Hvilke planter kan toppes?

Busker og løkplanter skal ikke toppes. Planter som dyrkes for det som er under jorda, skal ikke toppes. Ettårige klatreplanter skal toppes. Hvis det begynner å komme små blader/skudd ut mellom blad og stilk, kan planten toppes (uten at det nødvendigvis trengs).

Skal man toppe petunia?

Mer enn 2,5 millioner petunia produseres årlig i Norge!

Når de små plantene har vokst litt, blir de toppet. Da kuttes den øverste delen av stilken rett av. Planten vil forgreine seg, og bli mer tett og kompakt. Petunia egner seg for planting i ampler og krukker.

Hvor ofte toppe Coleus?

Praktspraglen vokser mye i starten, og den trenger god plass til røttene, så bytt gjerne til en større potte etter en liten stund. Generelt kan det være bra å potte om årlig, eller minst annethvert år, slik at planten får ny jord og god næring.

Hvilke planter kan toppes? – Related Questions

Hvordan få en kraftig coleus?

Coleus (praktspragle) har en kraftig og frodig vekst og trenger derfor både god plass til røttene, mye vann og næring gjennom sommeren. Så plant den gjerne i en stor potte slik at røttene får god plass til å vokse gjennom sommeren.

Hvordan få en fyldig coleus?

Stelletips for coleus

Ettersom coleus har potensial for å vokse raskt, liker den å bli pottet om med jevne mellomrom. Sørg for at du gir den ny og frisk jord med mer næring etter hvert som den vokser. De viktigste stikkordene er god plass til røttene, mye vann og tilgang på næring.

Hvor ofte skal Coleus ha vann?

Hvor ofte? I sommerhalvåret er coleus tørst og vil helst ha vann hver dag. Jo mer sol den får jo sterkere farger får den, og jo mer tørst blir den. Mange tåler å stå i direkte sollys hele dagen bare den får vann, mens mange må få sin tid i skyggen for å ikke bli kokt.

Hvordan stusse Coleus?

Du kan enkelt knekke av eller klippe av en stilk og sette i vann. Etter noen uker får denne nye røtter og kan plantes om. Når du planter i jord, sett den nye planten langs kanten på potta for bedre drenering.

Hvordan klippe ned Praktspragle?

Nå har du en stikling du kan sette i et vannglass og en plante som kan vokse seg fyldigere.
  1. Knip bort alle store blader og slipp nye skudd til.
  2. Litt vannrøtter først, og så ned i jord.
  3. Knip av toppen og slipp sideskudd til.
  4. Denne har fått lov å gjøre som den selv vil.
  5. Buskete og fin med kraftig stilk.

Hvordan ta vare på Coleus om vinteren?

Coleus ute og inne

I en krukke på terrassen blir den praktfulle planten ekstra dekorativ; gjerne i kombinasjon med skjønne sommerblomster. Bare pass på at du ikke planter den ut før frosten har sagt takk for seg. Coleus tåler ikke kulde; vinter og tidlig vår må tilbringes i vinduskarmen eller på stuebordet.

Er Praktspragle flerårig?

Dekorativ bladplante som trives i sol til halvskygge. Planten er flerårig, men kan kun overvintre ved frostfri plassering.

Hvor stor kan en Coleus bli?

Ompotting: Vokser den fritt kan den bli opptil 1m. Gi planten potte med god plass til røttene og pott om til større potte 1 gang om året eller annethvert år (om våren). Vanning: Liker litt mer vann enn andre grønne planter.

Skal Coleus ha gjødsel?

Akkurat som oss mennesker trenger coleus næring for å holde seg sunn og frisk. Så lenge jorden den står i er nokså ny, finnes det nok næring der. Organisk, flytende gjødsel er å foretrekke. Fra mars til september kan du tilføre dette 2-3 ganger per måned.

Hvorfor skifter Coleus farge?

Stelletips for Coleus – praktspragle

Jo mer lys den får, jo flottere blir fargene. Men den skal helst ikke stå for lenge i direkte sol – da kan bladene bli svidd. Du kan med fordel bruke blomsterjord når du planter praktspragle.

Hvordan ta avlegger av Spragle?

Bare klipp av en stilk eller to og sett dem i små vaser med vann i kort tid etter, til de får røtter. Så kan du plante dem rett i jorda. Du trenger ikke bekymre deg for at den opprinnelige planten tar skade. Å ta stiklinger fremmer faktisk veksten og gjør den mer robust og sterk.

Hva er forskjell på stikling og avlegger?

Forskjellen på stiklinger og avlegger

Når disse når en viss størrelse kan de klippes fra morplanten og bli en selvstendig plante. En stikling derimot, er en plantedel som danner nye røtter – og som blir til en ny plante – etter den har blitt skåret fra den opprinnelige planten.

Hvor lenge kan stiklinger stå i vann?

Sett stiklingen i en gjennomsiktig vase eller flaske med lunkent vann. Plasser stiklingen lyst, men ikke i direkte sollys. Etter ca 2-6 uker vil stiklingen utvikle røtter. Når røttene er lange nok, kan du plante stiklingen i næringsrik jord.

Er avlegger og stikling det samme?

En avlegger og en stikling ikke er det samme. Avleggere er småplanter som vokser opp rundt morplanten. En stikling er en avklipt plantedel, som er i stand til å danne røtter og bli til en ny plante.

Skal man bytte vann på stiklinger?

– Skift vann én eller to ganger i uken. I vannet ser en lett om noe er råttent. Husk at du kan sette flere stiklinger fra samme plante sammen i vann. Du kan bruke kjøkkenglass, plastboks eller en vase, det er det samme.

Hvordan toppe stiklinger?

Å toppe er rett og slett å knipe av toppen, toppen kan kastes, eller om den er lang nok gjøres om til en stikling. Man kan toppe nesten alt, noen få ting vokser rett opp og skal egentlig ikke ha sideskudd, som feks valmue, men resten har godt av å bli knepet. Man topper gjerne over andre ekte bladsett.

Leave a Comment