Hvilke matvarer er rike på fiber?

1 TOPP 10 – mat med mye kostfiber
 • Chiafrø: 41 g.
 • Hvite bønner: 18 g.
 • Brune bønner: 18 g.
 • Soyabønner: 17 g.
 • Rugknekkebrød: 15 g.
 • Mungbønner: 15 g.
 • Tørket fersken: 14 g.
 • Sesamfrø: 13 g.

Hva gir mest fiber?

Hva er de beste kildene til kostfiber?
 • Grove brød og kornvarer.
 • Rotgrønnsaker, løk, epler, pærer, druer, plommer, bringebær, kiwi og andre frukter med spiselige steiner og frø.

Hvilke grønnsaker har mye fiber?

Grønnsaker, belgvekster o.l. – fiberinnhold pr. 100 gram:
 • Kidneybønner, hermetiske: 7,2 g.
 • Kikerter, hermetiske: 6,2 g.
 • Grønne erter, fryst: 5,5–6,5 g.
 • Hermetiske linser, grønne: 4,4 g.
 • Pastinakk, rå: 3,8 g.
 • Persillerot, kokt: 3,8 g.
 • Rosenkål, fryst: 3,5–3,7 g.
 • Aspargesbønner, fryst: 3,5 g.

Hvilke matvarer er rike på fiber? – Related Questions

Er banan bra for forstoppelse?

Bananer inneholder også mye fiber, som har en stabiliserende virkning på fordøyelsen. Den kan hjelpe mot forstoppelse og diare ved å gjenskape en god bakterieflora.

Hva er bra å spise for tarmen?

Personer som spiser mye grønnsaker, nøtter, fisk og fiberrik mat har mer av de helsefremmende tarmbakterier enn de som spiser mye animalske matvarer, sukker, sterk alkohol og salt.

Er fiber bra for tarmen?

Fiber binder seg til vann og virker som fyllmasse i tarmen. Fiber gjør at maten tas langsommere opp etter et måltid, men også at maten beveger seg raskere gjennom tarmen. Dette gir et stabilt blodsukker, er bra for fordøyelsen og reduserer risikoen for å utvikle ulike livsstilssykdommer.

Blir man løs i magen av fiber?

Noen av de vanligste følgene av fiber er nemlig diaré, luftsmerter og forstoppelse. – Da kan det være lurt å begrense inntaket av dette og prøve deg frem til du finner en god balanse. Det er generelt bedre å ha et jevnt over godt fiberinntak enn å innta veldig store mengder av og til, forteller ernæringsfysiologen.

Hva skjer hvis man får i seg for lite fiber?

Fiber binder nemlig væske i tarmen, og drikker du for lite kan du ende opp med både hard mage og forstoppelse, og ikke den regelmessige fordøyelsen et fiberrikt kosthold lover å gi.

Er fiber bra mot diare?

Unngå store mengder søt melk og matvarer med mye tilsatt sukker. Fiber gjør avføringen fyldigere og mykere, f. eks. grønnsaker, frukt, bær, grovt brød, grove kornvarer, havregryn, havregrøt.

Er egg bra for tarmen?

En viktig grunn til det høye forbruket av egg hos personer som trener mye, er eggets innhold av proteiner og kvaliteten på disse. Eggproteiner brytes ned og tas opp nesten fullstendig i tarmen, og er en veldig god kilde til proteinsyntese (1). Egg inneholder også jod, selen, B12, D-vitamin, kalsium og jern.

Hva skal man ikke spise når man har irritabel tarm?

Eksempel på matvarer med høyt FODMAP-innhold

Frukt: Eple, pære, mango, vannmelon, tørket frukt og fruktjuice. Grønnsaker: Løk og hvitløk, blomkål, asparges, erter og sopp. Kornprodukter: Rug, hvete og bygg. Melkeprodukter: Soyamelk og laktoseholdige produkter, inkludert vanlig melk, iskrem og brunost.

Er Biola bra for magen?

I Norge har vi for eksempel surmelken Biola, tilsatt melkesyrebakterier som skal være bra for magen ved å stimulere immunforsvaret, holde styr på uønskede mikroorganismer og bedre fordøyelse og næringsopptak.

Er yoghurt bra for treg mage?

Dersom du sliter med treg mage, kan det hjelpe å spise yoghurt, da dette er mat som fremmer bakterieveksten i tarmen.

Hvilken yoghurt er best for magen?

– Det beste du kan velge hvis du har fordøyelsesproblemer er yoghurt naturell – enten helt vanlig, gresk eller tyrkisk. Da slipper du fiber og kunstig søtning, sier Malvik.

Hvordan få ut hard avføring?

Drikk mye vann (gjerne 2 liter per dag). Spis fiberrik mat (for eksempel grove kornprodukter, grønnsaker og frukt). Spis matvarer som stimulerer tarmfunksjonen (for eksempel kli/linfrø blandet med syrnet melk eller yoghurt, sviskesaft og maltekstrakt). Vær i bevegelse/tren jevnlig.

Hvor mange kg avføring kan man ha i tarmen?

Tynntarmen suger næring ut av maten. Resten skyves videre til tykktarmen. Her hoper den seg opp, fordi tykktarmen bruker ekstra lang tid på å bearbeide den, og endetarmen kan bare skille seg av med små mengder om gangen. Har du hatt forstoppelse i lang tid, kan tykktarmen inneholde hele 1500–2000 g avføring.

Hva bør man ikke spise ved forstoppelse?

Spis mindre av lite fiberholdige matvarer som loff og annen finbakst, kaker og kjeks. Man kan forsøke å spise mindre av spesielt luftdannende matvarer, som erter, bønner og løk.

Er rosiner avførende?

Linfrø, rosiner, diverse bær, fersken, kiwi og tørkede aprikoser har også lakserende effekter. Tilsvarende kan pasta, pannekaker, brød og kjeks tilberedt med fullkorn eller et annet korn rikt på fiber, også være nyttig i kampen mot forstoppelse.

Leave a Comment