Hvilken røykvarsler skal jeg velge?

Hvilken type skal du velge? Vi anbefaler optiske røykvarslere med trådløs sammenkobling. Disse kan kjøpes både enkeltvis og i sett. Sjekk på emballasjen at røykvarsleren er godkjent med CE-merke og henvisning til standarden “NS-EN 14604”.

Hva er forskjell på røykvarsler og brannvarsler?

Tenker vi på ‘brannvarsler‘ som den enheten du har montert i taket hjemme, er begrepet synonymt med ‘røykvarsler‘. ‘Brannvarsler‘ kan imidlertid også brukes i betydning brannvarslingsanlegg, som er et bedre alternativ enn røykvarslere.

Hvorfor seriekoble røykvarslere?

Hvis en av varslerne oppdager røyk, vil de andre også gå av. Dette gjør at om det brenner på kjøkkenet eller i kjellerstua, mens du sover i andre etasje, vil du vekkes uansett. Det er spesielt viktig med seriekoblede røykvarslere i boliger hvor du ikke hører de aktuelle røykvarslerne i alle rom.

Hvilken røykvarsler skal jeg velge? – Related Questions

Hvor mange røykvarslere bør man ha?

Alle boliger skal ha brannalarmanlegg eller røykvarslere. Du må ha minst en røykvarsler i hver etasje. De skal være plassert slik at de kan oppdage og varsle om brann på kjøkken, i stua, sonen utenfor soverom og i sonen utenfor teknisk rom.

Kan røykvarsler går av uten grunn?

– Hvis en røykvarsler gir alarm uten årsak, kan det være noe feil med røykvarsleren, sier senioringeniør Hilde Balke i Direktoratet for byggkvalitet. Hun anbefaler å sjekke dette: Sjekk om batteriene er satt inn riktig eller om de må byttes ut. Kontroller utløpsdatoen som står bak på røykvarsleren.

Hvordan seriekoblet røykvarsler?

Alle røykvarslere som skal seriekobles settes i “Læremodus”. Dette gjøres ved å skyve bryteren bak på røykvarsleren til posisjonen “Læremodus”. Vennligst merk: Læremodus bryteren, som er på baksiden, kan bare settes i læremodus når varsleren er frakoblet strømforsyningen.

Hvordan teste seriekoblet røykvarsler?

Testing av seriekoblingen og hver enkelt røykvarsler gjøres enkelt ved å benytte deg av testknappen som på en vanlig røykvarsler. Med denne kan du teste både hver enkelt røykvarsler lokalt, samt om seriekoblingen fungerer.

Hvordan koble batteri i serie?

For å koble batterier i serie, kobler du den positive kontakten til det ene batteriet til det negative til et annet til ønsket spenning er oppnådd. Når du lader batterier i serie, må du bruke en lader som samsvarer med systemspenningen.

Hvor ofte må man skifte ut røykvarslere?

Røykvarslere bør normalt byttes ut etter at du har brukt dem i 8-10 år. Du bør derfor sjekke hvor gamle røykvarslerne dine er og vurdere om det er på tide å bytte dem ut.

Kan man montere røykvarsler selv?

I tillegg er de trådløse variantene enkle å montere, og du kan selv gjøre det hjemme i løpet av en time eller to. Ideelt sett bør du derfor plassere en røykvarsler i hvert rom. Hvis du ikke ønsker dette så bør du prioritere stue, kjøkken, gang utenfor soverom og samtlige soverom.

Skal røykvarsleren blinke rødt?

Brannvarsleren din vil blinke rødt hvert sekund dersom alt er OK. Er det rask rød blinking med sirene har brannvarsleren detektert røyk. Dersom det ikke brenner må du fjerne røyken. Du vil straks kontaktes av alarmselskapet.

Hvor ofte bytte batteri brannvarsler?

Ta hintet – skift batteri når røykvarsleren piper

De aller fleste røykvarslere kan drives av 9-volts sink karbon-batterier, eller brunsten-batterier, som de også kalles. Vanlig varighet for disse når de er nye, er 12 til 15 måneder.

Hvorfor piper røykvarsleren uten batteri?

Små korte pip dreier seg som regel om at du må bytte batterirøykvarsleren din. De fleste røykvarslere i dag gir da fra seg små pip hvert minutt 30 dager før batteriet er tomt. Da er det viktig at du bytter batteri.

Hvordan sjekke om røykvarsleren fungerer?

Test røykvarsleren ved å holde ”test-knappen” inne noen sekunder. Røykvarsleren skal da begynne å pipe. Hvis den ikke gjør det må du bytte batteri og teste på nytt, eventuelt kjøpe ny varsler.

Hva kan utløse falsk brannalarm?

Røykvarsleren reagerer IKKE på varme eller gass. Røykvarsleren vil derfor kunne detektere og gi alarm om den utsettes for støv, vanndamp, eller andre former for partikler (insekter, pollen, husstøv m.m.). Dette er årsaken til falske alarmer. I deteksjonskammeret kan det danne seg støv og smuss av ulike typer over tid.

Leave a Comment