Hvilke tiltak kan du gjøre for å forebygge og behandle underernæring?

Arbeidet med å forebygge og behandle underernæring kan oppsummeres i fire punkter:
  1. Vurdere risiko for underernæring.
  2. Gjennomfør individuell kartlegging.
  3. Sikre tilpasset og tilstrekkelig ernæring.
  4. Videreformidle ernæringsrelevant informasjon.

Hva er den vanligste årsaken til underernæring?

Sykdom er den vanligste årsaken til underernæring, men manglende kunnskap, oppmerksomhet og interesse om ernæringsstatus, mat- og næringsinntak og behov er en medvirkende årsak til at underernæring får utvikle seg over tid. Det er et gap mellom myndighetenes anbefalinger og utøvet praksis i helse- og omsorgstjenesten.

Hvem er mest utsatt for underernæring?

Underernæring og mangelsykdommer er ikke et problem i den generelle befolkningen i Norge, men enkelte grupper er utsatt for å utvikle underernæring. Det gjelder personer med dårlig allmenntilstand, spisevegring, samt langvarige eller alvorlige sykdommer, dessuten alkoholikere, eldre og/eller enslige.

Hvilke tiltak kan du gjøre for å forebygge og behandle underernæring? – Related Questions

Hvordan behandle underernæring?

Bruk tilpasset energi og næringstett kost i kombinasjon med næringsdrikker. Vurder å gi aktiv ernæringsbehandling som sondeernæring eller intravenøs ernæring til personer som ikke får dekt sitt ernæringsbehov gjennom munnen.

Hva er de viktigste symptomene på underernæring?

Typiske tegn på underernæring kan være:
  • dårlig matlyst/at man ofte hopper over måltider/spiser svært lite.
  • armbåndsur og klær som sitter løsere enn de pleier.
  • belte som må strammes inn eller blir for stort.
  • at man har mindre krefter enn før.

Når er en person underernært?

Man sier at en person er underernært hvis BMI (forhold mellom høyde og vekt) er under 18,5, og man er påvirket helsemessig. Der er definert som underernæring, hvis man i løpet av 3-6 måneder har tapt 5-10 prosent a sin vekt, eller hvis man gjennom lengre tid har et daglig energiunderskudd på 30 %.

Hvilke konsekvenser kan underernæring ha?

Underernærte pasienter har økt sykdomsbyrde og forkortet levetid (6, 8, 16-21). Underernæring gir også økt risiko for komplikasjoner (22, 23), forverret fysisk og kognitiv funksjon (8) og redusert helserelatert livskvalitet (8, 22, 24). I tillegg har underernærte pasienter dårligere toleranse for behandling.

Når er man underernært?

Som tommelfingerregel sier man at et ufrivillig vekttap på mer enn 10 % av normalvekten i løpet av 3-6 mnd. Kan tyde på moderat underernæring. Et ufrivillig vekttap på 15 % i løpet av et halvt år eller mer enn 5 % på en mnd tyder derimot på alvorlig underernæring.

Hvordan vite om man er underernært?

En underernæring kan oppstå gradvis, og blir ikke alltid oppdaget. Et tydelig tegn på underernæring er en lav vekt og BMI, men et ufrivillig vekttap kan også tyde på underernæring selv om vekten fremdeles er normal, eller til og med høy.

Hvordan måles underernæring?

Det finnes ingen allment akseptert definisjon på underernæring. Ernæringsstatus kan måles med kroppsvekt, kroppsmasseindeks, tricepshudfold og armmuskelomkrets og ved bruk av funksjonstester som håndmuskelkraft og enkelte laboratorietester.

Hvordan identifisere under og feilernæring?

Underernæring defineres som en ernæringssituasjon der mangel på energi, protein og /eller andre næringsstoffer forårsaker en målbar ugunstig effekt på kroppssammensetning og funksjon. Vektendring over tid, BMI, eller en kombinasjon av disse er de enkleste mål på endring i ernæringsstatus.

Hvordan få eldre til å spise mer?

Sunt kosthold for eldre
  1. Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
  2. Spis fisk til middag minst to ganger i uken.
  3. Velg grove kornprodukter, for eksempel grovt brød, knekkebrød, havregryn, kornblanding/müsli, fullkornspasta og fullkornsris.

Hvorfor er det viktig at eldre spiser et variert kosthold?

Eldre har ofte et nedsatt energibehov, samtidig som behovet for vitaminer og mineraler er det samme som tidligere, eller økt. Det er derfor viktig at eldre spiser næringstett mat, for å unngå mangeltilstander eller underernæring. I følge Verdens Helseorganisasjon (WHO) regnes de som er over 65 år som eldre.

Skal eldre drikke melk?

Med alderen endres kroppssammensetningen og dermed også kroppens behov for enkelte næringsstoffer. Melk og meieriprodukter gir flere av næringsstoffene du trenger mer av når du blir eldre. Muskelmassen reduseres med 40 prosent mot 70 års alderen.

Hva er viktig å tenke på når du må hjelpe en pasient med å spise?

Det er viktig å tenke gjennom følgende spørsmål:
  • Skal de ansatte spise sammen med pasientene? Hvorfor, eller hvorfor ikke?
  • Hvilke hygieneprosedyrer bør man ha i forbindelse med et måltid?
  • Hvordan bestemmer vi hvor vi skal sitte ved bordet?
  • Hvordan skaper vi ro rundt måltidene?

Kan man tvinge en pasient til å spise?

Konklusjoner og råd til oppfølging

Slik vi ser saken kan det handle om omsorgssvikt og ulovlig bruk av tvang. Det er derfor viktig å ta den opp til drøfting – selv om noen faktaopplysninger mangler. Pårørende kan ikke tvinge en pasient som motsetter seg det, til å spise.

Hvordan kan du legge til rette for et hyggelig måltid?

Maten må ha god smak, være delikat og ha rett temperatur. Varm mat skal være varm, og kald mat og drikke skal være kald. Du bør derfor ikke servere flere retter samtidig, men heller servere små porsjoner og tilby brukeren påfyll.

Hvordan kommunisere med eldre når de skal ha god matlyst?

De fysiologiske endringene som skjer når man eldes, kan være årsak til dårlig appetitt. Det kan være endringer i fordøyelsessystemet, hormonelle endringer, sykdom, smerte, endringer i luktesans, smak og syn og et redusert behov for energi.

I hvilke situasjoner er det særlig viktig å veie den eldre pasienten jevnlig?

Å veie pasienten kan være et viktig mål for evaluering av ernæringsstatus og mulig underernæring (1,2). Som vist over er det av vesentlig betydning å kontrollere for alder. Like viktig er det å følge med på gradvise vekttap. Et vekttap på 1/2 kg hver måned kan være vanskelig å se, men utgjør 6 kg i løpet av ett år.

Leave a Comment