Porsjonsberegning av pinnekjøtt
|
Voksen |
Barn |
Pinnekjøtt, før utvanning |
500 g |
250 g |
Pinnekjøtt, før utvanning med vossakorv som tilbehør |
400 g |
250 g |
Vossakorv (som tilbehør) |
100 g |
80 g |
Hvor mange kilo pinnekjøtt pr person?
Beregn ca. 400-500 g pinnekjøtt per person.
Hvor mye poteter til 10 personer?
Så mye tilbehør trenger du
|
Voksen |
Storspist |
Poteter |
150 g |
300 g |
Grønnsaker |
150 g |
300 g |
Saus |
1 dl |
1,5 dl |
Medisterkaker |
100 g |
150 g |
Hvordan unngå at pinnekjøttet blir tørt?
Rett før servering kan det sprøs opp på sterk varme i ovnen eller under grillen. – Men pass på at det ikke blir tørt, sier Solvang. For den som koker kjøttet dagen før dagen, eller tidlig samme dag, er det best å la det avkjøles i gryten med kraften og så dampes forsiktig opp. Det hindrer at kjøttet blir tørt.
Hvor mye pinnekjøtt skal man beregne per person? – Related Questions
Hvor mange spiser pinnekjøtt?
Vanligste julemiddager
Svineribbe 55% |
55 |
Pinnekjøtt 33% |
33 |
Annet 12% |
12 |
Hvilket tilbehør er vanligst til pinnekjøtt?
Det mest brukte tilbehøret til pinnekjøtt er kålrotstappe og potet. Kålrotstappe lages av kålrot som er kokt, most og smaksatt med salt og pepper. Det er også vanlig å tilsette kjøttkraft fra pinnekjøttet og litt gulrot til kålrotstappa, og eventuelt litt potet eller potetmel for å binde væske.
Hva er mest populært av ribbe og pinnekjøtt?
Svineribba er fortsatt den mest populære middagen blant nordmenn på julaften. I fjor spiste 55 % ribbe på julaften; hele 88 % spiste enten ribbe eller pinnekjøtt.
Hvor lenge skal pinnekjøtt henge til tørk?
Heng siden til tørking på et luftig og kjølig sted i 6-8 uker. Sjekk pinnekjøttet minst annenhver dag for å kontrollere at kjøttet spekes og at det ikke er uønskede insekter eller annet på siden. Følg med litt underveis i tørkeprosessen.
Hvordan vet man at pinnekjøtt er ferdig?
Kjøttet dampes på en temperatur rett under kokepunktet (100 °C), i halvannen til tre timer. Pinnekjøttet er ferdig når kjøttet løsner fra benet.
Er pinnekjøtt lam eller sau?
Pinnekjøtt er en særegen norsk matrett av saue- eller lammeribbe som oftest brukes som festmat i forbindelse med julefeiringen.
Hvorfor er pinnekjøtt så salt?
Pinnekjøtt kommer fra Vestlandet
Pinnekjøtt har sin opprinnelse i områder med stort sauehold, som på Vestlandet. På grunn av naturlig dårlig tilgang på fôr om høsten, var det naturlig at sauene ble slaktet på denne tiden. Da ble saueribbene saltet og tørket for å konservere kjøttet.
Skal man skifte vann på pinnekjøtt?
Start utvanningen dagen før
Start dagen før middagen skal serveres og legg kjøttet i kaldt vann i 16-24 timer. Bruk rikelig med vann, og bytt vann en gang underveis. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperatur på vannet.
Skal pinnekjøttet stå kaldt når det vannes ut?
Start utvanningen to dager før
Start å vanne ut pinnekjøttet to dager før du skal spise det. Vann ut pinnekjøttet i kaldt vann i 18 timer, og la det så ligge uten vann i kjøleskapet til du skal bruke det.
Hvis du har glemt å vanne ut pinnekjøttet?
– Jeg har glemt å vanne ut pinnekjøttet – HJELP!
– Dette kan vi fikse. Ha pinnekjøttet i en gryte med vann og kok opp. Skift vann, og gjenta prosessen tre-fire ganger. Siste gang lar du kjøttet trekke (IKKE koke) videre i to-tre timer til kjøttet faller av beinet som vanlig pinnekjøtt.
Kan man koke røkt og urøkt pinnekjøtt sammen?
Sv: Kan røkt og urøkt pinnekjøtt koke sammen? Ja, man kan koke/dampe det i samme kjele, og ja, man ser fremdeles forskjell.
Skal pinnekjøtt ligge i kjøleskap?
Holdbarheten er beregnet ut ifra at det ikke trenger å oppbevares i kjøleskap. Den beste oppbevaringen får man likevel i kjøleskap og opp til kjellertemperatur (15 grader). Pinnekjøtt tåler fint høyere temperaturer, men ved 22 grader eller høyere begynner fettet å smelte og det kan bli litt væske i pakken.
Kan man fryse ned pinnekjøtt?
Kan pinnekjøtt fryses? Tørt pinnekjøtt som ikke har vært vannet ut, kan leve over ett år i fryseboksen (-18 grader) siden kjøttet er så salt. Pinnekjøtt som har vært dampet, kan også fryses, men holdbarheten blir da kortere – omtrent tre måneder – siden kjøttet har mindre salt.
Skal pinnekjøtt være røkt?
Vanligvis er det røykte, og særlig det eldhusrøykte, mørere enn det som bare er saltet og tørket. Det røykte pinnekjøttet trenger dessuten kortere utvanning siden det ikke er så tørt.
Kan man spise pinnekjøtt utgått på dato?
– Folk mener det er en skandale når de ringer. Men så lenge det har vært dypfryst siden vinteren før, så er det ingen problemer. Pinnekjøtt kan faktisk mathygienisk vare i flere år, sier distriktssjef i Mattilsynet Paal Fennel. Men han legger til at gammelt kjøtt kan ha dårligere smak.
Hvordan vite om pinnekjøtt er dårlig?
– Pinnekjøtt er svært salt kjøtt med lang holdbarhet. Men dersom det lukter vondt og smaker dårlig kan man bli matforgiftet, sier Holmbakken.