Hvor vokser fjellbjørk?

Fjellbjørk vokser i fjellregionen i hele Sør-Norge, i Nord-Norge også i lavlandet. I Norden vokser den i Finland, Sverige, Norge og på Island. Den danner tregrensen mot snaufjellet mange steder. Den blir inntil 8 meter høy, og er motstandsdyktig mot frost og vind i fjellet, hvor den former seg etter terrenget.

Hvor fort vokser en bjørk?

Vanlig bjørk – Betula pubescens

Tre fra Europa som blir opptil 20 meter høyt og 10 meter vidt. Vokser 80 cm i året.

Er bjørk god ved?

– Hva slags treslag er best å fyre med? – Bjørk er mest vanlig, men all ved brenner, og det er et poeng, det må ikke være bjørk. Har du ikke behov for veldig mye varme så kan du klare deg godt med gran, furu, osp eller or, sier Gjølsjø.

Hvor vokser fjellbjørk? – Related Questions

Er bjørk giftig?

På giftinformasjonen sine nettsider står de følgende om bjørk: “De fleste trær er lite giftige og vil derfor ikke gi noen symptomer ved en liten smak. Bjørk (Betula) er et slikt tre. Gi gjerne litt å drikke dersom barnet ditt har smakt på bjørk” [3].

Hvorfor fyre med bjørk?

Bjørk inneholder jo mye energi og har fin hvit bark. Et særdeles dekorativt treslag å legge opp i vedlag inntil peis eller vedovn.

Hva er best av eik og bjørk?

Bjørk kan sies å være et middels hardt treslag. Eik, bøk og ask er hardere, tettere og har større egenvekt. En vedkubbe av bjørk på 1 kilo vil være større i volum enn en 1 kilos vedkubbe av eik, forteller han. – Tettere treslag er ganske enkelt tyngre, og gir mer varme per volum.

Kan man spise bjørkeblader?

Bjørkeriset kan brukes som gulvdekke og som ris i badstue. Knopper og blader kan man spise eller koke te på.

Er bjørkesaft sunt?

Bjørkesaft har et naturlig innhold av magnesium, kalium, kalsium, mangan, sink, jern, fosfor, natrium, aminosyrer og stoffer med antioksidant virkning. Den inneholder elektrolytter som er gode for benbygningen, musklenes og nervenes arbeid, i tillegg til at de er nyttige for væskebalansen.

Kan man drikke Bjørkesevje?

Den kan drikkes som den er eller brukes i ølbrygging, vinbrygging, og i matlaging. Brød bakt med bjørkesaft sies å heve bedre, blir saftig og får en delikat smak. Saften kan også kokes inn til en tyktflytende sirup som kan brukes i desserter eller sauser. Vi lager vår egen probiotkadrikk med bjørkesevje.

Hvor gammel blir en bjørk?

Normal levetid for bjørk anslås til 60–80 år, og flere av trærne i alleen er da også preget av høy alder.

Hvor mye vann drikker en stor bjørk?

En vanlig bjørk kan suge opp over 500 liter vann hver dag. Dermed kunne man tenke seg trær og busker som et naturlig flomvern i disse ekstremværtider.

Hva slags tresort er det mest av i Norge?

Trærnes ti på topp – i antall
  • Bjørk: 4,9 milliarder.
  • Gran: 3,2 milliarder.
  • Furu: 1,5 milliarder.
  • Gråor: 392 millioner.
  • Rogn: 327 millioner.
  • Selje: 152 millioner.
  • Osp: 121 millioner.
  • Hassel: 102 millioner.

Hvordan kjenne igjen bjørk?

Bjørk kjenner du igjen enten på den hvite stammen eller på de små, taggete bladene. Lønn kjenner du igjen på den spesielle formen på bladet. Furu er et nåletre med lange nåler, mens gran har korte.

Hvilken tresort gir mest varme?

Kongen på haugen er bøk, en skikkelig hardhaus som varmer godt. Bøk har brennverdi på rundt 3000 kwH per fastkubikk m3. Den vanligste tresorten vi bruker som fyringsved i Norge er bjørk, den gir 2650 kwH. Så har du de noe mykere treslagene som furu, gran og or på rundt 2200 kwH.

Når er det best å felle bjørk?

For at årets ved skal ha tid til å tørke ut før fyringssesongen, bør trærne felles så tidlig som mulig på våren. Hogsten bør ideelt sett skje før treet våkner av vinterdvalen, dvs. ved påsketider. Når løvet begynner å vokse ut på greinene, er det allerede en høy vanntransport oppover i stammen.

Hva er det hardeste tresorten?

Den hardeste tresorten ifølge testen er kanadisk lønn, tett etterfulgt av ulike bøketrær, ask og eik.

Hvilket tre gir best ved?

De tresortene som regnes som den beste peisveden er rogn, bøk, eik, ask, lønn og bjørk. Bøk og rogn varmer mest pr. volum, og lønn, eik og ask er nest best. Bjørk, furu, svartor og selje deler tredjeplassen.

Hvilket tre brenner lengst?

Resultatene viste at de tyngste treslagene hadde høyest brennverdi. – Helt på topp kom kristtorn, deretter barlind, bøk, eik, ask og så først rogn, litt over alm i brennverdi, forteller Gjølsjø. Kristtorn og barlind er arter som aldri blir noe særlig større enn 10-12 meter høye.

Hva brenner best av bjørk og furu?

Gran og furu (nåletrær, bløte tresorter) er best. Bjørk, ask, bøk, lind, lønn og poppel (løvtrær, harde tresorter) kan også være egnet. Tyrived i furustubber og rotvelt brenner svært godt, men soter mye. Både tørr og frisk fjellbjørk er egnet.

Leave a Comment