Hvor dyp må en hagedam være?

Skal du ha fisk i dammen (f. eks. Koi), dammen være minimum 80 cm på det dypeste for at fiskene skal kunne overvintre. Skal du ha vannliljer, bør dybden være minimum 60 cm (det finnes imidlertid noen sorter som er mindre kravstore og som klarer seg med grunnere vann).

Hvordan lage bekk i hagen?

Man kan evt. bygge bekken på nedsiden av dammen, dersom dette passer bedre i hagen. Lag en kontrollert overrenning av dammen, derfra bygges bekken som skal avsluttes i en pumpekum, eller liten dam, hvor pumpen plasseres. Derfra pumpes vannet via filteret og tilbake i dammen.

Hvordan lage liten dam i hagen?

Generelle tips og råd ved bygging av dam:
 1. Grav dammen litt større en du har tenkt. Når store steiner og planter kommer på plass, vil dammen bli mindre.
 2. Fjern alle røtter og stein, bruk gjerne sand som underlag.
 3. Bruk syntetisk underlagsduk.
 4. Kost på deg en solid damduk.

Hva trenger man for å lage hagedam?

I korte trekk så er det tre ting man må ha for å få en dam man vil trives med og ved.
 • Noe som holder vannet på plass (Damduk, ferdigstøpt dam, dam støpt i betong osv).
 • Noe som tilfører sirkulasjon(Pumpe).
 • Noe som sørger for at vannet holder seg reint.

Hvor dyp må en hagedam være? – Related Questions

Hvordan holde hagedammen ren?

En pumpe med et innebygget filter er helt essensielt. Det sørger både for at det er en viss bevegelse i vannet, i tillegg til at vannet til stadighet går gjennom et filter. Filteret sørger ikke for at vannet er helt rent, men det er langt bedre enn ingenting.

Hvordan unngå alger i hagedam?

Et velfungerende filter og UV filteret er viktig for å opprettholde en god vannkvalitet og hagedam med klart vann. Filteret med en god bakteriekultur bryter ned avfallsstoffene i dammen slik at plantene klarer å nyttegjøre seg dette. Næringsoverskudd er som regel grunnlaget for algeoppblomstring.

Hvordan tømme hagedam?

Du kan tømme det med en hevert eller en lensepumpe. En liten fordypning i bassenget til plassering av pumpa gjør det lettere å tømme de siste literne.

Hva kan man bruke som vannspeil?

Det fantastiske er: du kan bruke akkurat hva du vil til å lage deg et vannspeil, for eksempel et brett, en skål, en bålpanne, blomsterkrukker, blomsterkasser, et speil, ja – hva som helst egentlig, så lenge materialet tåler vann – eller kan spraylakkeres til å tåle vann, feks bør du unngå treverk.

Hvor får man kjøpt vannliljer?

Tropex forsøker å skaffe alle typer hardføre vannliljer, i nettbutikken er det stor variasjon på hva som et tilgjengelig og hva som står merket Utsolgt . Utsolgt kan og bety at disse er i selve butikken, men at planten ikke er kraftig nok til å sendes i post , eller at bladene er fraværende pga årstid.

Hvordan plante vannliljer?

Vannliljer skal plantes i en ren type leire, alternativt kan du plante rett i ren elvegrus. Tilsett uansett noen gjødselskuler da leiren ikke inneholder noe særlig næring fra før. Hell vannliljeleiren i planteposen eller plantekurven og plasser et par gjødselskuler under planten.

Hvilke planter kan stå i vann?

 • Jasmine.
 • Victoria.
 • Ipomoea batatas.
 • Lotus blomst.
 • Spider Plant.
 • Begonia.
 • Hedera helix.
 • Ficus lyrata.

Hvordan overvintre vannliljer?

Planter i dammen:

Ønsker man alikevel å ta inn Vannliljene, skal de stå svalt, bare noen pluss grader. De kan oppbevares der enten i en bøtte med vann, eller tørt som poteter. Andre planter bør stå igjen i dammen hvis de er herdige.

Er vannliljer fredet?

Ikke utryddet
Nøkkerosefamilien / Utryddingsstatus

Hva kalles også Nøkkerose?

Hvit nøkkerose er ganske vanlig her til lands, og kalles også hvit vannlilje. Kjennetegn: Hvit nøkkerose er norges største blomst. Den vokser i stille tjern, men kan ogå vokse i elver og næringsfattig/næringsrikt vann.

Hvilke planter er fredet i Norge?

Fredningsliste (Norge)
Norsk navn Vitenskapelig navn Fredningsdato
Rød skogfrue Cephalanthera rubra 20.05.2011
Marisko Cypripedium calceolus 21.12.2001
Purpurmarihand Dactylorhiza purpurella 21.12.2001
Søstermarihand Dactylorhiza sambucina 21.12.2001

Er lav fredet?

Arter og underarter av karplanter (inkl. frø), kryptogamer (moser, lav og sopp), alger og virvelløse dyr i henhold til vedlagte liste er fredet mot direkte skade og ødeleggelse, innsamling og annen form for direkte etterstrebelse.

Har man lov til å ta granbar i skogen?

Arild Sørensen i Miljødirektoratet sier det samme. – Det er ikke en allemannsrett å brekke friske kvister eller ta med seg granbar. Det å hugge et tre enten det er et juletre eller ikke vil uansett ikke være tillatt.

Leave a Comment