Hvor ofte bør man vaske dyner og puter?

Hvor ofte bør man vaske dyner og puter? Det anbefales at du vasker dynen din én gang i året. Om du pleier å bytte fra vinter- til sommerdyne, er dette et perfekt tidspunkt for å ta den årlige vasken. Hodeputer bør du vaske litt oftere – og minimum to ganger i året.

Hvor ofte bør du bytte dyne?

Det er forventet at en dyne skal være god i minst 5 – 10 år, så dyner har nokså lang levetid. Når det har gått ti år fra innkjøpet av dyna bør du regne med at det er på tide å bytte den ut med en ny dyne, men du merker jo selv når den er så slitt at det er på tide med en ny.

Hvordan oppbevare dyner og puter?

Unngå å lagre dynen i veldig kalde eller fuktige rom. Da kan det raskt oppstå fukt i dynen, som igjen er uheldig med tanke på blant annet mugg, advarer Berg. Høies produktsjef anbefaler at du oppbevarer dynen din på et tørt sted, med relativt jevn temperatur. Unngå også for all del direkte sollys på dundynen din.

Hvor ofte bør man vaske dyner og puter? – Related Questions

Hvorfor blir puten gul?

– Puter og også madrass har en tendens til å bli gulflekkete av kroppsvæske, bodylotion, selvbruningskremer, ansiktskremer og diverse. Væsken vi svetter og saltet i den binder ofte fyllet i hodeputer, og kan trekke godt ned.

Er dyner og puter restavfall?

Dyner sorteres som tekstiler

Åpenbart tekstilavfall sorterer du fra og leverer som restavfall.

Hvordan oppbevare puter?

Metalldunk. Store, galvaniserte metalldunker kan brukes til mer enn søppel. Dytt putene nedi og sett på lokket så har du tørr og fin oppbevaring av putene. Det best av alt er at en slik dunk tar minimalt med plass.

Hvorfor skal man lufte dyner?

Når det er kaldt ute er det lurt å henge dyner og puter ut. Kulde lammer midden og gjør det lettere å få småkrypene ut av sengetøyet. På dager det er veldig kaldt, mellom minus 15 og 20 grader, kan du legge madrass, dyne og pute til lufting utendørs i minst åtte timer.

Hvordan vasker man dyner og puter?

Bruk ditt vanlige vaskemiddel til dyner med fiberfyll. Vask på 60 grader og avslutt med lett sentrifugering. Tørk dynene og putene i tørketrommelen med to eller tre tenniserballer eller tørkeballer. Tennisballer fordeler fyllet jevnt, dette forhindrer klumper og sørger for at dynene og putene er luftige.

Hvordan ta vare på dundyne?

Bruk alltid beskyttende sengetøy og rist dundyner og dunputer daglig. Sørg for god utlufting av soverommet for å holde fuktighetsnivået under kontroll. Dundyner og -puter bør luftes med jevne mellomrom, men unngå direkte sollys. Unngå å banke eller støvsuge dundyner og -puter, da det kan skade dunen.

Hvor lang levetid har en dundyne?

Levetiden er avhengig av kvalitet. Med riktig vedlikehold vil de beste dynene holde opptil 25 – 30 år. En dyne til ca 2500,- i vanlig god kvalitet holder i 15 år. Diskusjonen om dundyner og allergi har svingt både for og mot.

Hva er best av Fiberdyne og dundyne?

Dun er bedre enn fiber på å kvitte seg med fuktighet. Et høyt duninnhold, gir en lett dyne. Dun har en unik evne til å holde på luft, og holder dermed på varmen man avgir mens man sover. I tillegg trekker dun til seg fuktigheten som kroppen produserer.

Kan dundyner sentrifugeres?

Dundynen vaskes i en 7 kg vaskemaskin på 60 °C. Skal sentrifugeres godt og tromles sammen med en sko eller et par tennisballer på 80-90 °C. Ofte opptil 3-4 timer. Ta dynen ut av tørketrommelen og rist den under tørkeprosessen.

Kan dunputer vaskes på 60 grader?

Dundyner bør vaskes på 60 grader. Temperaturen er da høy nok til at dynen blir ordentlig ren og midden dør og vaskes bort, samtidig som du unngår unødig slitasje på dundynen din.

Hva gjøre med gamle dyner?

Du kan også resirkulere dine dunprodukter, Gamle dundyner og dunputer får nytt liv i prosjektet ReDown som er et samarbeid mellom Kid interiør og UFF Norge. Du kan levere dine utslitte dyner og puter i alle UFF-containerne og så vil dunet bli vasket og sterilisert og brukt i nye dundyner og puter.

Hvor lang tid tar det å tørke en dunpute?

Tørkeprosessen tar lang tid. Helst bør dyner og puter trommeltørkes i 3-4 timer, men tas ut og ristes litt på med tretti-førtifem minutters mellomrom. Hvis du ikke har tørketrommel, eller insisterer på å tørke dynen uten, kan det ta flere dager med en tykk dyne, og kanskje blir den aldri den samme.

Leave a Comment