Hvor lenge skal pinnekjøtt henge?

Heng ribben til tørking på et luftig og kjølig sted i 6-8 uker. Kjeller eller loftsbod fungerer utmerket, men pass godt på at det er god lufting der. Tips: Det er ikke så veldig mye som kan gå galt når du lager pinnekjøtt, men kjøttet krever litt oppfølging.

Hvordan kjøtt er pinnekjøtt?

Pinnekjøtt er en tradisjonell norsk matrett av saltet og tørket ribbe av sau (eller geit) som har vært brukt særlig som festmat til jul.

Er pinnekjøtt saltet?

Beregn 400 g uvannet pinnekjøtt per pers. Først legger du ribbesiden i en mettet saltlake som består av 20-25 % salt, og resten vann. Sett lake med kjøtt et kaldt sted en uke. En kald kjellerbod fungerer fint om vinteren.

Hvor lenge skal pinnekjøtt henge? – Related Questions

Skal pinnekjøttet stå kaldt når det vannes ut?

Det er anbefalt at man vanner ut pinnekjøttet i romtemperatur i 12- 24 timer i kaldt vann, noen anbefaler vanning av pinnekjøtt i opptil 30 timer.

Hva er det beste pinnekjøttet?

Pinnekjøtt fra Jæren Smak – en sikker vinner

Utvalget av pinnekjøtt varierer fra butikk til butikk, men i de aller fleste butikkene finner du blant annet pinnekjøtt fra Jacobs Utvalgte, som produseres av A. Idsøe og lages av Jæren Smak kvalitetslam. Se etter pinnekjøttet fra Jæren Smak i din MENY-butikk og på nett.

Hvor mye salt er det i pinnekjøtt?

Tørt pinnekjøtt fra Gilde inneholder 11 gram salt (per 100 gram vare). Bytter du kjølig vann én gang og vanner ut i 24 timer, for deretter å dampe pinnekjøttet i 2,5 timer, er saltmengden halvert til 5,5 gram. Ved 16 timers utvanning er saltmengden etter damping 6 gram, og ved 30 timer 4,6 gram.

Hvorfor er pinnekjøtt så salt?

Pinnekjøtt kommer fra Vestlandet

Pinnekjøtt har sin opprinnelse i områder med stort sauehold, som på Vestlandet. På grunn av naturlig dårlig tilgang på fôr om høsten, var det naturlig at sauene ble slaktet på denne tiden. Da ble saueribbene saltet og tørket for å konservere kjøttet.

Hvordan redde pinnekjøtt som er for salt?

Pinnekjøttet er uansett ferdig og serveringsklart når kjøttet begynner å løsne fra beina. Du bør bytte vann flere ganger i koketiden for å redusere saltsmaken. Et godt tips er å koke opp det nye vannet på forhånd, slik at overgangen blir sømløs.

Er pinnekjøtt sau eller lam?

Pinnekjøtt er en særegen norsk matrett av saue- eller lammeribbe som oftest brukes som festmat i forbindelse med julefeiringen.

Hvorfor spiser vi lam og ikke sau?

Norsk sau er en glemt råvare

I perioder med mye tørke, som sommeren 2018, blir det lite produksjon av fór til dyr som svin, storfe og høns. Da er det beste og mest tilgjengelige fóret gresset i utmark som blant annet sau kan benytte seg av. Likevel er etterspørselen laber, og mye blir liggende på lager.

Hvor har de Henriettes pinnekjøtt?

Henriettes pinnekjøtt av lam produseres eksklusivt for Coop og fås bare i Coops butikker. Du finner det i alle våre Obs butikker.

Hva er forskjellen på pinnekjøtt og Pinnesteik?

Pinnasteik-navnet bygger på gamle tradisjoner fra tiden før vi hadde kjøleskap og fryser. Da ble ofte kjøttet hengt på en pinne over ovnen og tørket. Forskjellen fra pinnekjøtt er at vi bruker hele lammet, lår, bog og sider. Dette gjør at produktet er mye mer kjøttfylt enn vanlig pinnekjøtt.

Hvorfor må pinnekjøtt vannes ut?

Huskeregelen er 30-3. Det vil si 30 timer utvanning og 3 timer damping. Det som skjer ved utvanning er at kjøttet får tilbake sin naturlige væskebalanse og at saltmengden reduseres. Om du har tilberedt pinnekjøtt i årevis og er fornøyd med en viss utvanningstid, er det ingen grunn til å endre på dette.

Skal pinnekjøtt være røkt?

Vanligvis er det røykte, og særlig det eldhusrøykte, mørere enn det som bare er saltet og tørket. Det røykte pinnekjøttet trenger dessuten kortere utvanning siden det ikke er så tørt.

Hvor mange gram pinnekjøtt pr person?

Beregn ca. 400-500 g pinnekjøtt per person.

Hvis du har glemt å vanne ut pinnekjøttet?

– Jeg har glemt å vanne ut pinnekjøttet – HJELP!

– Dette kan vi fikse. Ha pinnekjøttet i en gryte med vann og kok opp. Skift vann, og gjenta prosessen tre-fire ganger. Siste gang lar du kjøttet trekke (IKKE koke) videre i to-tre timer til kjøttet faller av beinet som vanlig pinnekjøtt.

Hvorfor dampe pinnekjøtt?

– Når du dampkoker kjøtt som er salt, blir det enda saltere. Ved å tilberede kjøttet på min måte, har du helgardert deg og får i tillegg bedre smak, uttalte Hellstrøm i TV3s program «Jul med Hellstrøm». Det er også mulig å koke kjøttet i vann.

Hvor lenge skal røkt pinnekjøtt ligge i vann?

Hvor lenge skal pinnekjøttet vannes ut? 30 timer i romtemperatur, og det er ikke nødvendig å bytte vann.

Kan man lage pinnekjøtt dagen før?

Også i førjulstiden er det fine anledninger til å eksperimentere — og kanskje tar du noen knep med deg til den store dagen. Pinnekjøtt er godt egnet for å varmes opp rett før servering. Det kan derfor forberedes et par dager i forveien. Da slipper du å stresse med alt på julaften.

Leave a Comment