Hvilken fenalår er best?

En stor fenalårtest i statlig regi fastslår objektivt at det finnes gode lår for enhver smak. Men de subjektive kokkene er ikke i tvil: Bergenske Baunens fenalår er uovertruffent best i test.

Skal fenalår være røkt?

Fenalår er betegnelse for et kjøttstykke av lår, fortrinnsvis fra sau, men også fra annet småfe, som er speket. Spekeprosessen tar to til fire måneder eller mer, og kjøttet blir i noen områder også røykt. Holdbarheten avhenger av salting og tørrhet. Før speking ligger kjøttet i saltlake normalt seks til åtte dager.

Hvor lenge varer et fenalår?

Hel spekeskinke eller fenalår holder i månedsvis om de henger mørkt og kjølig, og helst i spekepose, eller ligger i originalemballasjen i kjøleskap. Når kjøttet spekes, blir det først saltet og deretter modnet, ofte i flere år.

Hvor stort er et fenalår?

Et lår på fire kilo saltes gjerne i åtte til ti dager. Saltet skylles deretter av, og låret henges til tørking på et mørkt, tørt og luftig sted. Speketid for et fenalår kan være fra to til fire måneder.

Hvilken fenalår er best? – Related Questions

Hva spiser man til fenalår?

Flatbrød, eggerøre, waldorfsalat og potetsalat er klassisk tilbehør som oppfyller disse smakene, og som passer perfekt på koldtbordet eller til 17. mai-frokosten. Frukter som melon, jordbær, nektarin og fersken gjør seg godt til det salte kjøttet.

Hvor mye spekemat til 10 personer?

150 g per person når du har enkelt tilbehør som salat, flatbrød og rømme. Har du tyngre tilbehør som potetsalat og eggerøre, eller at spekematen er en del av en rett, kan du beregne mindre. Som regel går det mest spekeskinke, så det kan være lurt å beregne halvparten av denne. Resten fordeles på fenalår og spekepølser.

Hvor mye veier et fenalår?

Fenalår: Låret på sau eller lam saltes og tørkes. Noen tilbyr også lettrøkt fenalår. Grunnet størrelsen benyttes mest lam i dag, da lårene ikke blir så store. Vekt 2- 3,5 kg.

Er fenalår rått?

Mange av de “billige” lårene er så , ja faktisk helt røde i midten, at de nesten ikke kan spises uten å varmebehandles. Du må ettertørke de i sjåen noen uker, så er de ferdige ut i februar en gang. Håpløst! Kjøp kvalitet når du først investerer i et fenalår.

Er fenalår norsk?

Fenalår er et unikt produkt fra Norge, både med hensyn til navnet og produksjonsmetoden. Betegnelsen fenalår har vært brukt i hele Norge, langt tilbake i tid. Betegnelsen fenalår har ikke vært brukt eller brukes i andre land.

Er fenalår Spekeskinke?

Spekemat er saltede, tørkede hele kjøttstykker som kan være røkt eller urøkt, for eksempel spekeskinke og fenalår.

Kan man fryse et helt fenalår?

Fenalår som skal brukes som spekemat bør ikke fryses. Resultatet kan tørt. Men om det skal brukes til ertesuppe, lapskaus og lignende går det helt fint.

Hvordan ta vare på fenalår?

Husk å pakke det inn i matpapir eller aluminiumsfolie og ikke plast, for ellers kan det mugne når du oppbevarer det i kjøleskap. Ønsker du å henge fenalåret på en krok i taket er det viktig å beskytte det mot fluer med en skinkepose som er laget av flortynt bomullsstoff.

Hvordan oppbevare åpnet fenalår?

Når de opnar posen, må kjøtet oppbevarast tørt, mørkt og kjølig. De kan gjerne la låret ligge inne i den opna posen i kjøleskapet. Alternativt kan låret hengast opp tørt og mørkt, men då tørker låret inn etter kvart. Beste alternativet for lengre lagring er frysing.

Er spekemat sunt?

Spekemat med sunt tilbehør

Spekemat inneholder en del salt og mettet fett, men også både proteiner og jern som kroppen trenger. Hvor sunt et spekematmåltid blir, kommer derfor an på tilbehøret, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Kan man fryse ned spekemat?

Man kan oppbevare spekepølsa og -maten både i kjølen og i romtemperatur. Det er kun mykheten som vil være til forskjell. Du kan fryse ned Spekepølsen/ -maten dersom det er ønskelig. Pakk dem gjerne inn i aluminiumsfolie først dersom vakuumforpakningen er åpnet.

Kan man spise salami som har gått ut på dato?

Selv om disse produktene vil kunne endre for eksempel smak, konsistens og farge etter overgått dato, vil man aldri bli syk av å spise denne type produkter, forteller Helga Næs, Forskningssjef for Trygg og Holdbar Mat ved Matforskningsinstituttet.

Kan man bruke gammelt smør?

Hvis smøret har vært ute av kjøleskapet i flere omganger, og lenge av gangen, kan de få kortere holdbarhet. Det er med andre ord nok av matvarer man spise etter at best før-datoen har gått ut, men husk å bruke sansene før du hiver innpå – og å være ekstra forsiktig hvis du er i en sårbar gruppe.

Kan man fryse kokt skinke?

Det meste som er ferdiglaget: Altså middagsrester kan du godt putte i fryseren, særlig supper, gryter, stapper og puréer og ting som er godt blandet. men også stekt kylling, kjøtt og fisk kan fryses. Og kokte grønnsaker.

Er morrpølse sunt?

Mårpølse er ikke sunt. Det inneholder mye mettet fett, det er bearbeidet kjøtt og har en god del salt. Jeg vil ikke anbefale å ha det som et måltid i seg selv, men det er greit å bruke det som pålegg av og til.

Er det hest i pølse?

Hestekjøtt i spekematen

En rekke av spekepølsene som er mørke på farge inneholder nemlig hestekjøtt, deriblant Stabburpølse og Haugpølse fra Gilde, og produktet Stabbur fra Grilstad. I sitnevnte spekepølse er det 40 gram hestkjøtt per 100 gram spekepølse.

Leave a Comment