Hvilken del av lammet er pinnekjøtt?

Pinnekjøtt er ribbe av sau (nå oftest av lam) som er saltet og tørket, og eventuelt røykt. Kjøttet vannes ut før det dampes, helst på en rist av bjørkepinner.

Hvor lenge skal pinnekjøtt henge?

Heng ribben til tørking på et luftig og kjølig sted i 6-8 uker. Kjeller eller loftsbod fungerer utmerket, men pass godt på at det er god lufting der. Tips: Det er ikke så veldig mye som kan gå galt når du lager pinnekjøtt, men kjøttet krever litt oppfølging.

Er pinnekjøtt lam eller sau?

Pinnekjøtt er en særegen norsk matrett av saue- eller lammeribbe som oftest brukes som festmat i forbindelse med julefeiringen.

Hvilken del av lammet er pinnekjøtt? – Related Questions

Hva er det beste pinnekjøtt?

Pinnekjøtt fra Jæren Smak – en sikker vinner

Utvalget av pinnekjøtt varierer fra butikk til butikk, men i de aller fleste butikkene finner du blant annet pinnekjøtt fra Jacobs Utvalgte, som produseres av A. Idsøe og lages av Jæren Smak kvalitetslam. Se etter pinnekjøttet fra Jæren Smak i din MENY-butikk og på nett.

Hva er beste pinnekjøtt?

I kategorien urøkt pinnekjøtt, stakk pinnekjøttet fra Smedstuen gård av med seieren og kan smykke seg med tittelen som Norgesmester 2021. Pinnekjøttet finner du i utvalgte MENY-butikker.

Hva slags kjøtt er pinnekjøtt?

Pinnekjøtt eller saueribbe er en tradisjonell norsk julerett som baserer seg på ribbe av sau. Pinnekjøtt kjennetegnes først og fremst ved at kjøttet er tørket og i ulik grad saltet og røyket.

Hva er forskjellen mellom sau og lam?

Lam: Lam som blir født om våren regnes som lam til det blir slaktet om høsten. Gimber: Gimber, eller mellomlam, er ei ett år gammel søye som ikke har fått lam. Sau: Når vi snakker om sau mener vi søye som har fått lam.

Er lam og sau det samme?

Etter denne datoen blir fjorårets lam definert som ung sau, og da med en mye lavere pris for bonden. Dermed er det en viss tilgang av ferskt lammekjøtt til påske, men mesteparten av påskelammet er de lammene som ble slaktet og frosset inn høsten før. I Norge har lammekjøtt en sterk posisjon i påsken.

Hvor er pinnekjøtt fra?

Pinnekjøtt kommer fra Vestlandet

Pinnekjøtt har sin opprinnelse i områder med stort sauehold, som på Vestlandet. På grunn av naturlig dårlig tilgang på fôr om høsten, var det naturlig at sauene ble slaktet på denne tiden. Da ble saueribbene saltet og tørket for å konservere kjøttet.

Hvorfor blir ikke pinnekjøttet ferdig?

Så lenge vanner man ut pinnekjøttet

En vanlig feil er å vanne ut pinnekjøttet for lite, da blir middagen en salt opplevelse! Svae anbefaler at du legger pinnekjøttet til utvanning i god tid før middagen, slik at du ikke ender opp med å måtte lage julemiddagen med for salt pinnekjøtt på selve dagen.

Kan pinnekjøtt bli dårlig?

Tørt pinnekjøtt som ikke har vært vannet ut, kan leve over ett år i fryseboksen (-18 grader) siden kjøttet er så salt. Pinnekjøtt som har vært dampet, kan også fryses, men holdbarheten blir da kortere – omtrent tre måneder – siden kjøttet har mindre salt. Utvannede pinnekjøttrester holder seg i kjøleskapet i 2-3 dager.

Er det stor forskjell på røkt og urøkt pinnekjøtt?

– Når det kommer til smak, har det røkte kjøttet en karakteristisk røyksmak, mens det urøkte har mer saltsmak. Når det kommer til kvalitet på kjøttet, er det høy standard på det meste av pinnekjøttet du får i butikkene i dag, så du finner produkter av topp kvalitet i begge leire.

Hvem lager Henriettes pinnekjøtt?

I testen har de vurdert ti typer urøkt pinnekjøtt fra dagligvarebutikkene. Kjøttet er vannet ut og dampet og vurdert ut fra smak, duft, konsistens, utseende og sammensetning. Henriettes pinnekjøtt av lam produseres eksklusivt for Coop og fås bare i Coops butikker. Du finner det i alle våre Obs butikker.

Kan man fryse ned utvannet pinnekjøtt?

Du kan fint fryse ferdig utvannet pinnekjøtt.

Skal urøkt pinnekjøtt vannes ut?

Fordi pinnekjøttet er saltet og tørket, og noe røkt, må kjøttet vannes ut før man tilbereder det.

Kan pinnekjøtt vannes ut for lenge?

Pinnekjøtt er tørket og modnet og saltet for å få fram den gode smaken. Det betyr at pinnekjøttet er svært salt før det vannes ut. Hvor lenge skal pinnekjøttet vannes ut? 30 timer i romtemperatur, og det er ikke nødvendig å bytte vann.

Kan man koke pinnekjøttet dagen før servering?

For den som koker kjøttet dagen før dagen, eller tidlig samme dag, er det best å la det avkjøles i gryten med kraften og så dampes forsiktig opp. Det hindrer at kjøttet blir tørt. Kjøttet legges før servering over i langpannen for å få en ekstra finish i stekeovnen.

Kan pinnekjøtt ligge i romtemperatur?

– Når det gjelder oppbevaring, kan som regel pinnekjøtt, spekemat samt noen oster, som for eksempel brunost og Edamer, ligge et par dager i ubrutt emballasje i romtemperatur.

Kan pinnekjøtt varmes opp flere ganger?

– Hvis du er rask til å kjøle ned varmebehandlet mat, helst i løpet av 1-2 timer, er det trygt å varme opp maten flere ganger, sier mikrobiolog i Nofima, Trond Løvdal.

Leave a Comment