjelder, som har rett til innsyn. Den som varsler, har derfor ikke automatisk rett til å få vite hvordan arbeidsgiver håndterer saken.
Hvilke regler gjelder for varsling?
Varslingsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven presiserer at arbeidstakere som varsler om kritikkverdige forhold, har et vern mot gjengjeldelse. Det vil si at alle former for straff eller andre negative reaksjoner mot en arbeidstaker som varsler eller vurderer å varsle om kritikkverdige forhold, er forbudt.
Hvordan behandle en varslingssak? – Related Questions
Hva er forskjellen på et avvik og en varslingssak?
Det betyr ingenting hva en kaller det eller hvordan det kategoriseres (som avvik, klage, bekymringsmelding, si ifra osv.). Det er innholdet i det de sier ifra om, og hvem som sier ifra, som avgjør om det er et varsel. Les mer om varsling. Avvik er brudd på kravene i helse-, miljø- og sikkerhetslovgivningen.
Hvorfor er det viktig å varsle?
Hvorfor er det viktig å varsle? Formålet med varsling er å avdekke eventuelle lovbrudd eller uakseptabel adferd. De nye reglene om varsling legger til rette for at flere skal kunne varsle om kritikkverdige forhold. Varsling blir sett på som et samfunnsgode.
Hva er arbeidsgivers plikter hvis det varsles internt?
Bestemmelsens første ledd fastslår at arbeidsgiver har en plikt til å utarbeide rutiner for intern varsling, dersom den jevnlig sysselsetter minst fem arbeidstakere. Med sysselsatt menes at både faste, midlertidige og innleide ansatte skal regnes med.
Hva er varslingsplikt?
Hva sier arbeidsmiljøloven om varsling? Enkelt sagt har arbeidstaker rett til å varsle om kritikkverdige forhold i virksomheten uten å bli gjengjeldt for det (§§ 2-4, 2-5). Arbeidsgiver har plikt til å legge til rette for varsling (§ 3-6). (2) Arbeidstakers framgangsmåte ved varslingen skal være forsvarlig.
Hva er kritikkverdige forhold?
Med kritikkverdige forhold menes forhold som er i strid med lover, etiske retningslinjer i virksomheten, eller etiske normer som det er bred tilslutning til i samfunnet – for eksempel: Fare for liv eller helse. Fare for klima eller miljø Korrupsjon eller annen økonomisk kriminalitet.
Når arbeidsgiver bryter loven?
Etter lovens § 19 kan straffen for arbeidsgiver ved forsettlig eller uaktsomt brudd på loven bli inntil tre måneders fengsel, men kan ved særlig skjerpende omstendigheter bli opp til to år. Strafferammen for arbeidstakere ligger lavere, både ved uaktsomhet og ved særlig skjerpende omstendigheter.
Hva vil det si å trakassere?
Det er trakassering når en person blir utsatt for uønskede negative handlinger, unnlatelser eller ytringer som virker eller har til formål å virke krenkende, skremmende, fiendtlige, nedverdigende eller ydmykende.
Hva er straffen for brudd på arbeidsmiljøloven?
Etter arbeidsmiljøloven § 19-1 første ledd vil forsettlige eller uaktsomme overtredelser straffes med bøter eller fengsel i inntil ett år, mens særlig skjerpende omstendigheter kan føre til fengsel inntil tre år etter § 19-1 annet ledd.
Hvordan klage på arbeidsgiver?
En klage skal – uavhengig av hvem som er klageinstans – sendes til Arbeidstilsynet. Fristen for å klage er tre uker fra det tidspunktet vedtaket er mottatt, jf. forvaltningsloven § 29. Klagen skal undertegnes av klageren eller vedkommendes fullmektig.
Hva er en dårlig sjef?
Det vanligste kjennetegnet på dårlig ledelse er at det forekommer vedvarende personalproblemer og konflikter på områder der lederen er ansvarlig. Å lede betyr å oppnå resultater gjennom andre mennesker. Klarer ikke lederen dette, er vedkommende en dårlig leder.
Hva skal til for å få en leder sparket?
Du kan skrive klage på sjefen til høyere hold, eller velge å ta kontakt med Arbeidstilsynet. Sistnevnte kan kontrollere om det er behov for tiltak etter arbeidsmiljøloven. Bedrifter med dårlige ledere har ofte stort gjennomtrekk av ansatte, hyppige sykemeldinger eller dårlig arbeidsmiljø.
Hvordan bli kvitt en dårlig ansatt?
Videre gjelder følgende:
- Oppsigelsen skal være skriftlig, enten den kommer fra arbeidsgiver eller arbeidstaker.
- Oppsigelsen fra arbeidsgiveren skal leveres til arbeidstakeren personlig eller sendes rekommandert.
- Oppsigelse fra arbeidsgiver skal opplyse om arbeidstakerens rett til å kreve forhandlinger og reise søksmål.
Kan man få sparken uten grunn?
Som utgangspunkt kan du kun få sparken dersom det foreligger saklig grunn som begrunnes i virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold. Dette følger av arbeidsmiljøloven § 15-7 som gjelder vern mot usaklig oppsigelse.
Kan man bli sagt opp uten grunn?
Arbeidstaker har et sterkt stillingsvern, og det er ikke tillatt å si opp noen uten grunn. Oppsigelsen må være saklig begrunnet i forhold til virksomheten, arbeidsgiver eller arbeidstaker. Arbeidsgiveren har ingen generell plikt til å oppgi begrunnelse samtidig med oppsigelsen.
Kan man få sparken for å være syk?
Arbeidsmiljøloven § 15-8 har regler om oppsigelsesvern ved sykdom. Bestemmelsen slår fast at arbeidstaker som er helt eller delvis borte fra arbeidet på grunn av ulykke eller sykdom, ikke av den grunn kan sies opp de første 12 måneder etter at arbeidsuførheten inntrådte.
Hvor mye fravær er normalt jobb?
16,5 dager i året. Ifølge Bergli vil en person som jobber fulltid ha cirka 226 arbeidsdager i året. Med en gjennomsnittlig fraværsprosent på 7,3 prosent tilsvarer dette 16,5 dagers fravær hvert år.