Hvilken del av sauen kommer pinnekjøtt fra?

Pinnekjøttet er tradisjonell julemat fra Vestlandet som er blitt mer og mer populær over hele Norge de siste tiårene. Pinnekjøtt er ribbe av sau (nå oftest av lam) som er saltet og tørket, og eventuelt røykt. Kjøttet vannes ut før det dampes, helst på en rist av bjørkepinner.

Er pinnekjøtt lam eller sau?

Pinnekjøtt er en særegen norsk matrett av saue- eller lammeribbe som oftest brukes som festmat i forbindelse med julefeiringen.

Hvor i landet spiser man torsk på julaften?

Norge har lange tradisjoner som fiskerinasjon, og juletradisjonene langs kysten preges naturlig nok av det. På sørlandet har kokt torsk vært en vanlig middag på julaften, gjerne servert med sandefjordsmør, gulrøtter og poteter.

Hvilken del av sauen kommer pinnekjøtt fra? – Related Questions

Hva spiser de i Tyskland til jul?

I Tyskland varierer julematen avhengig av hvilken del av landet man bor i. Det er vanlig å spise gås, and eller viltkjøtt med Kartoffelklöße, som er raspeballer. Tamgås og karpe er vanlige juleretter, samt potetsalat og knackwurst som er en type pølse. Man spiser gjerne kål til maten: rødkål, grønnkål og rosenkål.

Hva spiser man til jul i USA?

I Norge er det vanlig å servere svineribbe, pinnekjøtt eller torsk til julemiddagen, mens det i Danmark ofte blir servert and, i Sverige juleskinke og lutefisk, i Polen og deler av Tyskland karpe og i USA kalkun.

Hvor i landet er det vanligst å spise torsk?

I Norge er det særlig på Sør-Vestlandet at det er vanlig å ha torsk på julemenyen, og i flere europeiske land er fisk og sjømat fortsatt den tradisjonelle julematen.

Hva spiser andre land på julaften?

Dette er typiske julemiddager i 10 ulike land verden rundt:
  • Storbritannia: Kalkun og christmas pudding.
  • USA: Stek.
  • Australia: BBQ og pavlova.
  • Frankrike: Kamskjell, østers og gåselever.
  • Italia: Fisk, fisk, fisk – og norsk fisk!
  • Japan: Fast food fra KFC.
  • Tyskland: Helstekt gås.
  • Sverige: Juleskinke.

Hva spiser de fleste nordmenn på julaften?

Dette skal nordmenn spisejulaften i år:
  • Svineribbe: 44 %
  • Pinnekjøtt: 35 %
  • Kalkun: 7 %
  • Skinkestek: 5 %
  • Risgrøt: 4 %
  • Torsk: 4 %
  • Vegetarmat: 4 %
  • Annen middag: 4 %

Hva spiser de i Finland på julaften?

Rødbetsalat, soppsalat, sild, gravlaks, kaviar og paté og piroger er noe av det som hører hjemme på et finsk julebord sammen med skinke, lådor, risgrøt og lutefisk. De senere årene har også kalkun begynt å bli populært som julemat i Finland.

I hvilket land feirer de ikke jul?

Julen er overalt i desember, i musikken, gatebelysning og blant stressede voksne på jakt etter gaver, trær og mat. Men i noen land er høytiden forbudt. I Nord-Korea, Saudi-Arabia, Somalia, Tajikistan og Brunei er det på ulike måter ulovlig å feire den kristne julehøytiden.

På hvilken dag åpner man julegavene i USA?

I Norge er det vanlig å åpne gavene på kvelden julaften. I USA er det også mange som åpner gavene på kvelden julaften, men her er det også mange som åpner første juledag. I Spania åpnes gavene etter tradisjonen den 6. januar.

Hva spiser folk på julaften i USA?

Amerikansk jul er derfor ikke kun én ting. Og det også mange forskjellige retter som blir regnet som den «ekte» julematen. Noen spiser lasagne, andre de meksikanske tamales, mens noen bare må ha and og rødkål. Men den mest vanlige er nok kalkunen, som blir servert med saus, potetstappe, tranebærsaus og grønnsaker.

Hva spiser nordmenn mest av?

Rapporten viser at burgeren beholdt posisjonen som nordmenns favorittrett bestilt hjem i 2020, og spesielt mange av bestillingene var på søndager. På en god andreplass finner vi pizza, mens sushi er favoritt nummer tre. – Klassikerne holder stand på topplisten, men samtidig ser vi at folk stadig prøver nye ting.

Hvorfor feirer vi jul 24 og ikke 25?

Norden feirer jul en dag for tidlig

Men Norden skiller seg fra resten av verden ved å markere denne begivenheten 24. desember. Den nordiske skikken stammer fra før det mekaniske uret ble oppfunnet. En ny dag begynte den gangen ved solnedgang i stedet for som nå ved midnatt.

Hva spiser man i England til jul?

Hva spiser britene? På julaften er det vanlig med kalkun med alskens tilbehør. Vi er kanskje mer vant til at det blir servert på nyttårsaften, selv om det finnes folk som spiser kalkun i Norge også. Utenom selve middagen har britene et par ganske spesielle desserter som kommer fram rundt juletider.

Hva er den mest spiste julemiddagen i Norge?

Svineribbe og pinnekjøtt er den vanlegaste julematen i Noreg. I 2014 åt 55 prosent ribbe på julaftan. Heile 88 prosent åt anten ribbe eller pinnekjøtt.

Hva spiser franskmenn på julaften?

Blir man invitert på julemiddag i Frankrike kan man derfor være heldig å få jomfruhummer, fois gras, østers eller kammuslinger til forrett. Hovedretten kan deretter bestå av fisk, vilt eller fjerkræ som ofte er kalkun eller kapun (en kastrert hane, red.) fyllt med kastanjer og valnøtter.

Hva spiser de til jul i Frankrike?

Frankrike

Et typisk julemåltid her består av mange ulike retter, som kalkun, fylte snegler, østers og gåselever. Rettene akkompagneres som regel med champagne. Eksklusivt med andre ord! Til dessert serveres gjerne den tradisjonsrike kaken bûche de Noël, en slags rullekake formet som en vedkubbe.

Hva spiser de i Danmark på julaften?

I Danmark går det i kalkun, fleskestek, and/gåsestek, kartofler, kanin, sylte og mye mer når de skal spise inn julen. De danske mattradisjonene går langt tilbake i tid. Allerede i vikingetiden ble gris servert som en festrett julaften. I samme tid fikk man også servert medisterpølse og blodpølse.

Leave a Comment