Hvor skal man plassere kompostbinge?

Plasseres på drenerende underlag, gress, grus eller lignende da ansamling av sigevann på bakken vil lukte. Man må se til at luftinntakene i bingen ikke tettes av gress, snø eller jord og lignende. Unngå plassering i nærheten av soveromsvinduer, utvendig sitteplasser og naboer på grunn av eventuell lukt.

Hvordan lage din egen kompostbinge?

For å lage en egen kompostbinge i hagen trenger du bare å kjøpe en kompostbinge. Denne kan se ut som en stor netting, og plasseres i en lun og skyggefull del av hagen. Deretter er det bare å fylle den med matrester og hageavfall og la det ligge og omdannes til jord.

Hva skal i en kompostbinge?

Det meste av frukt- og grønnsaksavfall går i komposten. Det samme gjør kaffegrut, teposer, knust eggeskall, eggkartong, tørkepapir, strimlet papir, papp, gråpapir, strø fra kanin- og hamsterbur, litt aske etter vedfyring, alt vanlig grøntavfall som gressklipp, kvister, greiner og liknende.

Hvor skal man plassere kompostbinge? – Related Questions

Hva bør man ikke ha i kompostbingen?

Plasser gjerne kompostbingen litt i utkanten av hagen, i tilfelle det skulle bli lukt.

Hva bør du IKKE legge i varmkomposten:

  1. Bein (brytes ikke ned på lang tid)
  2. Sitrusfrukter (blir bare fluer)
  3. Bananskall (tar for lang tid)
  4. Hele eggeskall (knus dem først)

Kan rekeskall komposteres?

En liten bolle med rekeskall blandet ned i komposten får prosessene til å sette igang med en rykende fart! – På kjølige dager kan litt varmt sukkervann hjelpe til å sette bakteriene i komposteni gang igjen.

Hvordan starter man en kompost?

Start med et lag greiner, kvister og grovt hageavfall, slik at det kommer inn luft nedenfra. Deretter legger du et lag finere hageavfall og til slutt et lag med ferdig kompost eller jord. Nå kan du legge i ditt eget husholdningsavfall. Finfordel alt av avfall og tilsett kompoststrø.

Hvordan fremskynde kompostering?

For å fremskynde nedbrytingen er det lurt å begrense komposten i bredden for å beholde fukt og varme.

Hvordan bygge kompostbinge til hageavfall?

Hageavfallet kan komposteres i en haug eller en kompostbinge. Haugen bør være omtrent en meter høy, en meter bred og så lang som nødvendig. En åpen kompostbinge kan være laget av tre, netting eller plast. Er du plaget av brunsnegler, er det en fordel å ha komposten i en kompostbinge.

Hvordan kompostere avføring?

Husk å grave det litt ned i komposten eller legg en hånd med strø over. I prinsippet kan alt organisk avfall komposteres – også toalettavfall, avføring fra dyr osv. Av praktiske og hygieniske grunner blir det først og fremst kjøkkenavfall, og noe hageavfall, som skal komposteres i den isolerte kompostbeholderen.

Kan man ha aske i komposten?

Kast heller ikke aske i komposten. Det inneholder mye kalk og øker kompostens pH-verdi, noe som ikke er ønskelig.

Kan man kompostere kaffefilter?

Stort sett all mat kan komposteres. Matavfall, kaffefilter, teposer, husholdningspapir, eggeskall, rekeskall osv. Det er best å ha matavfall av ulike matrester. Unngå derfor mengder av samme type mat.

Kan kompost ta fyr?

For høye temperaturer i kompost kan forårsake en spontan forbrenning, men dette er svært sjelden selv blant overopphetede kompostbunker. Riktig luftede og fuktige kompostbunker, uansett hvor varme, er ikke farlige. Selv varme kompostbeholdere som er ganske lukkede, tar ikke fyr hvis de velter og holdes fuktige.

Hva er forskjell på kaldkompost og varmkompost?

I en kaldkompost legger du hageavfall og grønt matavfall som epleskrotter og potetskrell. Til dette formålet holder det med en uisolert kompostbinge. En varmkompostbinge må derimot være helt tett med et lokk. Her kan du kaste animalske matrester som kjøtt og fisk.

Hva er kald kompost?

En kaldkompost er rett og slett en binge der du legger hageavfallet i haug og lar det omdannes til jord. Det er jo det som skjer i naturen også hvis du bare lar løvet ligge, men du kan hjelpe til litt så prosessen går raskere. Du legger altså bare hageavfallet i en haug eller en selvlaget binge, på et skyggefullt sted.

Hvorfor er kompost bra?

Hvorfor komposterer? Ved å kompostere tar man vare på næringsstoffer og sikrer resirkulering av næringsstoffene, samtidig som man binder mer karbon. Nedbrytingen av organisk materiale går fortere og i tillegg bidrar kompostering til mer liv i jorda i form av mikroorganismer og jorddyr.

Kan man kompostere ugress?

Standhaftig ugress, syke plantedeler og planter som har vært behandlet med ugressmiddel er noe av det du bør holde unna komposten – i alle fall dersom du skal bruke den ferdige komposten i blomsterbedet. – Det vil jo spire i komposten, men det spørs jo hva du skal bruke komposten til etterpå.

Hva gjør man med gammel jord?

Rådet fra Bergh er at du tar ut den gamle jorda og blander den opp med litt ny jord før du eventuelt bruker den om igjen, slik at du får inn mer luft og næring. Til dette kan du bruke sand og/eller kompostjord. Og tilfør gjerne en meitemark eller to.

Hvordan lage jord av kompost?

Matavfall kastes i en luftett bøtte, så bruker du ferdig bokashi-strø som inneholder hvetekli, melasse og en bakteriekultur. Matrestene blir fermentert. Når bøtta er full, graves restene ned, og massen blir raskt til jord du kan bruke til planter.

Kan jord gå ut på dato?

Jorda du har kan som regel brukes år etter år, men det er lurt å iblande organisk materiale, næring og struktur.

Leave a Comment