Hvilken jord er best til urter?

Plant urteplantene dine i god jord, gjerne Debio-merket. Det finnes urtejord som er tilpasset plantenes behov. Vil du plante forskjellige sorter i samme potte kan det være lurt å tenke på hvilket behov de har for vann.

Hva slags jord til Timian?

Timian er opprinnelig fra sydligere egne, så derfor må du bare gi den en plass i hagen som ligner litt på dens hjemligere trakter. Karrig, solfylt, veldig godt drenert dypt jordsmonn. Da!

Hvordan stelle urter i potte?

Urtene trenger vann! Sett gjerne flere sammen i et trau eller stor potte. Fyll vann i potten, og ikke rett i urten, sier informasjonssjef i Bama, Hanne Linnert, til KK.no. Du kan også vanne urtene ved å ha vann i en skål, og sette potten på skålen.

Hvilken jord er best til urter? – Related Questions

Skal urter klippes ned?

Når du har kjøpt en urte, er det jo gjerne med en plan for noe du skal lage. Klipp raust, og ikke klipp bare toppene og bladene. De fleste urter tåler at stilkene klippes langt ned. Og særlig de butikkjøpte.

Hvor trives urter best?

Alle urter har en hardføre-skala som går fra én til åtte, hvor én tåler minst og åtte mest. Sett urtene på et solrikt sted, eller helst under et lysstoffrør. Minst vann av alle urtene trenger rosmarin, timian, salvie og oregano. Også mynten tåler å tørke litt.

Hvordan klippe ned urter?

Hvis du finner en stilk med kort avstand mellom bladene, klipper du av toppen med 2-3 bladpar. Ta bort det nederst bladparet og sett stiklingen i våt jord med en plasthette over. Sett potten lyst. Kanskje setter den røtter.

Hvordan holde liv i urter?

– Fjern visne blader og tynn ut underveis for å gi lys og luft til planten. Plant den også gjerne over i en større potte, sier hun. Sørg for øvrig for lys, men unngå sterk sol. – Ikke sett potten i direkte sollys da dette kan svi og tørke ut urtene dine, sier Remberg.

Hvordan ta vare på urter fra butikken?

Slik oppbevarer du urtene

Plant gjerne om urtene i større krukker eller potter for å bevare dem lenger. Vann urtene jevnlig, men pass på å ikke overvanne eller la dem tørke ut. Vann dem gjerne ved å sette potten oppå en skål med vann. Har du en solrik plass de kan stå, trives de godt der.

Hvordan ta vare på urter?

Et godt triks er å la planten hente opp vann gjennom røttene i ca. 5 minutter før du heller vekk det som er overflødig. Noen urter har også godt av å tørke opp, i mellom vanning. En god huskeregel her, er at jorden skal være fuktig, men ikke våt.

Hvilken jord til basilikum?

Dette løser du enkelt ved å plante basilikumen din over i en større (ideelt dobbelt så stor) potte, slik at du får plass til mer jord rundt røttene. Jackson foreslår å bruke næringsrik kompostjord. Husk på at potten du planter i må ha dreneringshull i bunnen, slik at du kan vanne planten fra fatet under.

Skal man vaske urter?

Å vaske urtene kan skylle bort aromaen og virkestoffer i urtene, så hovedregelen er at vi ikke vasker dem. Vær heller nøye når du plukker. Plukk bare rene, hele, friske urter.

Kan urter overvintre ute?

Alle urter trives godt ute om sommeren. Mange urter kan overvintre, som timian, persille, oregano, peppermynte og sitronmelisse, men andre kan også tåle vinteren. Gressløk, dill og persille oppbevares best i kjøleskap.

Hvilke urter er flerårig?

Flerårige urteslag som stort sett overvintrer greit over det meste av landet er løpstikke, grasløk, peppermynte, isop, bergmynte, kvann, kryptimian, purpursolhatt og russisk estragon.

Hvor lenge holder urter seg?

De aller fleste av dem holder seg i minst to, og opptil fire uker, hjemme på kjøkkenet (hvis du ikke bruker dem opp først, da). Hvis du heller vil bruke opp basilikumen din, kan du prøve denne oppskriften på pesto! – Når du skal kjøpe urter er det viktig å se etter de som er spensitige, ikke slappe.

Hvor lang tid tar det før urter spirer?

Frøene trenger fra ett døgn til en uke eller mer for å spire ved romtemperatur, avhengig av art. Varighet: fra 1 time til større prosjekt, gjerne fordelt over tid mens frøene spirer og vokser.

Hva er forskjell på plantejord og såjord?

Såjord inneholder mye mindre næring enn plantejord. Det er derfor jeg ikke kan bruke den som plantejord til grønnsaksplanter som skal vokse seg store og fin inn, som kål, tomater, paprika, artisjokk og rotselleri. Såjord er laget for å være perfekt til frø som skal spire.

Hva kan sås i mars?

Nå i mars når vinteren går mot slutten, kan du begynne å så de første grønnsakene. Reddik, kål, salat, erter, spinat, bladbete og hvit reddik er egnet for såing i lave temperaturer. Hvis du har et lite drivhus eller glassbeskyttelse til plantene, kan du dyrke fennikel, brokkoli, blomkål og andre kålvarianter.

Skal frø legges i vann før såing?

Frø som vil bløtlegges eller slipes

Bløtlegger du frøene før du sår dem, spirer dem som regel lettere. Legg frøene i lunket vann i et døgn, om det ikke står noe annet på frøposten. Det viktigste er at de sveller litt. Chili, erter og bønner er eksempler på frø som gjerne vil legges i bløt.

Hvilken jord til frø?

Utstyr du trenger
  • Såjord: Dette er jord som er svakt gjødslet og med lett konsistens, den er ofte iblandet enten sand eller perlite (en vulkansk bergart).
  • Potter/såbrett: Små plastpotter, jordbærkurver eller melkekartonger fungerer bra.
  • Minidrivhus: Nysådde frø bør dekkes til inntil de spirer.

Leave a Comment