Hvor kommer ordet veranda fra?

Etymologien til veranda er til mindre hjelp, men ordet kan henge sammen med latin vara ‘stav’ gjennom et portugisisk ord for ‘rekkverk’.

Hva er forskjellen på platting og terrasse?

Plattinger har vanligvis et gulv som er lavere enn gulvet i første etasje. Terrasse kommer av det latinske ordet terra som betyr jord. Det betyr at en terrasse er tilknyttet til bakken. En terrasse er en form for planert avsats med direkte adkomst til eller fra terreng.

Hvordan skrives veranda?

veranda, åpen eller overbygd oppholdsplass som tilbygg til hus.

Er veranda søknadspliktig?

Verandaer som er søknadspliktig, men som du kan søke om selv (plan- og bygningsloven § 20-4 og byggesaksforskriften § 3-1): Veranda med bebygd areal (BYA) ikke over 50 m² (som tilbygg) eller 70 m² (som frittliggende på bebygd eiendom). Avstand til nabogrense må være minst 4,0 m.

Hvor kommer ordet veranda fra? – Related Questions

Er balkong søknadspliktig?

Oppføring av balkong er søknadspliktig etter plan- og bygningslovens kapittel 20, og du finner informasjon om krav til søknad i byggesaksforskriften (SAK10) kapittel 5. For balkong må det sendes inn søknad om tillatelse til tiltak før arbeidet kan utføres, og det er krav om ansvarlige foretak / ansvarsrett.

Hva er forskjellen på veranda og altan?

En veranda er egentlig det samme som en altan, men med en vesentlig forskjell. Den er overbygd. En veranda er et utvendig oppholdsrom hvor det kan være flere tette vegger eller glassvegger. Verandaer kan være i alle etasjer og den har vanligvis adkomst fra innsiden av boligen.

Hvordan skriver man terrasse?

Ja, bare terrasse er riktig. Ordet er kommet gjennom fransk og er avledet av det latinske terra ‘jord’. Det at mange skriver ordet med én r, skyldes nok at uttalen trolig ville ha vært den samme om dette var riktig skrivemåte.

Hvordan skrive kun?

Kun har et mindre virkeområde enn bare. Mens bare er et svært vanlig ord, med en rekke bruksmåter, brukes kun mest foran priser («kun kr 990») og andre talluttrykk og ellers når en vil uttrykke ‘bare’ ekstra sterkt, som for eksempel i «Kun for ansatte» (skilt) eller «det er kun få dager siden».

Hvordan innrede en balkong?

8 smarte tips til små balkonger
 1. Grønn vegg med espalier. En espalier i metall er en super avlaster for blomster og planter på en liten balkong.
 2. Innred i høyden!
 3. Flerfunksjonelle møbler.
 4. Dekorative småmøbler.
 5. Stemningsfullt lys.
 6. Åpen oppbevaring på balkongen.
 7. Flagrende tekstiler.
 8. Lunt og godt med tepper.

Hvordan få en koselig veranda?

10 gode tips til et koselig uterom
 1. Sørg for at uteplassen er komfortabel. Det er ikke noe verre enn å sitte vondt når man skal kose seg.
 2. Velg en fargeskala.
 3. Skap liv med tekstiler.
 4. Bland ulike teksturer og mønstre.
 5. Lag tak over uteplassen.
 6. Lyslykter er et must.
 7. Sørg for god og koselig belysning.
 8. Varme er viktig.

Hvor mye koster det å glasse inn balkong?

Innglassing av balkong/Terrasse – pris

Prisen kan derfor variere fra kr 4500,- per m2 ferdig montert og oppover.

Er balkong viktig?

Balkong er generelt et viktig kriterium for mange, spesielt andregangsetablerere. De har gjerne bodd i sin første leilighet uten, og opplever at savnet blir stort. I seniormarkedet er det et must, og for mange et ufravikelig krav, forteller Jacobsen i Trondheim.

Hvor mye vekt tåler en balkong?

Men hvor mange kilo snakker vi om? — En generell anbefaling er at en terrasse bygget på bakkenivå, altså en platting, bør tåle omlag 450 kilo, forklarer Gaute Rotegård, driftsleder Montér Nesbyen.

Er balkong et tilbygg?

Balkong er en utstikkende og åpen bygningsdel som er plassert foran en vindusdør på bygningens fasade. Den er omgitt av rekkverk og ikke understøttet. Terrasser, verandaer og balkonger er påbygg eller tilbygg, avhengig av størrelse og hvordan den er knyttet til bygningen.

Hvordan dyrke på balkong?

Når du skal dyrke på balkongen er det best å velge sorter som ikke vokser for mye i høyden. To gode alternative er busktomater og cherry-tomater. Tomater trives best i en stor krukke, og med mye vann, for å kunne vokse seg til og gi gode avlinger. Salat er en fantastisk grønnsak å gro ute på balkongen.

Hva er en balkong?

Balkong, oppholdsplass på husfasade konstruert som et framspring med golv som fortsettelse av golvet i rommet innnefor. Balkongen kan bæres av bjelker som er utkraget fra golvet innenfor eller av konsoller. Altan, også kalt “takterrasse”, ikke overbygd oppholdsplass på tak over bygning eller tilbygg.

Hva kan jeg plante på balkongen?

Beplantning på balkong og uteplass

Sesongplanter er optimale å sette i potter ute. De er ettårige planter som har lang blomstringstid mellom frostnettene vår og høst. Mange sorter dyrkes også kun for sine vakre blader. Busker, trær, klatreplanter og stauder gjør seg veldig godt i store potter og kar.

Hvordan dyrke tomater på balkong?

Skal du dyrke i potte på balkong eller terrasse er det best om potten rommer mellom 4 og 10 liter jord og er ca. 40 cm bred. Høye og smale kar eller en bøtte fungerer også bra. For at tomatplanten ikke skal stå vått er det viktig at det er hull i bunnen av karet slik at overskuddsvann kan renne ut.

Leave a Comment