Hvilket land kommer ordet wok fra?

Wok” er et kantonesisk ord, som rett og slett betyr “kjele” (gryte, kokekar).

Hvorfor er wok bra?

Nyere forskning bekrefter at det å woke er den tilberedningsmetoden som bevarer næringsstoffene best. Når grønnsakene wokes raskt på høy varme, forsegles overflaten, og både smak, konsistens, farge og næring bevares optimalt. Grønnsaker inneholder masse nyttige stoffer for oss som man ikke får fra andre matvarer.

Hvor lang tid tar det å lage wok?

For å få wok-grønnsakene ordentlig sprø og gode, er det tre ting du bør ha på plass.

Dette er omtrentlige steketider på forskjellige grønnsaker som er dampet i forkant:

 • Erter 2 min.
 • Blomkål og brokkoli 6-7 min.
 • Aspargesbønner 3-4 min.
 • Rotgrønnsaker: 7-8 min.
 • Wok: 7 min.
 • Hel rosenkål 6-7 min.

Hvilket land kommer ordet wok fra? – Related Questions

Hvor mange kalorier er det i wok?

Næringsinnhold per porsjon / per 100 g
Energi/Kalorier 364 kcal / 91 kcal
Karbohydrater 27 g / 7 g
Proteiner 41,5 g / 10,5 g
Fett 8 g / 2 g
– hvorav mettet fett 1,5 g / 0,5 g

Hva er godt med wok?

Nesten alle grønnsaker kan brukes i wok – det er i grunnen bare smaken og fantasien som setter grenser!

Andre grønnsaker du kan woke, er for eksempel:

 1. Aspargesbønner (grønne bønner)
 2. Blomkål.
 3. Paprika.
 4. Bønneskudd.
 5. Sukkererter.
 6. Bambusskudd.
 7. Bok choi.
 8. Minimais.

Hvordan lage wok uten wokpanne?

Wok – gjerne i en vanlig stekepanne

Mange tror det krever spesialutstyr for å woke. Men man trenger ikke engang en wokpanne for å woke. Bruk gjerne en vanlig stekepanne som settes på eller over sterk varme.

Hvilken olje skal man bruke til wok?

Bruk en olje som tåler høye temperaturer som rapsolje, druefrøolje og soyaolje. Hvis du steker med olje som ikke tåler høy temperatur kan woken lettere få en brent smak. Kjøttet og grønnsakene stekes hver for seg. Har du mye kjøtt eller grønnsaker kan du også være nødt til å dele opp og steke i flere omganger.

Hvordan lage wok i stekepanne?

Varm oljen til høy tempreatur i en wok eller stekepanne. Best egnet er rapsolje, men du kan også bruke solsikke- eller soyaolje. Wok kjøttet først og legg det til side. Wok så grønnsakene i ca 2 minutter under konstant omrøring.

Hvor lenge dampe grønnsaker?

Hvor lenge avhenger av hva slags grønnsaker. Erter, for eksempel, trenger som regel kun få minutter, mens gulrøtter kan få dampe lenger. Ønsker du at det skal gå raskt, skjærer du bare grønnsakene opp i mindre biter. Grønnsakene er ferdige når de så vidt begynner å bli møre.

Hvorfor er det viktig å spise 5 om dagen?

Å spise5 om dagen” kan bidra til bedre helse og livskvalitet. Ifølge helsemyndighetene forebygger “5 om dagen” livsstilssykdommer som overvekt, diabetes type 2, hjertesykdom og visse former for kreft.

Hva skjer med kroppen hvis man ikke spiser grønnsaker?

Hvis man ikke spiser noen grønnsaker i det hele tatt står man i fare for å få mangler på vitaminer og mineraler, og det kan igjen gi sykdommer. Det kan gå utover synet, hørselen, hjernefunksjonen, skjelettet/veksten og mer. Vi anbefaler at alle forsøker å få i seg 250-300 gram grønnsaker om dagen.

Hva er forskjellen på å koke og å dampe?

Ved koking vil noe av næringsstoffene trekke ut i væsken, derfor er det viktig å ta vare på kokevannet til supper og sauser. Damping vil si at råvarene ikke kommer i kontakt med væsken men blir varmet opp av dampen den kokende væsken avgir.

Er kokte grønnsaker sunnere enn rå?

Grønnsaker er stort sett sunt uansett hvordan du tilbereder dem! Spiser du dem får du i deg alle næringsstoffene uten noen ekstra tilsetning. Når du koker grønnsakene vil en liten del vitaminer og mineraler gå tapt i kokevannet.

Er kokte grønnsaker sunt?

Det viktigste å huske på når det gjelder grønnsaker, er å spise dem. Men det er ikke uten betydning hvordan den tilberedes, om du vil få i deg mest mulig næringsstoffer. – Generelt kan man si at koking av grønnsaker er det som gir størst tap av næring.

Hvor ofte skal man skifte vann på pinnekjøtt?

Bytt vannet ofte, minst hver halvtime. Etter ca. 3-4 timer kan du smake på kjøttet for å kjenne om det er godt nok vannet ut.

Skal pinnekjøtt ligge i kjøleskap?

Kjøleskap anbefales ikke, da det er for fuktig. Stikk gjerne hull i posen, så unngår du kondens som kan føre til muggdannelse. (Disse rådene gjelder altså deg som kjøper pinnekjøtt i “løs vekt”.

Kan man fryse pinnekjøtt som er vannet ut?

Du kan fint fryse ferdig utvannet pinnekjøtt.

Hvorfor pinner i pinnekjøtt?

Ved å legge kjøttet i en gryte med de lange ribbeina på plass, vil nettverket av pinner gjøre at kjøttet ikke kommer i direkte kontakt med grytebunnen. Ved mer oppdelt pinnekjøtt vil plassering av kjøttet på et nettverk av bjørkepinner tillate at kjøttet dampes mer enn det kokes.

Er pinnekjøtt norsk?

Pinnekjøtt kommer fra Vestlandet

Retten har sine røtter i det gamle norske bondesamfunnet der saltet og tørket kjøtt var en viktig del av kostholdet. Pinnekjøtt har sin opprinnelse i områder med stort sauehold, som på Vestlandet.

Leave a Comment